Kamp-overlevende Nico van Hasselt overleden

Kamp-overlevende Nico van Hasselt overleden
Oudste huisarts van Nederland overleden
Nico van Hasselt, de oudste nog praktiserende huisarts van Nederland, is dinsdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij is 93 jaar oud geworden. Arjan Visser interviewde Van Hasselt in augustus in de serie ‘Tien Geboden’: ‘Ik probeer niet te liegen, maar ik moet soms wel iets verzwijgen.’

Kamp Amersfoort Kamp-overlevende Nico van Hasselt overleden 14-02-2018, 16:20 | Van de redactie AMERSFOORT Nico van Hasselt ontsnapte aan deportatie en een vrijwel zekere dood door opname in de ziekenbarak van Kamp Amersfoort. Hij overleefde zo de oorlog, kon zelf mensen gaan helpen en werd de langst werkende huisarts van Nederland. Nu is Van Hasselt dan toch overleden.

Verbijsterd en ontroerd was Van Hasselt, een halfjaar geleden in zijn huis met praktijk in Buitenveldert (Amsterdam). Niet eerder was hij geconfronteerd met de pennenstreek die hem vrijwel zeker zijn leven redde. Van de 1439 gedeporteerde mannen die vanuit Kamp Amersfoort wél op 11 oktober 1944 werden afgevoerd naar Neuengamme, keerde meer dan negentig procent niet terug.

Oudste huisarts van Nederland Nico van Hasselt (93) overleden

Van Hasselt had in dat transport moeten zitten. Maar omdat hij zogenaamd ziek was, werd hij niet gedeporteerd. Direct na binnenkomst in Kamp Amersfoort op 8 september 1944 werd Van Hasselt aangesproken door Loes van Overeem, bijgenaamd de Witte Engel, omdat ze namens het Rode Kruis door honger en terreur geteisterde kampgevangenen in Amersfoort hielp. ,,Jij bent ernstig ziek”, zei ze met een knipoog.

Ervaringen zoals die in Kamp Amersfoort sterkten Van Hasselt in de gedachte dat hij als arts mensen moest gaan helpen. ,,Zij stelden hulp aan de medemens centraal in hun leven. Dat trof me. In de dodencel waar ik zat, kwam het inzicht: als ik de oorlog overleef, wil ik dat ook”, zei Van Hasselt over zijn verblijf in de gevangenis van Scheveningen, waaruit hij in 1945 werd bevrijd.

Toen Van Hasselt op zijn 65e hoorde dat hij moest stoppen als huisarts, vocht hij dat besluit aan. De Commissie Gelijke Behandeling gaf hem gelijk en de leeftijdsgrens voor huisartsen werd afgeschaft. Vanuit zijn praktijk in Buitenveldert had Van Hasselt jaarlijks nog altijd vele duizenden patiëntencontacten.

,,Zijn strijdlust, levenskracht en hulpvaardigheid waren bewonderenswaardig”, zei Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Met Van Hasselt verliezen we opnieuw een bijzonder mens van een bijzondere generatie.’


Amersfoort at Twitter: