Vijf jaar voor smokkel cocaïnepasta in meubels

Vijf jaar voor smokkel cocaïnepasta in meubels
Vijf jaar voor smokkel cocaïnepasta in meubels
Een 55-jarige Amsterdammer is donderdag tot 5 jaar celstraf veroordeeld voor de smokkel van zeventig kilo cocaïnepasta. Hij verstopte de drugs in twee stoelen en een bank, die werden onderschept tijdens het vervoer naar zijn meubelzaak in Almere.

De meubels hebben zijn zaak uiteindelijk wel bereikt, maar helaas voor de man waren de drugs al door speurhonden in de haven van Rotterdam eruit gevist. De container waar de meubels inzaten was geïmporteerd vanuit Brazilië. De meubelhandelaar annex drugssmokkelaar was makkelijk op te sporen: hij had de container namelijk gehuurd op zijn eigen naam. 

De man heeft even gevangen gezeten, maar mocht zijn proces in vrijheid afwachten. Nu moet hij voorlopig terug de cel in.

Een 55-jarige Amsterdammer is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor importeren van cocaïne. Hij importeerde ruim 70 kilo cocaïnepasta vanuit Brazilië naar zijn meubelzaak in Almere. Hij had pasta básica in geprepareerde ruimtes in twee stoelen en een bank verstopt.

Die werden in een container de haven van Rotterdam binnengevoerd. Een speurhond sloeg aan bij een van de bankstellen, waarna de cocaïne werd gevonden. Daarna zijn de meubels in Almere toch bij de meubelwinkel van de verdachte afgeleverd. Ook zijn er in een opslagbox chemicaliën aangetroffen die gebruikt worden voor het omzetten van cocaïnepasta in cocaïne. Deze opslagbox werd verhuurd aan de verdachte.

De man was geschorst uit zijn voorarrest zodat hij zijn proces in vrijheid kon afwachten. De rechtbank bepaalde dat hij direct de gevangenis in moet om zijn straf uit te zitten.

Cocaïnepasta (basuco) is een halffabrikaat van cocaïne, cocabladeren gemengd met een aantal chemische stoffen. In Zuid-Amerika wordt het wel gerookt met tabak en wiet. Om van de pasta cocaïne te maken moeten er nog stoffen aan worden toegevoegd, onder meer (vloeibaar) zwavelzuur. De vloeistof die overblijft wordt gescheiden van het sediment en er wordt ammonia aan toegevoegd waarna cocaïne-hydrochloride neerslaat. Dat moet nog moet worden gedroogd.


Almere at Twitter: