Floriade valt tientallen miljoenen duurder uit voor Almere

Floriade valt tientallen miljoenen duurder uit voor Almere
Floriade dreigt flink duurder te worden voor Almere
Voor de gemeente Almere dreigt de organisatie van de Floriade in 2022 uit te draaien op een strop van miljoenen euros. Dat meldt Het Financieele Dagblad vanochtend.

De kosten van de wereldtuinbouw-tentoonstelling – die eens in de tien jaar wordt gehouden – kunnen volgens het college oplopen tot 28 miljoen euro, veel meer dan de 10 miljoen die is begroot.

Floriade waarschijnlijk tientallen miljoenen duurder voor gemeente Almere

Een raadscommissie schat in dat de kosten zelfs kunnen oplopen tot 35 miljoen. De raad komt morgen bijeen om het onderwerp te bespreken maar liet vorige maand al weten niet zonder slag of stoot akkoord te gaan met een nieuwe tegenvaller.

De hogere kosten zouden samenhangen met de ambitieuze opzet. Almere kiest voor een tentoonstelling in combinatie met een bouwexpo. Onderdeel daarvan is een groene stadswijk met 600 woningen en 60 waterwoningen. Vooral dit idee zorgt voor een oplopend tekort, meldt de krant.

Remko Schnieders, gemeentelijk programmadirecteur van het evenement, erkent in het FD dat de Floriade “tot heel veel extra investeringensuitgaven voor de stad leidt”. Uit onderzoek in opdracht van de gemeente en de Nederlandse Tuinbouwraad van Andersson Elffers Felix blijkt volgens Schnieders dat “de Floriade misschien iets meer kost, maar dat het verdienpotentieel in het gebied vele malen groter is”.

In plaats van tien miljoen euro, zou de wereldtuinbouwtentoonstelling de gemeente volgens een raadscommissie wel eens 35 miljoen kunnen gaan kosten.

Die waren in eerste instantie geraamd op een totaal van 93 miljoen euro. De gemeente zou tien miljoen bijdragen. De rest moet komen van provincie Flevoland, Rijk, sponsors en vooral van betalende bezoekers. Het college van B en W meent nu dat de kosten wel eens tot 28 miljoen kunnen oplopen en een raadscommissie beraamt de maximale kosten dus zelfs op 35 miljoen euro.

Dit zou komen doordat Almere de tentoonstelling wil combineren met een bouwexpo met onder andere de aanleg van een groene stadswijk met 600 woningen en 60 waterwoningen. Onder andere het bouwklaar maken van het gebied, het inhuren van externe adviseurs en de extra inzet van gemeenteambtenaren hiervoor zouden voor hogere kosten zorgen. De gemeente overweegt daarom het aantal nieuwe woningen op te schroeven naar 1.660 om zo de opbrengsten uit de grondexploitatie te verhogen.

De Floriade is vanaf het moment dat Almere zich voornam het te gaan organiseren, met veel rumoer gepaard gegaan. De drie vorige edities – Venlo (2012), Haarlemmermeer (2002) en Zoetermeer (1992) – hebben miljoenen euros verlies gedraaid als gevolg van tegenvallende bezoekersaantallen. Vrijwel iedere Almeerse gemeenteraadsvergadering gaat over de tentoonstelling.

Uit onderzoek van de gemeente zelf blijkt dat 85 procent van de Almeerders zich zorgen maakt over het evenement, met name over de naar verwachting te hoge financiële lasten. Ook zou de Floriade volgens een deel van de inwoners ten koste gaan van het huidige groen in de stad.

Kasper van Laarhoven 7 november 2018 om 7:46 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.