Veel leraren verlaten Almere en andere grote steden – Omroep Flevoland

Leraren in het basisonderwijs vertrekken met honderden tegelijk uit de vier grote steden en Almere. Er komen bij lange na niet genoeg nieuwe leerkrachten voor terug. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau CenterData in opdracht Arbeidsmarktplatform PO. De resultaten verschijnen vrijdag meldt het AD.

Almere staat er het slechtst voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere klagen al langer over het lerarentekort. In september zei de Almeerse wethouder Jerzy Soutekouw nog dat in Almere vacatures zijn voor 27 fulltime-leraren.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Van de vijf steden staat Almere er overigens het slechtst voor. Daar vertrokken vier procent meer leraren dan er terugkwamen. Het is sterk de vraag of dat gat door extra inspanningen om voldoende bevoegde leraren voor de klas te krijgen kan worden opgevangen, aldus de onderzoekers.

Rik Wassens 1 november 2019 om 9:39 Leestijd 1 minuut De fietsenstalling van basisschool Mids de Marren in Gaatsmeer. Foto Koen Suyk/ANP Leraren in het basisonderwijs laten de vier grote steden en Almere achter zich. Het aantal onderwijzers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht nam in 2018 af ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek naar de arbeidsmobiliteit van leerkrachten door CentERdata, in opdracht van Arbeidsmarktplatform PO.

Een flinke stijging van vertrekkers Het is jammer dat juist veel leraren vertrekken waar de druk het grootste is”, zegt Ton Groot Zwaaftink, voorzitter van het Arbeidsmarktplatform PO. Maar het is ook logisch. Door het tekort dat er al is, groeit de druk op de leraren die wél op die scholen werken. Als zij dan de kans krijgen om over te stappen, doen ze dat.

In 2018 verlieten 818 leerkrachten de vier grote steden, terwijl slechts 448 zich er vestigden. In het schooljaar 2014-2015 vestigden nog meer leerkrachten zich in de grote steden dan dat er weggingen. Basisscholen in Almere staan er het slechtst voor. Daar vertrok in 2018 4,2 procent van de leraren. Utrecht komt er wat de grote steden betreft relatief gunstig van af en zag in 2018 1 procent van de leraren ten opzichte van een jaar eerder de stad verlaten.

Redenen om te vertrekken zouden dus de hoge werkdruk zijn, maar een andere reden is dat de docenten dichter bij huis willen werken werken. Veel leraren die in grote steden werken, wonen daar niet. Dat is te duur volgens Zwaaftink.

Het tekort aan leerkrachten in het primair onderwijs is groot. Uit een peiling onder 6.200 leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijkt vrijdag dat een op de vijf vacatures in het basisonderwijs niet vervuld wordt. Voor bijna 40 procent van de leerkrachten is geen vervanging beschikbaar. 17 procent van de geënquêteerden heeft sinds de start van dit schooljaar al leerlingen naar huis moeten sturen.

Meer zij-instromers en nieuwe studenten trekken De gaten die in de grote steden en Almere open blijven staan, zijn volgens het Arbeidsmarktplatform PO alleen op te lossen door fors meer studenten naar de pabo te krijgen, zij-instromers te trekken en naar een andere organisatie van het onderwijs te kijken. Almere hield donderdagavond nog een banenbeurs om zij-instromers te trekken.

WhatsApp ons!Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 – 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.