10 jaar cel geëist tegen broer die in Enschede en Almelo dodenlijst verder moest afwerken – Tubantia

10 jaar cel geëist tegen broer die in Enschede en Almelo dodenlijst verder moest afwerken - Tubantia
25 jaar cel geëist voor twee moordpogingen in Enschede
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

De kapperszaak in Enschede ANP zoom in NOS Nieuws • Regionaal nieuws • Gisteren, 15:32 Celstraffen tot 25 jaar cel geëist voormoordpogingen in Twente Tegen twee broers die verdacht worden van zeven moordpogingen in de regio Twente zijn lange celstraffen geëist. Ze zouden hebben gehandeld in opdracht van iemand die door het Openbaar Ministerie de Twentse Godfather wordt genoemd.

Maurits R. is in april van dit jaar al veroordeeld tot 16 jaar cel voor 2 brandstichtingen met het doel dodelijke slachtoffers te maken. Volgens plaatselijke media wilde het OM de maximumstraf eisen van 26 jaar tegen “Wolfje”. Maar omdat hij eerder dit jaar al is veroordeeld tot 16 jaar voor moordaanslagen in dezelfde periode gepleegd en met dezelfde opdrachtgever, heeft het OM die straf opgehoogd met 10 jaar. Het OM denkt dat Maurits R. in opdracht handelde van drugscrimineel Simo D., die vast zit in Duitsland. Ook de oudere broer van Maurits R., Henri W., zou moordaanslagen hebben gepleegd op instigatie van Simo D., aldus het OM.Tegen Henri W. eiste het Openbaar Ministerie eerder maandag 25 jaar cel.

10 jaar cel geëist tegen huurmoordenaar “Kleine Wolf” voor moordaanslagen

Het OM eist tegen de oudste broer (38) een celstraf van 25 jaar. Hij heeft volgens het OM begin 2017 een kapper in brand gestoken en een man beschoten. Beide slachtoffers overleefden de aanslag. Een kroongetuige wees de man van 38 aan als dader. Ook andere getuigen zouden belastende verklaringen over hem hebben afgelegd, schrijft RTV Oost.

Ook denkt het OM dat R. – die door de officier van justitie een ‘huurmoordenaar’ werd genoemd zo schrijft Tubantia – een woning aan de Benkoelenstraat in Enschede en daarna de nabijgelegen shishalounge LuxXx met een machinegeweer heeft beschoten. Ook zou R. woningen aan de Rietstraat in Almelo en de Populierenstraat in Enschede hebben beschoten aldus het OM. De beschietingen vonden plaats in september 2017. De beschoten huizen zouden te linken zijn aan voormalig leden van motorclub Satudarah, zo schrijft RTV Oost. 

Naast de twee moordpogingen wordt hij er ook van verdacht dat hij met een machinegeweer op weg was om een café in Enschede onder vuur te nemen. In dat café kwamen vaak leden van motorclub Satudarah samen.

Tegen de jongere broer (25) is een celstraf van tien jaar en zeven maanden geëist. Hij was volgens het OM onder meer betrokken bij het neerschieten van een man op een parkeerplaats in Gronau i n Duitsland, in mei 2017.

Ook zou hij in datzelfde jaar twee woningen en een shishalounge in Enschede en een woning in Almelo onder vuur hebben genomen. Alle beschoten huizen zouden te linken zijn aan leden van motorclub Satudarah.

Bij beide broers heeft het OM in de strafeis rekening gehouden met eerdere veroordelingen. Zo werd de jongere broer eerder dit jaar al veroordeeld tot 16 jaar cel voor verschillende moordpogingen. Die werden in dezelfde periode gepleegd als de moordaanslagen waarvoor hij nu terechtstaat. Vermoedelijk gaat het om dezelfde opdrachtgever.

De oudste broer kreeg in een eerdere strafzaak 17 maanden gevangenisstraf opgelegd. Als de vandaag geëiste straffen ook daadwerkelijk worden opgelegd door de rechter, betekent het voor beide broers dat ze in totaal ruim 26 jaar moeten zitten.

Het OM vindt dat broer Maurits R. (25) voor de zes moordpogingen waar hij van verdacht wordt, de maximale straf moet krijgen van in totaal 26 jaar en zeven maanden. Eerder dit jaar was hij al veroordeeld tot zestien jaar cel voor twee andere moordpogingen, ook in 2017 in Almelo. Als optelsom is daarom maandag tien jaar en zeven maanden cel geëist.

De twee broers hebben volgens het OM gehandeld in opdracht van Simo D., die wel de Twentse Godfather wordt genoemd. D. zit vast in een Duitse cel wegens drugshandel. Hij zou een slepend conflict met de groep rond Satudarah hebben gehad en daarom de Twentse broers op de leden hebben afgestuurd.

Het in brand steken van de kapper was waarschijnlijk een vergissing. Het OM denkt dat D. het gemunt had op de vorige eigenaar van de kapperszaak. Die zou naar bed zijn geweest met de vrouw van D..

De twee broers ontkennen dat ze de aanslagen hebben gepleegd. Ze noemen het bewijs in de zaak heel dun.

Het Openbaar Ministerie eiste maandagochtend 25 jaar celstraf tegen Henri W. (38) wegens twee moordaanslagen en het plan om een café waar veel Satudarah-leden kwamen, met een kalasjnikov te beschieten.