Tien jaar cel geëist voor beramen liquidatie Almere

Tien jaar cel geëist voor beramen liquidatie Almere
Het kon alle kanten oplopen (UPDATE2)
Woensdagmiddag heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam tien jaar cel geëist tegen Mike I. en Dendrid D. die ervan worden verdacht op 1 juni 2017 in Almere te hebben gepoogd de Amsterdamse crimineel Mustafa El J. te liquideren. 

Er zijn vier verdachten die betrokken zouden zijn bij het voorbereiden van de liquidatie in de Literatuurwijk in Almere. Een vrouwelijke verdachte, Alida R. hoorde donderdag ook tien jaar cel eisen. De eis tegen Quincy S. volgt vrijdag als zijn zaak over de dodelijke schietpartij in de De Clercqstraat in Amsterdam wordt behandeld.

Op de vraag van de rechtbank wie hij zocht, wil S. geen antwoord geven. Getuigen verklaren dat de daders riepen om Samir, maar dat is volgens S. niet waar. Nooit van die naam gehoord, zegt hij. Volgens getuigen is S. juist degene geweest die het aanvalswapen vast had, vermoedelijk een kalasjnikov. ‘Ik kon degene die ik zocht, niet vinden. Toen hoorde ik een schot. Het was chaotisch, en wilde naar buiten gaan. Ik ben geraakt en hoorde nog meer schoten. Ik ben naar buiten gegaan, heb de scooter gepakt en ben er samen met mijn compagnon vandoor gegaan’, zegt S.

Het liquidatieplan mislukte, omdat de politie van het voornemen om El J. te liquideren op de hoogte raakte. Dat gebeurde eigenlijk toevallig. De Volkswagen Polo van verdachte Quincy S. was volgehangen met afluisterapparatuur, omdat rechercheurs vermoedde dat hij zich onder andere bezig hield met drugshandel. Bij het uitluisteren van die gesprekken kwam de politie er achter dat S., samen met nog vier anderen, het plan had opgevat om El J. om het leven te brengen. Althans, dat is hoe justitie de gesprekken in de auto – veelal in het Sranang Tongo (Surinaams) – interpreteert. (Over de vertaling van die gesprekken was tijdens de eerste zittingsdag nogal wat te doen. Er werd door een van de advocaten van de verdachten sterk getwijfeld aan de kwaliteit van enkele passages. De rechtbank stond toe dat die stukjes tekst door een nieuwe vertaler zouden worden bekeken.)

Naast de afgeluisterde gesprekken in de Volkswagen Polo zien de officieren van Justitie Anke van de Venn en Hetty Hoekstra ook bewijs in de spullen die bij de twee verdachten Mike I. en Quincy S. werden gevonden toe ze in een gestolen BMW werden aangehouden. Mike I. droeg twee lagen kleding en doorzichtige handschoenen, er werd een flesje benzine in de auto gevonden en een muts. Quincy S. droeg een Glock bij zich, handschoenen lagen op zijn schoot.

De vermoedelijke liquidatiepoging ging totaal niet zoals de schutters het bedoeld hadden. Zij waren waterpijpcafé Village binnengelopen en volgens getuigen op zoek naar een specifiek persoon die op dat moment al was vertrokken. Een aanwezige opende het vuur op de schutter die in zijn buik wordt geraakt, het dna van S. is vervolgens gevonden op een kogel in de deurpost van de shishalounge.

Mike I. (45) en Quincy S. hebben steeds ontkend op weg te zijn geweest naar een liquidatie en zeggen Mustafa El J. niet te kennen. De 33-jarige S., een magere man met een ringbaardje en een bril die in de verte wel iets weg heeft van Malcolm X., beriep zich tijdens de eerste dag van de rechtszaak vooral op zijn zwijgrecht. Volgens hem waren de twee bij hun aanhouding in juni vorig jaar op weg naar een incasso. Dat was ook waarom hij de Glock bij zich had, want ‘het kon alle kanten oplopen’ aldus S. die er aan toevoegde ‘Prioriteit nummer 1 bij een incasso is: zonder geweld.’ Het vuurwapen had hij mee genomen vanwege zijn eigen veiligheid. Hij had de opdracht om enkele tienduizenden euro’s terug te halen aanvaard, omdat hij geld nodig had. Van wie hij die opdracht had gekregen wilde hij verder niet zeggen. Quincy S., die illegaal in Nederland verbleef, bediende zich van een valse identiteit. Hij had bij zijn aanhouding een vals paspoort bij zich op naam van MacNack.

17 schotenHet had allemaal nog veel erger kunnen aflopen, schetste het Openbaar Ministerie. In de voorbijgaande tram zaten drie kogelgaten, in panden aan de overkant van de straat en in een geparkeerde auto zaten ook kogelgaten. In totaal is er zon 17 keer geschoten. Op camerabeelden is te zien hoe de auto waar Youssef in zat, voorbij rijdt tijdens het schieten.

