30 jaar cel en tbs voor dubbele hotelmoord

30 jaar cel en tbs voor dubbele hotelmoord
30 jaar cel en tbs voor dubbele moord in Arnhems hotelpand
De 48-jarige man uit Almere, die eind maart 2017 twee slachtoffers in een hotel in Arnhem met messteken om het leven heeft gebracht, is woensdag door de rechtbank van Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar en een tbs-maatregel met dwangverpleging. 'De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een dubbele moord', zo laat de rechtbank woensdag weten.

Op 15 maart 2017 keerde de man niet terug naar de tbs-kliniek waar hij werd behandeld. Hij kampte al jaren met gewelddadige fantasieën. Tijdens de onttrekking besloot de man deze fantasieën in de praktijk te brengen. Op 23 maart 2017 bracht de man 2 slachtoffers door vele messteken om het leven. Hij koos daarbij voor hem gemakkelijke slachtoffers, namelijk de 2 andere aanwezigen in het verder verlaten hotel Rembrandt in Arnhem, waar hij verbleef. De rechtbank concludeert dat de slachtoffers zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden.

De 48-jarige man kwam in een tbs-kliniek terecht na een poging tot moord in 2006. In maart vorig jaar pikte hij een bestelbusje toen hij onbegeleid buiten de kliniek aan het werk was en ging er vandoor. Volgens de rechter verloor hij op de vlucht de controle over zichzelf. Gewelddadige fantasieën waar hij al jaren voor werd behandeld kregen de overhand. ”Hij was geobsedeerd door het doden van mensen.’’
Video: 30 jaar cel en tbs voor dubbele hotelmoord

De rechtbank komt tot moord omdat zij bewezen vindt dat de man met voorbedachte raad de beide slachtoffers heeft gedood. Op moord staat een strafmaximum van 30 jaar of levenslang. De rechtbank vindt dat het gaat om zulke ernstige feiten dat – ondanks de problematiek van de man – uit oogpunt van vergelding een zeer lange gevangenisstraf op zijn plaats is. Het planmatige karakter van de feiten, de berekenende houding van de man en de omstandigheid dat hij de moorden tijdens een onttrekking aan zijn tbs-maatregel pleegde, maakt dat de rechtbank een kortere gevangenisstraf dan 30 jaar niet aan de orde vindt.

De man kreeg onderdak in een hotel in Arnhem, waar verder alleen de bejaarde hotelhouder en een eveneens bejaarde vrouwelijke gast verbleven. ”Makkelijke slachtoffers’’, aldus de rechter. De moordenaar zei daar zelf over dat hij geen conflict met zijn slachtoffers had. ”Ze waren op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats.’’ Hij stak de hotelhouder 121 keer en de gast tientallen malen.

Daarnaast legt de rechtbank een tbs-maatregel met dwangverpleging op. Het gevaar voor de samenleving kan het beste worden ingeperkt met een lange gevangenisstraf in combinatie met een nieuwe tbs-maatregel.

De rechter neemt de tbs’er kwalijk dat hij de dubbele moord niet heeft bekend, terwijl hij wel weet wat er direct voor en na de moorden gebeurde. Hoewel de man een psychopathische en antisociale stoornis heeft, vindt de rechter opname in een zogeheten longstaykliniek, zoals de verdachte en zijn advocaat wilden, niet genoeg. ”Hier past ook vergelding.’’

Voor de dubbele moord op twee willekeurige gasten van een hotel in Arnhem is de 48-jarige René de L. uit Almere woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs met dwangverpleging. De man was op verlof uit zijn tbs-inrichting en had gewelddadige fantasieën.

Op 15 maart 2017 keerde De L. niet terug naar de tbs-kliniek waar hij werd behandeld. Tijdens de onttrekking besloot hij zijn fantasieën in de praktijk te brengen. Op 23 maart 2017 vermoordde hij twee slachtoffers door ze veelvoudig met een mes te steken. Hij koos daarbij willekeurige slachtoffers, namelijk de twee andere aanwezigen in het verder verlaten hotel Rembrandt in Arnhem, waar hij verbleef.

De 48-jarige René de L. is woensdag veroordeeld tot 30 jaar celstraf en tbs. Ondanks zijn psychische problematiek krijgt hij geen lagere straf in de zogeheten dubbele hotelmoord.

Hij heeft verklaard dat de slachtoffers zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden.

De rechtbank vindt het bewezen dat De L. met voorbedachte raad de beide slachtoffers heeft gedood. Op moord staat een strafmaximum van 30 jaar of levenslang en de rechtbank vindt dat het gaat om zulke ernstige feiten dat uit oogpunt van vergelding een zeer lange gevangenisstraf op zijn plaats is. De man plande de feiten en toonde zich berekenend.

Daarom moet de tbs pas na voltrekking van een straf van 30 jaar in gaan, aldus de rechtbank. Het gevaar voor de samenleving kan het beste worden ingeperkt met een lange gevangenisstraf in combinatie met een nieuwe tbs-maatregel.


Almere at Twitter: