Degradatiestrijd Hoofdklasse hockey: zorgen voor SCHC, hoop voor Almere

De toeters en sirenes om aan te moedigen waren uitgedeeld in Bilthoven. Maar de ballenjongens waren niet geregeld. Het was een teken aan de wand voor SCHC, dat ondanks een massaal toegestroomd publiek durf miste tegen Tilburg, in de strijd om de negende plaats. De minst scorende ploeg uit de Hoofdklasse begon pas te hockeyen toen ze 0-1 achterkwam, in een wedstrijd waar de Bilthovense toeschouwers opportunistischer waren dan de spelers.

Niet de bal in één keer de cirkel in slaan. Dat is blijkbaar een nieuwe regel hier, was het cynische commentaar van het thuispubliek, uit irritatie van de indirectheid van de ploeg van coach Michiel van der Struijk. Schijtbakkenhockey, was ander commentaar van de kant, tijdens deze degradatiekraker. Misschien waren het de zenuwen, misschien was het een gebrek aan kwaliteit voorin. De eerste twee kwarten wist SCHC één kans te creëren, een backhand van Bram Weers, huizenhoog over het Tilburgse doel.

Dankzij een doelpunt van Carlien Dirkse van den Heuvel in de 68ste minuut heeft SCHC zich donderdagavond tegen Laren (1-0) geplaatst voor de play-offs. Met nog twee competitiewedstrijden te gaan zijn Laren (38 pt +16) en Oranje-Rood (38 pt +13) verwikkeld in een loeispannende strijd om het laatste ticket, die waarschijnlijk ontploft als beide kanshebbers elkaar in de laatste speelronde ontmoeten. Lang, heel lang, hield Laren-keepster Joyce Sombroek haar ploeg met enkele prachtige reddingen op de been. Maar toen Caia van Maasakker twee minuten voor tijd voor de vijfde keer voor een strafcorner mocht aanleggen, moest Sombroek zich gewonnen geven. Een variant op Carlien Dirkse van den Heuvel, die de bal strak binnentipte, zorgde voor een explosie van gejuich in Bilthoven, waar veel trouwe supporters de zeer aantrekkelijke donderdagavondwedstrijd bijwoonden.

Jip Krens in duel met Friso Liezenberg en Marnix Kleinsman (r). Foto: Willem Vernes

Toen Roderick Tam in het eerste kwart de Tilburgse cirkel binnenliep, ging hij opzichtig op zoek naar een voetje, om de strafcorner te halen. Terwijl de supporters hoopten op een doffe dreun op de goal. Prompt liep Tam de bal over de achterlijn. Als aanvoerder Leonard Posthumus Meyjes de bal ontving in een counter, schreeuwde het SCHC-publiek als nooit tevoren, maar hield de aanvaller in, om te wachten op versterking. Die indirectheid, dat passieve, dat snapte het publiek niet, dat er wél alles aan deed om hun geliefde Stichtsche naar de overwinning te schreeuwen.

Het vuurwerk en de opmerkingen aan de kant van arbiter Coen van Bunge werden de scheidsrechter op een gegeven moment zo gortig, dat hij de wedstrijd onderbrak, om Posthumus Meyjes op de bank te manen de supporters toe te spreken. Het had het startschot kunnen zijn van nieuw elan in Bilthoven, maar er gebeurde voorlopig niets. Dit was de laatste goede kans voor de hockeyers uit Bilthoven om van de tiende plaats af te komen, die veroordeelt tot spelen van degradatiewedstrijden. Nu treft SCHC de komende weken drie ploegen uit de top 6.

Op een verprutste strafcorner en een gevaarlijke uitbraak na kwam Laren het eerste kwart nauwelijks in het spel voor. Met twee sleeppushes van Caia van Maasakker en een schot van Xan de Waard ging ook in het tweede kwart de meeste dreiging van Stichtsche uit, dat gehavend aan de start verscheen. Vanwege de Commonwealth Games speelden keepster Maddie Hinch en vleugelverdedigster Natalie Sourisseau nog altijd niet mee en daarnaast was Famke Richardson geblesseerd.

Aanvoerder Leonard Posthumus Meyjes (SCHC) spreekt de jeugdige supporters toe nadat scheidsrechter Coen van Bunge de wedstrijd stil legde vanwege hun gedrag. Foto: Willem Vernes

Ook in het derde kwart hield Sombroek haar ploeg op de been met een redding op een strafcorner van Caia van Maasakker. Stichtsche gooide nog eens een overdosis energie in de wedstrijd, terwijl Laren vrijwel geen enkele kans creëerde. SCHC moest geduld houden en dan was het wachten op de openingstreffer. Via een gemiste tip-in van Claire Verhage en een schot op de paal van Charlotte Stapenhorst kreeg SCHC enkele opgelegde kansen, maar de bal ging er niet in.

Het dominante Tilburg had ondertussen twee strafcorners en wat kleine kansen gekregen. Het was wachten op de eerste Brabantse goal, die de ban zou breken. Toen SCHC zich oprichtte in het derde kwart – tot verbale tevredenheid van het publiek – ging iedereen er eens voor staan bij de eerste Bilthovense strafcorner. De bal werd eerst door de stopper en daarna door verdediger Marnix Kleinsman gemist. Nog geen minuut later werd het vonnis geveld aan de andere kant.

Met twee kansen in de eerste drie minuten ging SCHC meteen met man en macht op jacht naar het felbegeerde ticket dat recht geeft op deelname aan de play-offs. Vanaf de eerste seconde was duidelijk dat Stichtsche het zeker niet op de laatste competitiewedstrijd tegen Den Bosch wilde laten aankomen.

Late goal Dirkse van den Heuvel bezorgt SCHC playoff-ticket

Bij de derde Tilburgse strafcorner was het een variant die doel trof: 0-1. Toen tien minuten voor tijd Luuk van Duren knap de 1-1 scoorde, leek een onverwachte wending in de maak. Tilburg mocht een twee-tegen-een uitspelen, maar faalde. SCHC kreeg via Ingwer Wiese een heerlijke kans op de voorsprong, maar keeper Van Emstede redde de inzet van dichtbij. Met nog vijf minuten te spelen, deed SCHC waar het publiek al de hele wedstrijd op wachtte: zonder nadenken de cirkel in rennen en de tegenstander zonder schroom onder druk zetten. Maar de opleving kwam te laat. Met een gelijkspel schiet SCHC weinig op. Daarmee blijft de club op de penibele tiende plek staan.

Nog twee inhaalpotjes en alle twaalf ploegen in de Hoofdklasse Dames hebben weer een zelfde aantal gespeelde wedstrijden. SCHC kan bij winst de play-offs veilig stellen, maar treft in Laren een tegenstander waar ze al vier jaar niet van gewonnen hebben in de competitie. Den Bosch krijgt tegen hdm de kans het gat met koploper Amsterdam terug te dringen tot twee punten.

Tilburg-coach Jeroen Delmee zag zijn team gelijk spelen, na de duidelijke zege op hdm (5-1) Zondag wacht Pinoké, maar met het gelijkspel in Bilthoven wordt wellicht een voorschot genomen op de veilige negende plek. Dit is de week van de waarheid. Die was afgelopen zondag al begonnen, zei coach Delmee. Echt alles zit in deze week. We wisten dat onze wedstrijden nog zouden komen. Dit was voor SCHC de grootste kans om boven de streep te komen. Hetzelfde geldt voor ons. Wij moeten ons niet gek laten maken, daar hebben we het met elkaar over gehad. Tilburg liet zich ook niet gek maken, maar zal achteraf bedenken dat het grote delen van de wedstrijd beter was.

SCHC won geen van haar voorgaande zeven Hoofdklasse-duels met Laren sinds een 3-1 thuiszege op 21 maart 2014. In die wedstrijd scoorden Roos Drost (2x) en Caia van Maasakker voor de thuisploeg. De heenwedstrijd op 29 september 2017 werd met 2-0 een prooi voor het thuis spelende Laren. Voor de Gooise formatie scoorden Maxime Kerstholt en Lisa Gerritsen.

SCHC-coach Michiel van der Struijk zag zijn ploeg voor het eerst in 2018 een punt pakken. Ik keek heel erg uit naar vrijdag. Dit is waarvoor je speelt. Mooie wedstrijden die echt ergens om gaan. Als je die niet wint, wordt het nog een heel lang seizoen. Zoals het er nu naar uitziet, mag SCHC inclusief degradatiewedstrijden inderdaad nog even door blijven hockeyen, tenzij ze stunten in de laatste drie wedstrijden tegen Amsterdam, Den Bosch en Rotterdam. Als het team wat meer gaat hockeyen, zoals de supporters zich gedragen, kan dat zomaar gebeuren.

SCHC haalde in de voorgaande tien seizoenen de play-offs slechts één keer niet. Dat gebeurde in het seizoen 2009/2010. In haar voorgaande negen deelnames aan de play-offs haalde Stichtsche twee keer de finale, in 2013/2014 en 2014/2015. Beide keren moest het daarin haar meerdere erkennen in Den Bosch.

