Pilots met nieuwe vormen van wonen en zorgen in Almere Haven

Pilots met nieuwe vormen van wonen en zorgen in Almere Haven
Pilots met nieuwe vormen van wonen en zorgen in Almere Haven
Komende vrijdag geeft wethouder Tjeerd Herrema het startsein voor twee pilots op het gebied van wonen en zorgen in Almere Haven. Dat meldt Woningbouwatelier Almere (een buitenboordmotor van de gemeente Almere voor vernieuwend wonen) woensdagmiddag.

“Het ene pilot is om rondom het zorgpand De Overloop de eerste samenredzame wijk van Nederland te creëren met eigentijdse zorgvoorzieningen, woonvormen en buurtfuncties”, vertelt Matile Laan van Woningbouwatelier Almere.

Daarnaast start er een pilot voor een mooi, hedendaags hof waar mensen ook kunnen blijven wonen wanneer zij zorg nodig hebben. 

In de zomer moet vervolgens duidelijk zijn of beide pilots in het najaar van 2018 gerealiseerd kunnen gaan worden.

“Goed om te zien dat de plannen die vorig jaar de prijsvraag 'Who Cares' hebben gewonnen, nu ook echt onderweg zijn”, vertelt wethouder Herrema. “We wilden innovatieve oplossingen rond wonen en zorg en die krijgen de Havenaren nu.”

Een eerste team genaamd 'Expeditie Haven' zal gaan bekijken hoe er in- en rond De Overloop eigentijdse zorgvoorzieningen gecombineerd kunnen worden met andere woon- en buurtfuncties. 

Het team, met onder andere Woonzorg Nederland, Zorggroep Almere en De Schoor, is al in gesprek met onder andere corporaties, ondernemers, culturele organisaties en onderwijsinstellingen om via een 'ontdekkingsreis' het plan compleet te maken.

Cees van Boven (bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland) hoopt op innovatieve wijze een toekomstbestendige wijk te creëren waar mensen prettig zelfstandig wonen. 

“Binnen onze pilot combineren we nieuwe woonvormen en zorgarrangementen, slimme zorgtechnologie en verduurzaming. We gaan uit van de kracht van de wijk en alle betrokken samenwerkingspartners”, aldus Van Boven.

Een tweede team welke de naam 'BoerenkoolBurenbond' draagt gaat zich samen met een groep bewoners inzetten die geïnteresseerd zijn in een mooi hedendaagse hofwoning in Haven om de locatie en de financiering dit voorjaar rond te krijgen.

Beide plannen combineren nieuwe ideeën over zorg, wonen, duurzaamheid en financiering, en zijn een eerste experiment voor eigentijdse invulling van 'wonen en zorg'.

De twee pilots die komende vrijdag van start gaan zijn het resultaat van een eerder gehouden prijsvraag 'Who Cares' die Woningbouwatelier Almere organiseerde. 

Ongeveer 150 mensen dachten vorige zomer mee met verschillende teams, waarbij de volgende vragen werden gesteld; hoe willen we samen wonen als je steeds vaker thuis woont als je zorg nodig hebt? Wat vraagt dat van woningen, van de samenstelling van een buurt, van de kosten van zorg, van zorgvoorzieningen, van de openbare ruimte, van Havenaren? 

De prijsvraag leverde vervolgens de twee teams op die met startkapitaal van de gemeente nu op weg gaan. Woningbouwatelier Almere zegt de deur open te houden voor aanvullende pilots.

Journalist, auteur, columnist en daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes.

Wist je dat je gratis abonnee kunt worden van Almere Nieuws? Zo kun je naast het reageren op artikelen bijvoorbeeld ook meedoen aan verschillende weggeefacties.

Onlangs nam ik deel aan de bijeenkomst Almere Transformeert. Een inspiratiebijeenkomst om de successen te vieren en vooruit te kijken naar de toekomst. ‘We waren altijd bezig met de volgende nieuwe wijk in het weiland. Gelukkig leren we steeds meer om de stad in te kijken om woningen en voorzieningen te realiseren’, aldus wethouder Tjeerd Herrema tijdens de bijeenkomst.

In 2017 daalde de leegstand met maar liefst 22 procent en kwamen er vele woningen voor starters bij. Een mooi resultaat, maar de leegstand is nog steeds te hoog, dus gaat Almere door. Een van de dingen die in voorbereiding is, is het Experiment Kantoortransformatie*. Dit experiment is bedoeld om een volgende stap te maken in het benutten van leegstaande kantoren als antwoord op de blijvende vraag naar woningen.

Wat valt daar nog te experimenteren? zult u zich afvragen. Afgelopen jaren hebben we dat toch wel aardig in de vingers gekregen. De voorbeelden van succesvolle kantoortransformaties zijn inderdaad niet meer op twee handen te tellen. Vrijwel allemaal volgens het concept: ontwikkelaar koopt leeg kantoor, verbouwt het en verkoopt of verhuurt de woningen die in het gebouw gerealiseerd zijn. Met dit Experiment willen we een andere weg verkennen. De kernwoorden daarbij zijn: vraaggestuurd en digitaal.

Wie nu een woning zoekt kijkt op Funda of op verhuursites. Daar kom je die fantastische woonplek in dat grote leegstaande kantoorgebouw niet tegen. Simpelweg omdat deze er nog niet is. Hoe mooi zou het zijn als je ergens wel je interesse kenbaar kunt maken? Om zo samen met andere belangstellenden de katalysator voor transformatie te vormen. Nog mooier zou het zijn als je niet alleen je interesse kenbaar kunt maken, maar dat je gelijk je woning kunt intekenen. Als een soort Ikea keukenplanner. En dat als je klaar bent ook gelijk duidelijk is, wat je dat gaat kosten en op welke termijn je woning gerealiseerd kan zijn.

Blijft dit een droom of kan het werkelijkheid worden? Dat gaan we komende tijd ontdekken door met een paar gebouwen en de markt letterlijk het experiment aan te gaan. Als kwartiermaker mag ik het experiment voorbereiden. De gebouwen zijn er. Heb je zin om mee op verkenning te gaan?

Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam en projectleider Experiment Kantoortransformatie van het Woningbouwatelier

*) Dit Experiment is onderdeel van het Woningbouwatelier waar gewerkt wordt aan innovaties in de woningbouw. Dit atelier is een initiatief van de gemeente Almere, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het Rijksvastgoedbedrijf. Het Woningbouwatelier is onderdeel van het Almere 2.0 Programma. Het Woningbouwatelier initieert en begeleidt experimenten en organiseert daarvoor experimenteerruimte: fysieke ruimte, mentale ruimte en indien mogelijk ook ruimte in de wet- en regelgeving.

Vakmedianet. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Gebruiksvoorwaarden en Privacy Statement


Almere at Twitter: