Tot negen maanden cel voor fatale ontvoering in Almere – NU.nl

Tot negen maanden cel voor fatale ontvoering in Almere - NU.nl
Verdachten hebben geen schuld aan dood Jdesse Boerenveen
Daarmee zijn de celstraffen veel lager uitgevallen dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Eén verdachte is vrijgesproken.

Het levenloze lichaam van Boerenveen werd op 22 december 2016 in het Gooimeer bij Almere aangetroffen. Hij was het ijskoude water ingevlucht en vervolgens verdronken.

Het levenloze lichaam van de 40-jarige Boerenveen werd op 22 december 2016 in het Gooimeer bij Almere uit het water gehaald. Onderzoek wees uit dat hij enkele weken daarvoor eerst was vastgehouden in Wormerveer en daarna in een auto was meegenomen naar Almere.

Fors lagere straffen fatale ontvoering | Binnenland

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer op 1 december urenlang door meerdere personen was vastgehouden in een garagebedrijf in Wormerveer en in Almere. Dit zou zijn omdat hij schulden van duizenden euros bij de veroordeelden open had staan.

Twee van de drie hoofdverdachten in de zaak kregen donderdag elf en negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Tegen hen waren straffen van 7,5 en zes jaar geëist. De derde hoofdverdachte werd na een eis van 7,5 jaar cel volledig vrijgesproken.

De personen die aanwezig waren in de garage zijn veroordeeld voor vrijheidsberoving en hebben celstraffen uiteenlopend van 135 dagen tot vijf maanden gekregen.

Anders dan het OM oordeelde de rechtbank dat de verdachten Boerenveen weliswaar van zijn vrijheid hebben beroofd, maar dat van gijzeling geen sprake is geweest. Ook kan de verdachten diens dood niet worden aangerekend.

Twee mannen die Boerenveen meenamen naar het strand zijn veroordeeld voor het beroofd houden van de vrijheid van het slachtoffer. Zij zouden het slachtoffer hebben bedreigd met een vuurwapen. Zij zijn veroordeeld tot negen en acht maanden cel, ieder met drie maanden voorwaardelijk.

ALKMAAR – De rechtbank in Alkmaar heeft in de zaak rond de vrijheidsbeneming en fatale ontvoering van Jdesse Boerenveen in december 2016 fors lager gestraft dan vorige maand door het OM was geëist.

Het OM had straffen tot 7,5 jaar geëist, maar de rechtbank gaat daar niet in mee omdat de veroordeelden niet hadden kunnen voorzien dat het slachtoffer het water in zou vluchten en hierbij om het leven zou komen.

Jdesse Boerenveen was een bekende in het criminele circuit. Zijn lichaam werd in 2016 levenloos aangetroffen in het Gooimeer.

Door de rechtbank in Alkmaar zijn zes verdachten veroordeeld voor de vrijheidsberoving van Jdesse Boerenveen (40) in 2016, in Wormerveer en Almere. Boerenveen kwam bij een poging zich zwemmend in veiligheid te brengen om het leven. Er zijn celstraffen opgelegd tot negen maanden. De officier van justitie had tot 7,5 jaar geëist.

Jdesse Boerenveen was een bekende in het criminele circuit. Zijn lichaam werd in 2016 levenloos aangetroffen in het Gooimeer.

Begin december 2016 is bij de politie een melding binnen gekomen dat op 1 december 2016 mogelijk een man werd vastgehouden in een garage in Wormerveer. Vervolgens is op 22 december 2016 het stoffelijk overschot van de man bij het eiland tegenover het strand in Almere-Haven gevonden.

Aan de hand van diverse verklaringen, forensisch onderzoek en telecomonderzoek stelt de rechtbank vast dat Boerenveen  rond 12.30 op 1 december in de garage van verdachte Jeffrey K. (49) in Wormerveer was. Hij is daar verschillende keren geduwd, en mocht de kantine van de garage niet meer verlaten. Hij mocht wel verschillende telefoongesprekken voeren met mensen die hij vertelde dat hij een schuld moest voldoen. Verdachten hebben bij een getuige 2.000 euro opgehaald.

Rond 16.00 kwamen verdachten Lloyd B. (41), Michael F. (37) en een derde persoon in een Chrysler naar de garage. Boerenveen is door B. geslagen en vervolgens gedwongen in de Chrysler te stappen. Ze reden richting Almere. In Almere toonde verdachte B. aan het slachtoffer een vuurwapen om druk op hem uit te oefenen. Iemand bij wie ze geld wilden halen  heeft geen geld gegeven. Daarna zijn ze richting het strand van Almere Haven gereden. Daar moest Boerenveen uitstappen en is er weer een vuurwapen op hem gericht. Op enig moment heeft hij weg kunnen rennen. Twee verdachten hebben naar hem gezocht maar hem niet meer kunnen vinden. (tekst loopt door onder de reclame)

De rechtbank vindt dat zes van de zeven verdachten zich hebben schuldig gemaakt aan plannen en uitvoeren van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Op grond van het schouwverslag en de diverse deskundigen onderzoeken gaat de rechtbank ervan uit dat Boerenveen door verdrinking is overleden. De rechtbank vindt niet dat de dood van het slachtoffer aan het handelen van verdachten L.B. en M.F. kan worden toegerekend. Er is geen relevant bewijs waaruit blijkt hoe, waar, wanneer en onder welke verdere omstandigheden het slachtoffer is verdronken en of de beide verdachten daarvan op de hoogte waren. Het overlijden van het slachtoffer konden de verdachten niet voorzien. De verdachten hebben hem bedreigd waarna hij vluchtte maar dat is onvoldoende om diens dood aan de verdachten B. en F. toe te rekenen. Beiden worden vrijgesproken van die strafverzwarende omstandigheid.

De straffen zijn dus fors lager dan de officier van justitie eiste, ook omdat de rechtbank rekening houdt met het overschrijden van de redelijke termijn. Het heeft te lang geduurd voordat de verdachten zijn berecht.

Jeffrey K. krijgt 135 dagen gevangenisstraf en een werkstraf van 90 uur. Verdachte R. M. (50) krijgt 217 dagen cel. Hij onderhield contact met getuigen en medeverdachten. Brian D. (44) had geen leidende rol maar krijgt toch 196 dagen cel. Hij maakte het filmpje dat is uitgelekt naar de media. Denise D. (41) voelde zich opgelicht door Boerenveen en wilde 4.000 euro van hem innen, zij krijgt vijf maanden cel. Lloyd B. krijgt negen maanden, ook voor het slaan en dreigen met het vuurwapen. En Michel F. krijgt acht maanden cel, ook omdat hij de auto leverde.

Alle straffen zijn inclusief een voorwaardelijk deel van drie maanden. Alle verdachten (behalve Denise D.) hoeven niet meer te zitten omdat het onvoorwaardelijk gedeelte van de opgelegde straf niet hoger is dan het voorarrest.

Audrienne C. (40) is vrijgesproken. Anders dan de officier van justitie gaat de rechtbank er niet van uit dat zij de derde persoon in de Chrysler is geweest.

Verdachten hebben geen schuld aan dood Jdesse Boerenveen added by – on 12 september 2019View all posts by – →