Ook volgens Mike I. ging het om een incasso. Hij las tijdens de zitting een verklaring voor, waarin hij stelde dat hij geen weet had gehad van het vuurwapen. Wel wist hij dat de auto waarin hij reed toen hij werd aangehouden, was gestolen. Een liquidatie is voor hem een brug te ver. I. staat naar eigen zeggen op een dodenlijst, mede daarom beriep hij zich na zijn verklaring consequent op zijn zwijgrecht. Mike I. is een bekende van de politie. Samen met zijn broer Richard werd hij veroordeeld voor het uitleveren van drugshandelaar Paul Hartman aan een Engelse criminele organisatie in 2004. Hartman werd korte tijd later dood gevonden. I. was daarna ook nog betrokken bij grof geweld tegen enkel portiers van een club in Amsterdam en werd hij met een vuurwapen betrapt.

De derde verdachte is Alida R., de vriendin van Quincy S. Een aanzienlijke hoeveelheid van haar dna werd op de Glock van S. gevonden. De 40-jarige vrouw verklaarde dat door haar geknuffel met S. Het Openbaar Ministerie vond het ook opvallend dat de vrouw er een dure levensstijl op na hield en veelvuldig op Crimesite keek en daar artikelen las over schietincidenten. Ook R. verklaarde niets van een voorgenomen liquidatie te weten. Het feit dat ze haar vriend regelmatig door de Literatuurwijk reed – ook ’s nachts –  kon ze wel verduidelijken: ‘We waren op zoek naar een auto.’ Wat voor een auto werd gezocht, kon ze niet zeggen.

De vierde verdachte, de 23-jarige Dendrid D. uit Almere, is net als Alida R. op vrije voeten. D. was dinsdag niet in de rechtbank, omdat hij zich ‘niet vrij voelt’. Zijn advocaat wist niet waar D. momenteel verblijft.

S. wordt door het OM een volledig ontbreken van empathie verweten. Eigen verwondingen hebben hem niet tot inkeer of zelfreflectie gebracht. Hij blijft zich aanbieden als huurmoordenaar, betoogde het Openbaar Ministerie. Dit was moord, er werd op het slachtoffer geschoten met het doel om hem te doden, toen hij al op de grond lag.

Er is nog een vijfde verdachte: Abderrahmane El B. Hij wordt ervan verdacht nog bij twee andere liquidatiepogingen te zijn betrokken. Zijn zaak wordt apart behandeld.

Vrijdag behandelt de rechtbank een tweede dossier tegen Quincy S. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 13 mei 2015 de toevallig passerende Youssef El Kahtaoui heeft doodgeschoten voor een shishalounge in de De Clercqstraat in Amsterdam-West.

Kogels door de tramKogels vlogen in de nacht van 12 op 13 mei over het kruispunt met de Bilderdijkstraat. Ook een tram werd geraakt. Ruiten sneuvelden en passagiers doken naar de grond. Direct ging het verhaal dat de twee daders het niet voorzien hadden op El Kahtoui en eigenlijk op zoek waren naar een ander.

I. zou op 1 juni 2017 in een gestolen auto met een geladen wapen op weg zijn naar het doelwit, Mustafa El J. Een arrestatieteam kon op tijd ingrijpen.

Volgens getuigen was de eerste man die binnenkwam, juist degene die het aanvalswapen droeg. S. heeft nooit willen vertellen wie zijn mededader is. Met alle respect voor de nabestaanden, maar ik ga niet vertellen wie dat is. Mijn leven is ook belangrijk, zegt S. 

“Ze hadden een flesje benzine en een flesje ammoniak geregeld en een van de verdachten droeg bovendien twee lagen kleding over elkaar. Allemaal voorbereidingsmiddelen die uitermate geschikt zijn om een moord te plegen”, aldus het OM. 

De zware straf wordt ook opgelegd voor een tweede delict. S. nam volgens het OM in 2017 deel aan een liquidatiepoging in 2017 in Almere. Iemand die op een dergelijke wijze in de Nederlandse samenleving functioneert, heeft het recht daarop verspeeld. 

Ook de 33-jarige Quincy S. wordt vervolgd voor het plannen van de liquidatie. Hij hoort vrijdag pas de straf die tegen hem geëist wordt, omdat hij dan ook terechtstaat voor het doodschieten van een onschuldige voorbijganger in de De Clercqstraat in Amsterdam in mei 2015.

Hij werd daarvoor in februari dit jaar aangehouden in zijn cel. Hij werd aan de schietpartij gekoppeld doordat zijn DNA op een kogel zat die zijn lichaam doorboorde toen hij zelf beschoten werd.


Almere at Twitter: