Stille tocht voor onopgeloste moorden – HV-Almere

Stille tocht voor onopgeloste moorden - HV-Almere
Jij hebt een gezin met vijf kinderen verwoest toen je hem doodschoot
Wijken Reportages Reportage: Mee met de dierenambulance (deel 1) Reportage: Mee met de dierenambulance (deel 2) Feestelijke opening nieuwe spoorbrug over de A1 Reportage: Het Donkere Dagen Offensief Nieuwbouw brandweerkazerne Veluwsekant Disclaimer Contact Archief 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 Nieuws  Stille tocht voor onopgeloste moorden 1 juni 20191 juni 2019 Arjen Peters 0 reacties Op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere is zaterdag een stille tocht gehouden om aandacht te vragen voor onopgeloste cold case-zaken.

De stille tocht is gehouden onder het motto ‘zwijgen over moord blijft ongehoord’. Het is een eerste keer dat op deze manier landelijk aandacht wordt gevraagd voor de meer dan duizend onopgeloste cold-casezaken. Het is een initiatief van Wicky van der Meijs uit Almere. Haar vader werd in januari 2002 tijdens het uitlaten van zijn hondje doodgestoken in de buurt van zijn huis in Hilversum. De zaak is nog altijd onopgelost. Op de Facebookpagina Onopgeloste Moorden verzamelt van der Meijs brieven die zijn geschreven door nabestaanden. Met de brieven en de stille tocht willen de nabestaanden uiting geven aan hun verdriet en vragen.

Bij de stille tocht waren de burgemeester van Almere Franc Weerwind en de landelijk portefeuillehouder cold cases van de politie aanwezig. Er werden verschillende toespraken gehouden waarin gezamelijk een oproep werd gedaan aan eenieder die informatie over een onopgeloste moordzaak heeft om zich te melden, maar ook om daders te bewegen tot wroeging. Misdaadjournalisten Peter R. de Vries, Mick van Wely en John van den Heuvel liepen eveneens mee. Bij de tocht waren ongeveer 150 mensen aanwezig. Nabestaanden werden vooraf gevraagd foto’s mee te nemen.

Dader niet gevonden De tocht is georganiseerd door de Almeerse Wicky van der Meijs. Haar vader is in 2002 op 72-jarige leeftijd omgekomen. De dader is nooit gevonden. Omdat ze contact met lotgenoten in die tijd goed had kunnen gebruiken, is ze in 2017 begonnen met een besloten facebookgroep. In deze groep vinden veel nabestaanden steun aan elkaar.

Na de stille tocht werd er een monument onthuld alwaar nabestaanden bloemen konden leggen. Het staat op een grasveld langs de Kemphaanlaan.

Ook de dochter van Esther Paul, Juanita Leatemia, was aanwezig. Voor haar is het heel moeilijk dat ze niet weet wie haar moeder iets heeft aangedaan. “Ik heb er soms zelfs nachtmerries van”, vertelt ze. Ook zij vond het een mooie tocht. “Vooraf wist ik niet goed wat ik moest verwachten, maar het was erg mooi.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Lotgenoten Voor Joosten was het heel mooi om de stille tocht mee te maken. “Het doet je goed om te zien dat je niet de enige bent en dat er anderen zijn die snappen hoe het voelt”, laat ze weten. Joosten is blij dat deze tocht georganiseerd is. Van haar mag het een jaarlijks terugkerend iets worden.