Celstraffen tot 25 jaar voor moord op Iraanse aanslagpleger in Almere – RTL Nieuws

Celstraffen tot 25 jaar voor moord op Iraanse aanslagpleger in Almere - RTL Nieuws
Celstraffen tot 25 jaar moord Ali Motamed | Binnenland
De rechtbank in Lelystad heeft twee mannen gevangenisstraffen van 20 en 25 jaar opgelegd voor de moord op Ali Motamed, eind 2015 in Almere.

De geboren Iraniër Motamed (56) werd in de vroege ochtend van 15 december 2015 voor zijn woning aan de Hendrik Marsmanstraat doodgeschoten toen hij naar zijn werk ging.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De moord was lang met raadselen omgeven, totdat vorig jaar bleek dat de Eneco-monteur in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was. Die was voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren tachtig in eigen land ter dood veroordeeld.

Het Openbaar Ministerie noemde de moord op Motamed twee weken geleden een kille en brute afrekening. 

Formeel is het motief voor de moord op Motamed altijd onduidelijk gebleven. Weliswaar stelden de ministers Stef Blok en Kajsa Ollongren begin dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer dat de AIVD sterke aanwijzingen had dat Iran de hand in de liquidatie heeft gehad, justitie heeft op dat punt niets kunnen vaststellen.

Maar aan de ernst van de zaak doet dat niets af, vindt het OM. Dat noemde de moord op de nietsvermoedende Motamed even meedogenloos en gewetenloos als koelbloedig, gepleegd door twee daders die slechts werden gedreven door hun zucht naar geld of aanzien in het criminele milieu.

Uit ontsleuteld berichtenverkeer is volgens de aanklagers gebleken dat de daders niet wisten en niet eens wilden weten waarom het slachtoffer dood moest.

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad heeft Anouar A. (29) en Moreo M. (36) vrijdag gevangenisstraffen van 20 en 25 jaar opgelegd voor de moord op Ali Motamed, eind 2015 in Almere. Tegen de twee was respectievelijk 20 en 22 jaar cel geëist.

De rechtbank sprak van een volstrekt gewetenloze moord, gepleegd door mannen die koelbloedig en berekenend een medemens elimineerden en geen enkele boodschap hadden aan het waarom. Ook had de rechtbank geen goed woord over voor de ontkennende en overwegend stilzwijgende houding van de mannen tijdens hun rechtszaak. Het medeleven dat Anouar A. tijdens het proces betuigde aan de nabestaanden, betitelde de rechtbank als inhoudsloos.

Moreo M. kreeg een zwaardere straf dan geëist, omdat hij in 2012 al bijna elf jaar cel had gekregen voor doodslag en net onder voorwaarden vrij was. Voor zowel hem als voor Anouar B. geldt dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van een eerdere straf wordt geschrapt. Voor M. betekent dat 957 dagen extra zitten, voor A. 661 dagen. De twee moeten de weduwe en zoon van Motamed bijna 300.000 euro schadevergoeding betalen.

De moord op de geboren Iraniër Motamed (56) in de vroege ochtend van 15 december 2015 voor zijn woning aan de Hendrik Marsmanstraat was lang een raadsel, omdat er geen enkele link tussen de Eneco-monteur en het criminele milieu was te vinden.

Pas vorig jaar bleek dat hij in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was. Die was voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren tachtig in eigen land ter dood veroordeeld. Bij de aanslag vielen destijds tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Het vermoeden dat de mogelijke politieke achtergrond van Motamed een rol heeft gespeeld bij zijn moord, is nooit bevestigd. Weliswaar heeft de AIVD sterke aanwijzingen dat Iran de hand in de liquidatie heeft gehad, in de strafzaak tegen de moordenaars is dat nooit vastgesteld.

Volgende maand staat de moord op Motamed opnieuw op de rol. Dan is een nieuwe zitting in de strafzaak tegen Naoufal Noffel F. Hij zou de directe opdrachtgever van A. en M. zijn geweest.

lelystadali motamedUpdated 1 uur geleden2 uur geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S12:05'Hij bijt, hij bijt!' Leeuw valt toerist aan07:14Razende pomphouder geeft alles gratis weg14:05Koning heeft lol met Britt Dekker11 apr.Mysterieuze ufo gefilmd (of is het maar een reflectie?)Gerelateerde artikelen27 mrt.OpmerkelijkRusthuisrukker handelde vanuit erectieprobleem25 mrt.BinnenlandNAC-fans cel in na voetbalrellen Breda12 mrt.BinnenlandEis: cel voor leveren munitie aan terreurcel12 mrt.BuitenlandEU wil herziening straf Iraanse advocate06 mrt.Binnenland24 jaar cel voor wurgen van twee senioren06 mrt.BinnenlandCelstraffen tot 12 jaar voor fatale ripdealDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.