Definitief: EK wielrennen naar Alkmaar | Wielrennen – AD.nl

Definitief: EK wielrennen naar Alkmaar | Wielrennen - AD.nl
EK wielrennen komende zomer in Alkmaar
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De Europese kampioenschappen wielrennen vinden komende zomer plaats in Alkmaar. De Europese wielerbond UEC heeft het toernooi officieel toegewezen aan de Kaasstad.

In eerste instantie had de UEC Annecy aangewezen om de EK wielrennen te organiseren. De Franse stad vond het echter uiteindelijk te druk worden om in augustus, als er ook veel toeristen zijn, ook nog een wielerevenement te organiseren en gaf de organisatie terug.

Op het programma staan zes tijdritten (junioren, beloften en elite bij de mannen en vrouwen) en zes wegritten. Bovendien zal voor het eerst bij een wielerkampioenschap een gemengde ploegentijdrit worden gereden.

In februari besloot Alkmaar zich beschikbaar te stellen. De gemeente liet destijds weten 950.000 euro uit te trekken voor het evenement.

“Dit is een heel attractief sportevenement”, zegt wethouder sport Pieter Dijkman. “De EK stimuleert het fietsen in Alkmaar en is geweldig voor Nederland. Het zal ook de regionale economie stimuleren.”

De EK wielrennen bestaan al sinds 1995, maar tot voor kort alleen voor beloften tot 23 jaar. Pas sinds 2016 doen de eliterenners ook mee.

KandidatuurIn januari werd bekend dat Alkmaar interesse toonde in de organisatie van het EK wielrennen en dat de gemeente de mogelijkheden onderzocht om de titelstrijd binnen te halen. Burgemeester Piet Bruinooge toonde zich toen al onder de indruk van het EK in Glasgow. “De stad en de regio krijgen heel veel ‘exposure’; de wedstrijden worden allemaal in heel Europa live uitgezonden.”

De laatste drie winnaars bij de mannen zijn Peter Sagan (2016), Alexander Kristoff (2017) en Matteo Trentin (2018). Bij de vrouwen ging de titel twee keer naar een Nederlandse: Anna van der Breggen in 2016 en Marianne Vos in 2017. Marta Bastianelli won in 2018.

‘Supertrots’Vanuit Alkmaar wordt positief gereageerd op het binnenhalen van het EK wielrennen, waarvan Laurens ten Dam en Niki Terpstra zijn aangewezen als ambassadeurs. “We zijn supertrots dat het EK wielrennen naar Alkmaar komt en we zijn al druk bezig het parcours te testen en uit te zetten.”