Een vroeg begin van het hockeyweekend stond vooral in het teken van de strijd onderin: concurrenten SCHC en Tilburg troffen elkaar in een kelderkraker. Het bleef bij een 1-1 gelijkspel, waarmee beide ploegen weinig opschieten. Voor de rest maakten de ploegen bovenin geen fout.

Met een overwinning tegen Laren is SCHC geplaatst voor de play-offs. De Bilthovenaren kunnen dan nog worden ingehaald door ofwel Laren ofwel Oranje-Rood, maar niet door allebei tegelijkertijd. Deze teams ontmoeten elkaar op de laatste speeldag in Laren.

De wedstrijd tussen Almere en Oranje-Rood begon furieus met vier doelpunten in het eerste kwart. Eerst trof Terrance Pieters het doel voor de club uit Flevoland. Jelle Galema, die volgend jaar voor Den Bosch speelt, maakte echter snel gelijk. Uiteindelijk zorgden Daniel de Haan en Agustin Mazzilli voor een 2-2 tussenstand. De Eindhovenaren, die nog volop strijden om de play-offs, liepen in het overige deel flink uit. Bob de Voogd, Thomas Briels, Mink van der Weerden en weer Mazzilli deden nog een duit in het zakje, waardoor Almere nog meer moet vrezen voor degradatie.

Ginella Zerbo is samen met Pien van Nes (hdm) en Charlotte Vega (Amsterdam) gedeeld topscorer van de Hoofdklasse. Nooit eerder eindigde een speelster van SCHC het reguliere seizoen als topschutter in de Dames Hoofdklasse.

Al voor de rust had Amsterdam een 0-2 voorsprong tegen nummer laatst hdm, dankzij goals van Billy Bakker en Casper Horn. Diezelfde Horn gooide in het laatste kwart de wedstrijd in het slot. Topscorer Mirco Pruyser moest lang wachten op zijn eerste doelpunt van de wedstrijd, om binnen vijf minuten twee keer het doel te vinden. Hdm had het slotakkoord via een strafcorner van Martijn Dolman. Het bleef echter bij die ene treffer.

Alle twaalf Hoofdklasse-doelpunten van Maxime Kerstholt dit seizoen waren velddoelpunten. In de competitie maakte alleen Charlotte Vega meer velddoelpunten (dertien) dan Kerstholt.

Koploper Bloemendaal had een ogenschijnlijk rustige avond in het Amsterdamse Bos. Vooral Tim Swaen beleefde een goede avond, met drie rake strafcorners. Eerder schoot Jamie Dwyer Bloemendaal naar een voorsprong. Daardoor blijven de Mussen bovenaan in de Hoofdklasse Heren. Dankzij het gelijkspel van Tilburg staan de Brabanders in punten gelijk met Pinoké.

Achtervolger Kampong had Den Bosch op bezoek, waarbij de Brabantse ploeg land stand hield tegen de landskampioen. Pas in de laatste minuten van het derde kwart werd de ban in Utrecht gebroken. Jongeling Pepijn Luijkx was de gevierde man bij de Utrechters. Vier minuten laten was het weer raak: Philip Meulenbroek gooide de wedstrijd in het slot. Den Bosch staat stevig in de middenmoot en hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Lang moesten de aanwezigen wachten op doelpunten, maar het laatste kwartier leverde een en al spektakel op.  In het derde kwart nam HGC brutaal een voorsprong via Tristan Algera, zoals wel vaker dit seizoen. Rotterdam, in de jacht naar een vierde plek, pakte echter alsnog de drie punten. Eerst maakte Albert Beltran gelijk, waarna Jeroen Hertzberger en weer Beltran de eindstand op 1-3 brachten. Daardoor blijven de Rotterdammers nog volop in de strijd om de play-offs. Rotterdam treft zondag Kampong.

Een cruciale ontmoeting in de strijd tegen degradatie: SCHC tegen Tilburg. SCHC won sinds de winterstop niet in de Hoofdklasse en had ook genoeg moeite met Tilburg. De club uit Bilthoven bleef steken op 1-1, waardoor de Brabanders net boven de streep blijven.Vincent Langenhuijsen zorgde voor de openingstreffer, waarna Luuk van Duren de ploegen naast elkaar schoot. Daardoor moeten beide teams zich nog zorgen maken om degradatie.


Almere at Twitter: