Almere City-keeper Etemadi door het stof na cruciale blunders in play-offs – NU.nl

Almere City-keeper Etemadi door het stof na cruciale blunders in play-offs - NU.nl
Bizar scenario dreigt voor De Jong bij nederlaag tegen Ajax
Almere City en Cambuur beslechtten de heenwedstrijd van vorige week in Leeuwarden in een 2-2-gelijkspel, waardoor Almere een redelijke uitgangspositie had voor de return. De ploeg van trainer Ole Tobiasen kwam twee treffers van Cambuur in de eerste twintig minuten van de wedstrijd niet meer te boven.

Vooral de manier waarop Almere de twee treffers incasseerde, leidde tot de nodige frustratie bij de thuisploeg. Doelman Agil Etemadi ging twee keer op pijnlijke wijze in de fout bij een voorzet, wat resulteerde in goals van Nigel Robertha en Anwar Bensabouh (eigen doelpunt).

Ali B trad rondom beide wedstrijden van Almere tegen Cambuur op als motivator voor het elftal van Tobiasen. “Ali is van de week ook geweest en op zon moment helpen alle handjes natuurlijk”, aldus de trainer. “Hij heeft de jongens in de rust gezegd dat er eigenlijk niets aan de hand was en dat we door twee grote fouten achterstonden. Het had niets met voetbal of tactiek te maken.”

“Dit doet heel veel pijn”, zei Etemadi dinsdagavond in gesprek met FOX Sports. “In vijf minuten gooiden we alles weg en persoonlijk is dat heel zuur. Ik greep twee keer slecht in. Het doel was om de halve finales te bereiken en ik ben de schuldige voor het feit dat we het niet gehaald hebben.”

Veel hielpen de motiverende woorden van Ali B overigens niet: Almere ging op eigen veld met 2-1 onderuit en werd daardoor uitgeschakeld. “Dit is toch niet te geloven? Wat zullen de spelers denken? Die jongen kan gerust wel wat, maar dit kan toch niet?!”, stelt Kwakman bij FOX Sports.

Aanvoerder Damon Mirani merkte dat die twee treffers voor een mentale tik zorgden bij hem en zijn ploeggenoten. “De fouten kwamen snel achter elkaar en op een vervelend moment. Het was een mokerslag en dat kon je ook wel zien. Daarna hebben we het wel goed opgepakt, maar de ballen vielen elke keer net niet goed.”

“Het is een hartstikke aardige jongen, maar hij moet echt wegblijven uit die kleedkamer”, haakt Kraay in. “En hij heeft gezegd dat ze door twee fouten achter staan. Ah joh, kom op man! En René Hake (trainer van Cambuur, red.) is bezig met Anouk voor de volgende wedstrijd.”

Ook Ali B slaagde er niet in Almere genoeg te inspireren om een nederlaag te voorkomen. De in Almere woonachtige rapper kwam – zoals hij wel vaker doet – bij rust de kleedkamer van de thuisploeg in en sprak de spelersgroep toe.

Almere City FC riep dinsdag de hulp in van Ali B voor het nacompetitieduel met SC Cambuur. De artiest sprak de manschappen van trainer Ole Tobiasen in de rust toe. Dat tot grote verbazing van analisten Kees Kwakman en Hans Kraay jr.

“Hij was hier afgelopen week ook al voor een speech ter inspiratie”, vertelde Mirani. “Hij wilde ons nog even een hart onder de riem steken en pushen om volle bak te gaan. We zijn er in de tweede helft ook nog vol voor gegaan, maar het mocht helaas niet baten.”

🎤 | @keeskwakman14 en Hans Kraay jr. kunnen het niet geloven dat Ali B dinsdagavond de rustspeech deed bij Almere City. “René Hake is voor de volgende thuiswedstrijd bezig met Anouk.”#almcam pic.twitter.com/LSLcl3vGWe

“Ze kopten al onze ballen weg, waardoor we telkens weer opnieuw moesten beginnen. De teleurstelling is echt heel groot, want dit is een flinke bittere pil. We zijn sprakeloos. Het is nog moeilijk te bevatten dat we eruit liggen.”

Cambuur wacht door de overwinning bij Almere City een krachtmeting met de nummer zeventien van de Eredivisie in de halve finale van de play-offs (op dit moment De Graafschap). RKC, dat dinsdagavond verrassend afrekende met NEC, neemt het op tegen de nummer zestien op de ranglijst (op dit moment Excelsior).

SC Cambuur plaatste zich dinsdagavond voor de halve finale van de Keuken Kampioen Play-Offs door Almere City FC met 1-2 te verslaan. Als de stand in de Eredivisie zo blijft, zal De Graafschap de komende tegenstander zijn voor de Friezen. De dubbele confrontatie is pikant, daar Henk de Jong, trainer van de Doetinchemmers, volgend seizoen actief is bij Cambuur.

Naast De Jong maakt ook assistent Sandor van der Heide de overstap naar Cambuur. De Gelderlander weet dat, als De Graafschap verliest tegen Ajax en zeventiende blijft in de Eredivisie, er sprake is van een 'Popovics-scenario'. 'Sandor Popovics speelde als trainer van de Doetinchemse club in 1985 in de nacompetitie tegen NEC, kort nadat hij een contract had getekend bij de Nijmeegse club.'

'Op aandringen van beide voorzitters nam de Hongaar tijdens de wedstrijd niet plaats in de dug-out maar op de tribune', zo schrijft de regionale krant. De Jong ziet geen enkele reden om op de tribune te zitten tegen Cambuur. “Het is meer de buitenwacht die er zich druk om maakt”, zegt De Jong tegenover de Gelderlander. “Ik ben een professional. Ik ben nu trainer van De Graafschap en doe er alles aan om de club voor de Eredivisie te behouden.”

Hans Kraay jr. gelooft dat De Jong 'gewoon' wil winnen van Cambuur. Dan denken heel veel mensen: hij gaat volgend jaar naar Cambuur, die zal wel willen dat Cambuur naar de Eredivisie gaat. Nee! Dan heb je liever dat ze dertiende eindigen en dat je dan instapt. Hij zit niet in dubio, hij wil Cambuur gewoon eraf vegen. Hij wil niet dat hij met Cambuur de Eredivisie in moet, want dan moet hij wéér een jaar lang elk puntje bij elkaar sprokkelen, zegt de analist bij FOX Sports.