Almere afgelopen twintig jaar snelst groeiende regio

Almere afgelopen twintig jaar snelst groeiende regio
Economische groei ook buiten de Randstad: deze regios doen het goed
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van een analyse van 52 regios waarin Nederland is opgedeeld.

De economie in Almere groeide tussen 1996 en 2016 met 144 procent. De Nederlandse economie als geheel liet in die periode een groei van bijna 50 procent zien. Ondertussen nam de werkgelegenheid in Almere toe met 90 procent en het aantal inwoners met 75 procent.

De snelste groei vindt plaats rond Amsterdam en Utrecht en op een as die vanuit het noorden van de Randstad richting het noordoosten loopt. Naast Almere maken ook de rest van Flevoland, de omgeving van Amersfoort en Noord-Overijssel deel uit van deze as

Almere en Amersfoort zijn op het gebied van werk sterk georiënteerd op de Randstad, merkt het CBS op. Zo werkt 41 procent van de werknemers uit Stadsgewest Amersfoort in de Randstad. Voor Almere ligt dat op 42 procent.   

De economie van Amersfoort vertoont bovendien veel gelijkenis met die in de Randstad. Dit geldt niet voor Almere en ook niet voor de rest van Flevoland en Noord-Overijssel.

Noord-Overijssel is een van de gebieden buiten de Randstad die de afgelopen twintig jaar harder groeide dan de rest van het land. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS onderzocht de groei van de afgelopen twintig jaar in gebieden buiten de Randstad. Daarbij is gekeken naar de economie, werkgelegenheid en het inwonersaantal in het gebied.

Noord-Overijssel, en met name Zwolle, groeit harder dan het landelijk gemiddelde. Het CBS spreekt van een as langs de Randstad waar Zwolle zich in bevindt. Een strook in Nederland buiten de Randstad die snel groeit.

Opvallend is het hoge aantal Zwollenaren dat ook in Zwolle werkt. Van alle werknemers woont 55 procent in de provincie hoofdstad, landelijk ligt dat gemiddelde tussen de 35 en 40 procent.

De andere regios die het bovengemiddeld snel groeien zijn Flevoland, Zuidwest-Gelderland en Stadsgewest Amersfoort.

Video: Almere – CBS: Almere koploper groei in Nederland

8 maart: Internationale Vrouwendag, elk jaar wordt er stilgestaan bij de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is vastgesteld dat mannen en vrouwen dezelfde rechten moeten hebben, maar is dat ook echt zo? 

Er zit in de praktijk nog verschil in lonen tussen mannen en vrouwen, terwijl zij hetzelfde werk doen en er zijn nog steeds weinig vrouwen die doordringen in de topposities in grote bedrijven. 

Wat vindt u? Is Internationale Vrouwendag nog nodig, denkt u dat de verhoudingen tussen mannen en vrouwen goed is zoals die zijn of denkt u dat zon dag niet veel uithaalt? 


Almere at Twitter: