Nieuws – Economie Almere groeide in 2018 opnieuw het hardst – Omroep Flevoland

Nieuws - Economie Almere groeide in 2018 opnieuw het hardst - Omroep Flevoland
Opnieuw hoogste economische groei in Almere
De economie van Almere is in 2018 het hardst gegroeid van heel Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. De economie groeide met 4,6 procent. In de rest van de land bleef de groei steken op 2,8 procent.

De economische groei in de stad is volgens het CBS te danken aan een groeiende bevolking en de stabiele groei van leasebedrijven in de stad. In Almere zitten onder meer Leaseplan en Athlon. Mede door de goede cijfers van Almere staat Flevoland bovenaan de lijst van provincies met de sterkste economische groei. De economie van de provincie groeide met ruim drie procent.

Almere had, net als in 2017, van de COROP-plusgebieden de sterkste economische groei (4,6 procent). Een toenemende bevolking en stabiele groei van leasebedrijven droegen hieraan bij. Haarlemmermeer e.o. profiteerde in 2018 van de positieve ontwikkeling in de luchtvaart en de uitzendbureaus wat zorgde voor een economische groei van 3,8 procent. De krimp in Overig Groningen, die veroorzaakt werd door een afname in de aardgaswinning, werd gedeeltelijk teniet gedaan door een gemeentelijke herindeling. Doordat de chemische industrie in Delfzijl e.o. kromp, groeide de economie van deze regio maar met 0,2 procent. In het merendeel van de gebieden lag de groei tussen 2 en 3 procent.

Economie Almere wederom sterkste groei

Zuidwest-Friesland kwam met een groei van 5,2 procent wel hoger uit dan Almere, maar dat is het gevolg van gemeentelijke herindelingen.

In het merendeel van de gebieden was sprake van een groei van tussen de 2 en 3 procent. In heel Nederland groeide de economie vorig jaar met 2,7 procent.

Zuidwest-Friesland groeide in 2018 nog iets meer dan Almere, namelijk met 5,2 procent. Maar dit was voor een deel te danken aan een gemeentelijke herindeling.

Dankzij Almere groeide Flevoland als provincie ook het meest, namelijk met 3,4 procent. Noord-Holland en Noord-Brabant volgen met respectievelijk 3,2 procent en 3 procent. Alleen de Groningse economie kromp door de afgenomen aardgaswinning.

Inclusief de aardgaswinning kromp de economie in Groningen met 0,8 procent. Exclusief de aardgaswinning is de Groningse economie juist met 2,7 procent gegroeid.