Celstraffen tot 16 jaar geëist voor moordaanslagen in Almelo – RTV Oost

Celstraffen tot 16 jaar geëist voor moordaanslagen in Almelo - RTV Oost
Justitie: verdachten uit Apeldoorn, Heerde en Nunspeet moeten járen cel in voor brandstichting Almelo
Volgens justitie zijn de drie mannen zogenoemde hitmen van de drugsbende. "Criminele opdrachten tegen betaling worden rücksichtslos door hen uitgevoerd en ze hebben daarmee gevoelens van onveiligheid veroorzaakt in Twente", zegt de officier. "Er worden vetes tussen twee criminele groepen uitgevochten en ze nemen het risico op onschuldige slachtoffers voor lief." 

De eerste brandstichting vond plaats in juni 2017. Aan de Bongerd in Almelo wordt een huis in lichterlaaie gezet door een brandende handdoek en aanmaakblokjes naar binnen te gooien. Ook wordt er een vloeistof in het huis gespoten. De 60- jarige vrouw die boven ligt te slapen ontkomt aan de dood, omdat de branddeuren allemaal dicht zaten. Ook waren hulpdiensten extreem snel op de plek des onheils. De vrouw zegt nog steeds veel onveiligheidsgevoelens te hebben. Achteraf blijkt volgens het OM dat de daders het verkeerde huis in de fik hebben gestoken. 

Een man van 24 uit Apeldoorn wordt van beide brandstichtingen verdacht. Tegen hem is zestien jaar cel geëist. Hij wordt ook verdacht van een poging tot moord in het Duitse Gronau, in mei 2017. Ook kan hij volgens het OM in verband worden gebracht met beschietingen van drie panden in Enschede en een woning in Almelo, in september 2017.

Volgens justitie was de tweede brandstichting wel op het bedoelde adres, maar niet minder gevaarlijk. Ook daar lag een moeder boven te slapen, een moeder van twee zoons die naar verluidt allebei in het criminele milieu zitten. De ene zoon was via de moeder al eens bedreigd met de dood. De andere zoon heeft kopstukken van een Twentse drugsbende, ook vaak aangeduid als Goliath-bende, verlinkt bij de politie. De zoon en de kopstukken zitten allemaal vast in een Duitse cel.

Die tweede brandstichting was aan de Palestrinastraat, november 2017. Eveneens middenin de nacht werd op een vergelijkbare wijze het huis in vuur en vlam gezet. Kort na de brand worden twee mannen aangehouden, die voldoen aan het signalement dat door verschillende getuigen is gegeven. Het gaat om twee jonge mannen van nu 19 en 24 jaar oud. 

Bij de ene brand (2 juni 2017) bracht de brandweer de bewoonster met een hoogwerker in veiligheid. Bij de andere brand (11 november 2017) kon de bewoonster zichzelf in veiligheid brengen nadat ze wakker was geworden door het vuur.

Diezelfde 24- jarige wordt ook verdacht betrokken te zijn bij de andere brandstichting aan de Bongerd, samen met een leeftijdsgenoot. Hij wordt in het milieu Wolfje genoemd en krijgt volgens het OM zijn opdrachten van drugsbende-kopstuk Simo D. Die zit in een Duitse cel, maar weet telkens te communiceren via telefoons. Hij heeft daar verschillende nummers in gebruik. Het ene bendelid noemt hem Simo, de ander GF (Godfather) en weer een ander Mr. Sosa. Vaststaat dat Wolfje en Simo enkele minuten voor de tweede brandstichting nog contact met elkaar hebben gehad. 

Diezelfde Simo D. zou Wolfje ook opdracht hebben gegeven voor 5 andere moordpogingen. Zo wordt de 24- jarige naast de brandstichtingen ook nog verdacht van een liquidatiepoging in Gronau en beschietingen op vier panden in Almelo en Enschede in 2017.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

De broer van Wolfje is bij justitie in beeld voor het in brand steken van een kapper in Enschede en een liquidatiepoging in dezelfde stad. Voor deze laatste feiten moeten de broers zich binnenkort verantwoorden. De rechtszaak zou deze week dienen, maar omdat een anonieme bedreigde getuige nieuwe verklaringen heeft afgelegd, is de zaak uitgesteld.

Terug naar de brandstichting in Almelo, die volgens justitie ook twee regelrechte moordpogingen waren. Tegen de 19- jarige die verdacht wordt van het medeplegen van de tweede brandstichting is 8 jaar cel geëist. Voor de eerste brandstichting is 9 jaar geëist tegen de mede-pleger en 16 jaar tegen Wolfje. 

De verdachten ontkennen betrokken te zijn bij de brandstichtingen. Zo zegt de één bij de eerste brandstichting alleen een auto bestuurd te hebben en zegt Wolfje dat hij wel brandbare spullen heeft ingepakt, maar die heeft overhandigd aan iemand anders. Over de tweede brandstichting zegt Wolfje: "Ik was op die plek om een inbraak te zetten, maar toen ik daar aan kwam stond het huis al in lichterlaaie." Overigens had hij die nacht geen spullen mee om een inbraak mee te kunnen plegen. 

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.