Almere krijgt oefenpinautomaat voor plofkrakers

Keolis is maandag gestart met een experiment dat nooit eerder is gedaan: het verstrekken van een voorlichtend pakket inclusief een geladen OV-chipkaart met 10 reizen.

“De bedoeling van het experiment is om het aantal zwartrijders op de AllGo-bussen in Almere te verminderen”, legt een woordvoerder van Keolis uit. Ook moet het boetepakket bijdragen aan een veiligere reis voor klanten èn chauffeurs.

Nieuws – AllGo: OV-chipkaart voor zwartrijders

“In Almere ervaren wij het (landelijk) hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus. Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie en agressie, ook bij betalende reizigers”, zegt Chris Hogeveen (concessiemanager Keolis in Almere).

“Het doel van dit unieke experiment is niet om zwartrijders weg te jagen, maar hen juist te behouden en te laten betalen; net als dat je voor boodschappen betaalt”, vervolgt Hogeveen.

Video: Dit is Flevoland van 20 november

Reizigers die aantoonbaar zwartrijden krijgen per 19 november eenmalig het boetepakket aangeboden door de controleurs buitengewoon opsporingsambtenaars (BOAs): in dit pakket zit een Z-card met alle informatie over het gewenste gedrag en de wijze waarop betaling voor de reis dient plaats te vinden.

Het boetepakket bevat verder een OV-chipkaart ter waarde van € 7,50 inclusief tien gratis reizen die meteen gebruikt kunnen worden. Het nummer van de OV-chipkaart legt Keolis vast zodat wanneer er met die kaart weer wordt zwartgereden, er wordt overgegaan tot de reguliere boete van 50 euro – daar is dan geen ontkomen meer aan.

De prijs van dit pakket is 37,50 euro tot het einde van het jaar, daarna wordt het 40 euro. Zwartrijders zijn verplicht om te kiezen tussen het boetepakket of de boete, het pakket is dus géén beloning.

Door de invoer van het boetepakket, hoopt Keolis om een beter en veiliger klimaat te creëren in het busvervoer.

“Op deze manier proberen we de zwartrijder nieuw gedrag aan te leren door meteen het gebruik van de OV-chipkaart toe te laten passen. Dit leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie en geweld, waar iedereen blijer van wordt”, aldus Chris Hogeveen.

Ontvang elke zondagochtend een wekelijks overzicht van de actualiteiten in je mailbox, natuurlijk geheel gratis.

Wist je dat je gratis abonnee kunt worden van Almere Nieuws? Zo kun je naast het reageren op artikelen bijvoorbeeld ook meedoen aan verschillende weggeefacties.

Om het grote aantal zwartrijders in Almere terug te dringen, wil busvervoerder allGo boetepakketten gaan uitdelen. In zon pakket zit onder meer een opgeladen OV-chipkaart voor tien reizen. 

Op deze manier hoopt de busmaatschappij zwartrijders nieuw gedrag aan te leren.” Dit leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie en geweld, waar iedereen blijer van wordt,  aldus Chris Hogeveen van Keolis, moederbedrijf van allGo. 

Eenmalig aanbod voor zwartrijders Zwartrijders die door een controleur worden betrapt, krijgen eenmalig de kans om te kiezen tussen het boetepakket of een reguliere boete. In plaats van 50 euro betalen ze dan 37,50 euro. Naast de OV-chipkaart bevat het pakket informatie over het gewenste gedrag van reizigers en de wijze waarop voor een reis betaald dient te worden. Het nummer van de OV-chipkaart legt Keolis vast. Als er met de bewuste kaart opnieuw wordt zwartgereden, wordt alsnog de boete van 50 euro opgelegd. Hoog aantal zwartrijders in Almere  Aanleiding voor het experiment is het hoge aantal zwartrijders in de stad. “In Almere ervaren wij het hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus van alle plekken waar wij rijden. Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie en agressie, ook bij betalende reizigers”, aldus Hogeveen.  Gemeenteraad moet nog akkoord gaan Het is nog niet bekend wanneer het experiment van start gaat. Keolis wilde daar deze week al mee beginnen, maar kreeg nog geen toestemming van de gemeente Almere. Voordat het experiment van start gaat, moet eerst de gemeenteraad akkoord gaan met het plan. Wanneer het onderwerp op de agenda staat, is nog niet bekend.  Wat een onzin De eerste gedachte van VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian is: “Wat een onzin”. Volgens hem klinkt dit eerder als het faciliteren van zwartrijders in plaats van handhaven. PVV-raadslid Willem Boutkan vraagt zich af onder welke steen de directie van het bedrijf vandaan komt. D66 vindt het interessant om uit te proberen. Fractievoorzitter Martine van Bemmel vindt niet dat zwartrijders worden beloond, want ze moeten gewoon voor het boetepakket betalen.