Bentvelzen Transport zet vluchtelingen achter het stuur

Binnenland Handig: Statushouders opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Redactie 15 november 2018 – 17:00 Lekker bezig, jongens van Bentvelzen Transport in Alphen aan den Rijn. Vanwege een nijpend tekort aan personeel je heil zoeken in statushouders om die op te leiden tot professioneel vrachtwagenchauffeur. 

Heerlijk idee, zo kunnen ze hun achtergebleven strijdmakkers gewoon helemaal zelf gaan oppikken goed integreren in de Nederlandse maatschappij. Niets dan lof, louter positiviteit.

De firma heeft samen met werkbedrijf Rijnvicus, een samenvoeging van de Sociale Werkvoorziening Alphen aan den Rijn, het Werkgeversservicepunt en het re-integratieteam van de gemeente Alphen aan den Rijn, een opleidingsplan opgesteld voor deze statushouders.

Het gaat daarbij om een pilot. Na de taaltrainingen beginnen de kandidaten met theorielessen voor het chauffeursdiploma en rijbewijs C en E. Als alles naar plan verloopt, zullen de eerste deelnemers in de eerste helft van 2019 voor Bentvelzen op de weg gaan.

Directeur Peter Bentvelzen is laaiend enthousiast over zijn zelf bedachte plan: “Met de statushouders boren we een nieuwe doelgroep aan van zeer serieuze en gemotiveerde kandidaten.”

ALPHEN AAN DEN RIJN – Bentvelzen Transport en Rijnvicus slaan de handen in één om een groep statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, op te leiden tot vrachtautochauffeur. Winst voor alle partijen. De transportsector kent een enorm chauffeurstekort. Rijnvicus koppelt onder andere gemotiveerde werkzoekenden aan werkgevers. De statushouders zelf kunnen niet wachten om aan de slag te gaan.

Het is voor transportbedrijven een enorme uitdaging om goede chauffeurs te vinden. “Bentvelzen heeft de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd in het opleiden van zijinstromers”, stelt Peter Bentvelzen, directeur/eigenaar van Bentvelzen Transport.

“In samenwerking met het Sectorinstituut Transport en Logistiek worden mensen getest en opgeleid tot vrachtautochauffeur. Vanwege de forse groei die het bedrijf door maakt, is blijvend investeren in nieuwe mensen noodzakelijk. Met de statushouders boren we een nieuwe doelgroep van zeer serieuze en gemotiveerde kandidaten aan.”

Eerder dit jaar organiseerde Rijnvicus met de andere leden van Holland-Rijnland’s transportwerkgroep een banenmarkt. Ook Bentvelzen was hierbij aanwezig. Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft Bentvelzen zeven kandidaten geselecteerd. Deze hebben bij Bentvelzen een baangarantie. Bentvelzen en Rijnvicus hebben met elkaar een opleidingsplan opgesteld voor deze statushouders, als pilot.

Het opleidingsplan gaat net een stap verder dan bij andere zij-instromers. “Hoewel de kandidaten al redelijk Nederlands spreken, hebben we gezamenlijk besloten dat een extra cursus inclusief vaktermen de kans op succes groter maakt”, aldus Lisa van der Hulst, accountmanager bij Rijnvicus. “NL Training heeft cursusmateriaal gemaakt van de theorieboeken”.

Na de taaltrainingen starten de kandidaten met theorieles voor het chauffeursdiploma en rijbewijs C en E. Als alles volgens plan verloopt, zijn de deelnemers in de eerste helft van 2019 klaar om bij Bentvelzen de weg op te gaan.

Ernstig ongeval met meerdere vrachtwagens op A58 15-11-2018 | Ongevallen SINT ANNABOSCH – [update 17:00 uur] De A58 richting Tilburg is ten zuiden van Breda enkele uren… Zeker 40 gewonden door busongeval Duitsland 15-11-2018 | Ongevallen AMMERNDORF – Door een botsing tussen twee bussen bij het Duitse Ammerndorf in Beieren zijn dond… Brand bij deurenfabriek Van der Plas in Hardinxveld-Giessendam 15-11-2018 | Brand HARDINXVELD-GIESSENDAM (ANP) – In een fabriek in Hardinxveld-Giessendam die deuren produceert woedt … Marokko heeft snelste trein van Afrika 15-11-2018 | Buitenland RABAT – De snelste trein van Afrika is officieel in gebruik genomen in Marokko. Door de nieuwe … Drukke avondspits door ongevallen en pech 15-11-2018 | Weer en Verkeer DEN HAAG – Door onder meer ongevallen en pech is de avondspits van donderdagavond een van de drukste…

Politie zoekt vrachtwagenchauffeur die getuige was van bedreiging scholier 15-11-2018 | Overig IJSSELSTEIN – Op 10 oktober 2018 wordt een 12-jarige scholier bedreigd door drie jongemannen. D… DB Schenker voor strengere CO2- reductiedoelstellingen in het goederenvervoer 15-11-2018 | Milieu ESSEN – DB Schenker, een van 's werelds toonaangevende logistieke dienstverleners en operator va… Consumentenbond stuurt Ryanair boze brief 15-11-2018 | Algemeen AMSTERDAM – De Consumentenbond heeft een boze brief gestuurd naar de leiding van luchtvaartmaat…

Weer stakingen bij Scania 15-11-2018 | Arbeidsvoorwaarden ZWOLLE – Medewerkers van Scania in Zwolle en Meppel gaan weer staken. Daarmee willen ze hun roe… Directeur Van Wanrooy Transport nu ook verdacht van smokkel 7.000 kilo drugs 15-11-2018 | Criminaliteit OOSTERHOUT – Twee van de vier verdachten die in augustus werden aangehouden in Oosterhout … Personeel Douwe Egberts Joure gaan staken 15-11-2018 | Arbeidsvoorwaarden JOURE – Koffie- en theefabrikant Jacobs Douwe Egberts is niet tegemoet gekomen aan de cao-eisen van …

Chauffeur gekantelde vrachtwagen A2 treft geen schuld 15-11-2018 | Ongevallen ECHT – De vrachtwagenchauffeur die donderdagochtend kantelde op de A2 ter h…