De houvast voor NEC, RKC Waalwijk, Almere City en SC Cambuur – ELFvoetbal.nl

De houvast voor NEC, RKC Waalwijk, Almere City en SC Cambuur - ELFvoetbal.nl
Alles of niets in de play-offs: Cambuur hoopt op Champions League-scenario
Erg veel hoop hoeven ze niet te hebben. Instromers in de kwartfinale van de play-offs hebben het na een zwaar seizoen vaak zwaar met een reeks van zes wedstrijden kort na elkaar. Zij moeten dinsdag voluit, hun opponent zal zich woensdag sparen in de wetenschap dat er toch weinig te winnen valt. De play-offs, kortom, zijn zo ingericht dat de Eredivisieploegen een goede kans hebben ze te overleven. Sinds de invoering van de play-offs in haar huidige vorm in 2006 zijn er maar een paar succesverhalen. Dit zijn ze!

Het is moeilijk voor te stellen dat de Hagenaars ooit geen deel uitmaakten van de Eredivisie. De laatste degradatie in 2007 viel samen met het vertrek uit het Zuiderpark. In het nieuwe stadion, anno 2019 de naam van Cars Jeans dragend, begon groen-geel dus op het tweede plan. Het ging niet van een leien dakje ook: 5-0 bij FC Dordrecht en 4-0 bij FC Omniworld, tegenwoordig Almere City. ADO eindigt slechts zesde in de Eerste Divisie en moet dus drie rondes play-offs overleven. Zes wedstrijden? Zeg maar gerust acht stuks.

Tegen Go Ahead Eagles ging het nog wel. Na een 1-1 in Deventer volgde in de Hofstad een gemakkelijke 3-0. De tweede ronde was moeilijker. Thuis versloegen ze VVV met 1-0, om uit met 1-0 te verliezen. ADO won vervolgens een penaltyreeks die diende te bepalen of de derde wedstrijd thuis of in De Koel zou worden gespeeld. In Den Haag was de Noord-Limburgse veer gebroken: ADO won met 2-0. Nog waren ze er niet: RKC was de laatste horde. Thuis 1-1, uit 2-2 en op uitdoelpunten opnieuw de beslissingswedstrijd thuis. Na een 2-1 zege was ADO terug.

Cambuur is de oude, maar vooral de nieuwe club van trainer Henk de Jong en zijn assistent Sandor van der Heide. En Almere City was vorig jaar de tegenstander van De Graafschap in de finale van de play-offs om promotie. Bovendien spelen bij de Doetinchemmers veel spelers met een verleden in Almere, zoals Fabian Serrarens, Javier Vet, Lars en Sven Nieuwpoort en Leeroy Owusu.

Alsof Ajax de eerste club is die onder Erik ten Hag weer tot ouderwetse hoogte stijgt. In 2013 was de kale Messias de gevierde man van Deventer. Na een paar goede pogingen werd de Adelaarshorst eindelijk weer toneel van Eredivisievoetbal. Was het allemaal zo denderend? Nee hoor, Kowet eindigde als zesde in de reguliere stand en moest dus nog flink wat doen. Het kwam goed. Bij FC Dordrecht hielden tien Eagles de thuisploeg op een 3-3 om het thuis simpel met 3-0 af te maken. Tegen VVV was het geluk dat Xandro Schenk tien minuten voor tijd 1-0 maakte.

Vitesse staat nu vijfde in de eredivisie en zou bij de huidige stand FC Groningen als tegenstander treffen, eerst uit. Maar dat zou ook nog Willem II kunnen worden. Maar als Vitesse woensdag uit tegen VVV verliest, kan het ook nog FC Utrecht of Heracles worden. Voor Vitesse beginnen de play-offs op zaterdagavond 18 mei.

Daardoor kon Go Ahead in De Koel counteren naar hartenlust met bijvoorbeeld Quincy Promes op de flank. Dat was in de return een uitstekend recept, het werd liefst 0-3. Eveneens met 3-0 versloeg Go Ahead in de eerste finalewedstrijd FC Volendam. De massale volksverhuizing naar De Dijk voor een feestje schopte het tot Deventer supportersfolklore. Na zeventien jaar maakte Go Ahead weer deel uit van de elite: in het vissersdorp won het Andere Oranje voor de statistieken met 1-0.

Wi-j komt altied weer terug. Een lesje grammatica zou in Doetinchem geen overbodige luxe zijn, maar de schone kunst van het promoveren via de nacompetitie beheersen de Superboeren als geen ander. Beweer alleen niet dat het makkelijk ging. Net als ADO en Go Ahead was De Graafschap als zesde geëindigd in de reguliere stand. De eerste horde, Almere City, werd pas na verlenging genomen. Na 1-1 in Flevoland, doelpunt tegen van Vincent Janssen, volgde een 2-1 op eigen veld.

In de tweede ronde ging Go Ahead voor de bijl. De 1-0 in eigen huis bleek een prima recept om in de Adelaarshorst achterover te leunen totdat Vincent Vermeij de vleugellamme Eagles met de 0-1 definitief knock-out sloeg. Niet dat ze er toen al waren. Ook in 2015 was FC Volendam de laatste horde. In eigen huis bleef het 0-0 alvorens opnieuw Vermeij in de return voor het enige doelpunt zorgde.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.