EK wielrennen in Alkmaar moet geen wedstrijd voor sprinters worden: Bochtige route met kasseien als scherprechter – Noordhollands Dagblad

EK wielrennen in Alkmaar moet geen wedstrijd voor sprinters worden: Bochtige route met kasseien als scherprechter - Noordhollands Dagblad
EK wielrennen 2019 in Alkmaar voert deels over kasseien
De Europese kampioenschappen wielrennen vinden komende zomer plaats in Alkmaar. De Europese wielerbond UEC heeft het toernooi officieel toegewezen aan de Kaasstad.

In eerste instantie had de UEC Annecy aangewezen om de EK wielrennen te organiseren. De Franse stad vond het echter uiteindelijk te druk worden om in augustus, als er ook veel toeristen zijn, ook nog een wielerevenement te organiseren en gaf de organisatie terug.

Kandidatuur In januari werd bekend dat Alkmaar interesse toonde in de organisatie van het EK wielrennen en dat de gemeente de mogelijkheden onderzocht om de titelstrijd binnen te halen. Burgemeester Piet Bruinooge toonde zich toen al onder de indruk van het EK in Glasgow. “De stad en de regio krijgen heel veel ‘exposure’; de wedstrijden worden allemaal in heel Europa live uitgezonden.”

EK wielrennen 2019 definitief naar Alkmaar

In februari besloot Alkmaar zich beschikbaar te stellen. De gemeente liet destijds weten 950.000 euro uit te trekken voor het evenement.

Definitief: EK wielrennen naar Alkmaar | Wielrennen

De EK wielrennen bestaan al sinds 1995, maar tot voor kort alleen voor beloften tot 23 jaar. Pas sinds 2016 doen de eliterenners ook mee.

Hoewel het parcours nog bekend moet worden gemaakt, wist het Noordhollands Dagblad alvast een tipje van de sluier op te lichten. Volgens de krant rijden de renners over een afgesloten parcours met onder meer het historisch centrum van Alkmaar, de molens in de polder en de kasseien van de Monnikenweg op de route.

De laatste drie winnaars bij de mannen zijn Peter Sagan (2016), Alexander Kristoff (2017) en Matteo Trentin (2018). Bij de vrouwen ging de titel twee keer naar een Nederlandse: Anna van der Breggen in 2016 en Marianne Vos in 2017. Marta Bastianelli won in 2018.

De Europese wielerbond UEC bevestigt maandag op zijn site dat de EK zijn toegewezen aan Alkmaar. Van 7 tot en met 11 augustus zullen er in totaal dertien Europese titels worden verdeeld.

Op het programma staan zes tijdritten (junioren, beloften en elite bij de mannen en vrouwen) en zes wegritten. Bovendien zal voor het eerst bij een wielerkampioenschap een gemengde ploegentijdrit worden gereden.

Op deze mixed relay bestaat een ploeg uit drie mannen en drie vrouwen. De mannen rijden eerst en geven het stokje vervolgens over aan het trio vrouwen. De tijd van de tweede vrouw telt.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De organisatie wil voor de wedstrijden een afgesloten rondje uitzetten dat onder meer door het historisch centrum van Alkmaar en over de kasseien van de Munnikenweg gaat.

“We zijn al druk bezig om het parcours te testen en uit te zetten”, zegt Noord-Hollander Laurens ten Dam tegen het Noordhollands Dagblad. De renner van CCC is samen met provinciegenoot Niki Terpstra ambassadeur van het evenement.

De Italiaan Matteo Trentin won vorig jaar de Europese titel door Mathieu van der Poel te verslaan in de sprint. (Foto: ANP)

De UEC was op zoek naar een nieuwe stad voor de EK, nadat het Franse Annecy de organisatie had teruggegeven. De gemeente Alkmaar heeft ongeveer 1 miljoen euro over voor het evenement.

“Dit is een heel attractief sportevenement”, zegt wethouder sport Pieter Dijkman. “De EK stimuleert het fietsen in Alkmaar en is geweldig voor Nederland. Het zal ook de regionale economie stimuleren.”

UEC-voorzitter Rocco Cattaneo is blij met Alkmaar als gaststad voor de EK. “Nederland is namelijk echt een fietsland.”

De EK wielrennen wordt sinds 1995 gehouden, maar pas sinds 2016 is het een compleet toernooi waaraan ook de elite mannen meedoen.