Verdachten hebben geen schuld aan dood Jdesse Boerenveen – Crimesite

Verdachten hebben geen schuld aan dood Jdesse Boerenveen - Crimesite
Tot negen maanden cel voor fatale ontvoering in Almere
Zes verdachten zijn veroordeeld voor vrijheidsberoving van een man in 2016 in Wormerveer en Almere. Er zijn gevangenisstraffen opgelegd tot maximaal 9 maanden. Eén verdachte is vrijgesproken.

Begin december 2016 is bij de politie een melding binnen gekomen dat op 1 december 2016 mogelijk een man werd vastgehouden in een garage in Wormerveer. Vervolgens is op 22 december 2016 het stoffelijk overschot van de man bij het eiland tegenover het strand in Almere Haven gevonden. Er is een onderzoek gestart naar wat er op 1 december 2016 is gebeurd.

Op grond van het schouwverslag en de diverse deskundigen onderzoeken gaat de rechtbank ervan uit dat Boerenveen door verdrinking is overleden. De rechtbank vindt niet dat de dood van het slachtoffer aan het handelen van verdachten L.B. en M.F. kan worden toegerekend. Er is geen relevant bewijs waaruit blijkt hoe, waar, wanneer en onder welke verdere omstandigheden het slachtoffer is verdronken en of de beide verdachten daarvan op de hoogte waren. Het overlijden van het slachtoffer konden de verdachten niet voorzien. De verdachten hebben hem bedreigd waarna hij vluchtte maar dat is onvoldoende om diens dood aan de verdachten B. en F. toe te rekenen. Beiden worden vrijgesproken van die strafverzwarende omstandigheid.

Verdachten hebben geen schuld aan dood Jdesse Boerenveen

Daarmee zijn de celstraffen veel lager uitgevallen dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Eén verdachte is vrijgesproken.

Rond 16.00 kwamen verdachten Lloyd B. (41), Michael F. (37) en een derde persoon in een Chrysler naar de garage. Boerenveen is door B. geslagen en vervolgens gedwongen in de Chrysler te stappen. Ze reden richting Almere. In Almere toonde verdachte B. aan het slachtoffer een vuurwapen om druk op hem uit te oefenen. Iemand bij wie ze geld wilden halen  heeft geen geld gegeven. Daarna zijn ze richting het strand van Almere Haven gereden. Daar moest Boerenveen uitstappen en is er weer een vuurwapen op hem gericht. Op enig moment heeft hij weg kunnen rennen. Twee verdachten hebben naar hem gezocht maar hem niet meer kunnen vinden. (tekst loopt door onder de reclame)

Het levenloze lichaam van Boerenveen werd op 22 december 2016 in het Gooimeer bij Almere aangetroffen. Hij was het ijskoude water ingevlucht en vervolgens verdronken.

Jeffrey K. krijgt 135 dagen gevangenisstraf en een werkstraf van 90 uur. Verdachte R. M. (50) krijgt 217 dagen cel. Hij onderhield contact met getuigen en medeverdachten. Brian D. (44) had geen leidende rol maar krijgt toch 196 dagen cel. Hij maakte het filmpje dat is uitgelekt naar de media. Denise D. (41) voelde zich opgelicht door Boerenveen en wilde 4.000 euro van hem innen, zij krijgt vijf maanden cel. Lloyd B. krijgt negen maanden, ook voor het slaan en dreigen met het vuurwapen. En Michel F. krijgt acht maanden cel, ook omdat hij de auto leverde.

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer op 1 december urenlang door meerdere personen was vastgehouden in een garagebedrijf in Wormerveer en in Almere. Dit zou zijn omdat hij schulden van duizenden euros bij de veroordeelden open had staan.

Aan de hand van diverse verklaringen, forensisch onderzoek en telecomonderzoek stelt de rechtbank vast dat Boerenveen  rond 12.30 op 1 december in de garage van verdachte Jeffrey K. (49) in Wormerveer was. Hij is daar verschillende keren geduwd, en mocht de kantine van de garage niet meer verlaten. Hij mocht wel verschillende telefoongesprekken voeren met mensen die hij vertelde dat hij een schuld moest voldoen. Verdachten hebben bij een getuige 2.000 euro opgehaald.

De personen die aanwezig waren in de garage zijn veroordeeld voor vrijheidsberoving en hebben celstraffen uiteenlopend van 135 dagen tot vijf maanden gekregen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Twee mannen die Boerenveen meenamen naar het strand zijn veroordeeld voor het beroofd houden van de vrijheid van het slachtoffer. Zij zouden het slachtoffer hebben bedreigd met een vuurwapen. Zij zijn veroordeeld tot negen en acht maanden cel, ieder met drie maanden voorwaardelijk.

Het OM had straffen tot 7,5 jaar geëist, maar de rechtbank gaat daar niet in mee omdat de veroordeelden niet hadden kunnen voorzien dat het slachtoffer het water in zou vluchten en hierbij om het leven zou komen.