Opnieuw demonstratie tegen beleid Oostvaardersplassen

In Lelystad hebben actievoerders vandaag opnieuw actie gevoerd tegen het beleid in de Oostvaardersplassen. Een lange stoet met auto’s reed via Lelystad over de A6 richting Almere.

De actievoerders kwamen zondagmiddag om 12 uur bijeen vlakbij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer bij de Knardijk in Lelystad. Honderden mensen demonstreerden er tegen het beleid van de provincie wat wordt gevoerd in de Oostvaardersplassen. Na diverse toespraken, het leggen van bloemen en een minuut stilte voor de omgekomen dieren, vertrok een (rouw)stoet met meer dan 200 voertuigen over de Torenvalkweg richting het provinciehuis in het centrum van Lelystad. Het provinciehuis werd luid toeterend voorbij gereden, een andere groep legde daar bloemen en hield een minuut stilte. De actievoerders gingen vervolgens met de stoet de A6 richting Almere op om, net als de politie een aantal jaar gelden, een langzaam rijden actie te voeren. Dit zorgde voor een file van ongeveer 12 km en een aantal minuten oponthoud voor de rest van het verkeer.

Schrijft sinds 2013 zowel objectieve artikelen als subjectieve columns. Het bestaat. Daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes in het leven. Heeft als sterke eigenschap hoor, wederhoor en luisterend oor. Niet bang voor kritiek en hecht waarde aan inhoudelijke content – met woorden.

Al maanden voeren actievoerders acties rondom de Oostvaardersplassen. Hoewel de demonstraties vooral plaatsvinden bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Lelystad, zijn ook aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen duidelijk sporen te zien van de acties. Langs de E. Heimansweg in het kassengebied hangen aan diverse bomen rouwlinten en is op meerdere plaatsen hooi/stro over de hekken gegooid.

Eerder deze week werd door activisten aangekondigd om de dieren op eigen initiatief weg te halen uit het gebied waarvoor er al verschillende paardentrailers waren geregeld. Vanwege die aankondiging werden er betonblokken geplaatst op de toegangswegen naar de Oostvaardersplassen.

Kruizen en doodskist geplaatst bij Oostvaardersplassen

In een stoet van honderden meters hebben actievoerders op de A6 een langzaamaanactie gehouden. Het was zondag het slotstuk van twee demonstraties tegen het beheer van natuurreservaat de Oostvaardersplassen. De actie veroorzaakte enige tijd file op de snelweg.

Een minuut stilte, bloemen en een colonne autos in slakkengang op de A6. Zondag is opnieuw gedemonstreerd tegen het beleid op de Oostvaardersplassen. De actievoerders vinden dat het leed moet stoppen. 

De actievoerders hadden zich eerder op de dag bij het natuurgebied verzameld. Bij het provinciehuis in Lelystad vond een tweede demonstratie plaats. Daar is een kruis gelegd “ter nagedachtenis aan de duizenden grote grazers die afgelopen winter gestorven zijn:. Ook bij de Oostvaardersplassen werd een kruis geplaatst.

De actievoerders protesteren tegen het uithongeren van grote grazers in de Oostvaardersplassen. Vannacht werden bij de Oostvaardersplassen enkele tientallen kruizen en een doodskist geplaatst, zo meldt persbureau ANP. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat de kruizen en doodskist na ontdekking direct zijn verwijderd.

“Protestactie door activisten Oostvaardersplassen rustig verlopen”

Bas Metzemaekers, een van de organisatoren van de actie bij het natuurgebied, vindt dat het tijd is het beheer van het reservaat te wijzigen. “Vanaf 1 december 2017 zijn er 3000 grote grazers de hongerdood gestorven. Het is alsof er een sproeivliegtuig overheen is gevlogen en alles heeft doodgespoten.” De actievoerders hekelen het beleid waarin de dieren aan hun lot worden overgelaten. :Om deze gruwelijke modderpoel staat een hek. Dit leed moet nu stoppen:, voegt Janneke Boeijen toe.

De kruizen en doodskist stonden bij het vogeluitkijkpunt Grote Praambult. Om er te komen, moesten de daders volgens de woordvoerder van Staatsbosbeheer het spoor oversteken en over een hek klimmen. Aan het hek hingen enkele grotere kruizen, in het gebied stonden de kleinere kruizen en de doodskist.

Er is veel kritiek over hoe wordt omgegaan met de herten, konikpaarden en heckrunderen in het gebied. In de winter gaan er veel dieren dood omdat ze niet mogen worden bijgevoerd. Vanwege de onrust besloot de provincie Flevoland toch bij te voeren. Eerder zijn ook al demonstraties geweest.

Zo’n 200 actievoerders of meer verzamelden zich zondagmiddag bij het natuurgebied. Evelien Lokerse hield een groot spandoek omhoog. “De verantwoordelijken moeten voor de strafrechter gedaagd worden”, zegt ze strijdvaardig. Naast haar staat een vrouw die vanuit haar woonplaats in Midden-Frankrijk hier naartoe is gereden. Ook zij is geraakt door berichten over verhongerende dieren. De politie hield zich zondagmiddag op de achtergrond. Motoragenten hebben de stoet auto’s richting en over de A6 begeleid.

Een woordvoerder van de gemeente Lelystad is tevreden over hoe de demonstraties verlopen zijn. Bij het provinciehuis is het rustig gebleven, zei hij.


Almere at Twitter: