StemWijzer voor raadsverkiezingen online

Vincent Jannink StemWijzer voor raadsverkiezingen online 14-02-2018, 11:53 | Van de redactie AMERSFOORT (ANP) De StemWijzer is woensdagochtend online gegaan. De stemhulpen voor 44 gemeenten, waaronder ook Amersfoort, zijn bedoeld voor de raadsverkiezingen van 21 maart. De burgemeester van Den Haag Pauline Krikke en directeur Eddy Habben Jansen van samensteller ProDemos verrichtten in het Haagse stadhuis de aftrap.

StemWijzer is in Nederland gebruikt voor alle soorten verkiezingen. Het is een van de meest gebruikte internetapplicaties in verkiezingstijd. Bij de parlementsverkiezingen van 2012 werd deze stemhulp door ruim 4 miljoen geraadpleegd.

ProDemos heeft StemWijzers gemaakt voor de volgende 44 gemeenten: Aalten, Achtkarspelen, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam (21 februari online), Apeldoorn, Baarn, Beuningen (13 februari online), Borger-Odoorn (21 februari online), Bronckhorst, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, De Fryske Marren, Gooise Meren, Halderberge (19 februari online), Hengelo, Huizen, Kampen, Katwijk, Krimpenerwaard, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Loon op Zand, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Nieuwkoop (17 februari online), Nijkerk, Oldambt, Oss, Rijswijk, Schagen, Schiedam (17 februari online), Smallingerland, Staphorst, Tilburg, Tytsjerksteradiel, Utrechtse Heuvelrug, Vlaardingen (17 februari online), Waalwijk (21 februari online) en Zaanstad, Zuidplas.

Behalve StemWijzer zijn ook Kieskompas en MijnStem actief als online hulpmiddel bij het maken van een partijkeuze. Kieskompas staat 21 februari compleet online, MijnStem gaat gefaseerd live.

De StemWijzers bevatten maximaal dertig stellingen met als antwoordkeuzes ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De online stemhulpen zijn op maat gemaakt met de belangrijkste verkiezingsthema’s van de desbetreffende gemeente. Behalve StemWijzer zijn ook Kieskompas en MijnStem actief als online hulpmiddel voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vanaf 21 februari zijn de stemhulpen te raadplegen op het gezamenlijke platform gemeenteraad.nl.

ProDemos is een door de overheid gesteunde organisatie die uitlegt wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. Ze laat zien wat de burger kan doen om invloed uit te oefenen.

De StemWijzers zijn in het stadhuis van Den Haag gepresenteerd door burgemeester Pauline Krikke, Eddy Habben Jansen van ProDemos en Haagse lijsttrekkers. Ook de StickerStemWijzer was present. Met rode en groene stickers kan worden aangeven of men het eens of oneens is met stellingen, waar net als bij de online StemWijzer een persoonlijke uitslag uitrolt.

Invullen maar! De (eerste) stemhulpen voor de gemeenteraadsverkiezingen staan online

Sinds vandaag, woensdag 14 februari, zijn de StemWijzers voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart te raadplegen op www.stemwijzer.nl. Dit meldt ProDemos woensdag.

Vanaf vandaag zijn de eerste zogeheten StemWijzers voor de gemeenteraadsverkiezingen online. ProDemos heeft deze gemaakt voor 44 gemeenten, waarvan het grootste deel vanaf 14 februari te raadplegen is.

'In het Haagse stadhuis presenteerden Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag,  en Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos, de StemWijzer voor de gemeente Den Haag. Er zijn 44 gemeenten met een StemWijzer', aldus Prodemos.

Vanaf 21 februari kunnen stemgerechtigden op het gezamenlijke platform gemeenteraad.nl terecht voor digitale hulp bij de keuze voor de gemeenteraad. In 128 van de 380 gemeenten kunnen de inwoners straks Kieskompas, StemWijzer of MijnStem invullen om hun keuze te bepalen, aldus het platform. De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk Nederlanders informeren over partijstandpunten in hun gemeente. ‘Gebrek aan informatie is voor niet-stemmers een belangrijke reden om geen gebruik te maken van hun kiesrecht.’

StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen online

ProDemos heeft de StemWijzers op maat gemaakt voor de gemeenten, zodat de belangrijkste onderwerpen die in de betreffende gemeente spelen in de stellingen  voorkomen.

Stemhulpen Kieskompas, StemWijzer en MijnStem lanceren een gezamenlijk platform waar de digitale stemhulpen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te vinden zijn.

Weet je al op wie je gaat stemmen? StemWijzer komt online

In de gemeentelijke StemWijzers zien we veel stellingen over verkeer, milieu, woningen, integratie en zorg. Als het gaat om verkeer gaan de stellingen bijvoorbeeld over de aanleg van wegen, parkeren, fietspaden en maximumsnelheid. Milieustellingen gaan bijvoorbeeld over subsidies voor zonnepanelen of andere duurzame maatregelen, geen gasaansluiting meer bij nieuwbouwwoningen en oplaadpalen voor elektrische auto’s. 

Woningbouw is in veel gemeenten een belangrijk onderwerp: waar mag er gebouwd worden en voor wie? Moeten er meer sociale huurwoningen komen, woningen voor ouderen, voor jongeren of voor studenten? Bij integratie gaat het bijvoorbeeld om asielzoekerscentra, inburgering en de bed-bad-brood-regeling. Binnen het thema zorg gaat het over keuzevrijheid, jeugdhulp, thuiszorg, wmo en mantelzorg.

Andere onderwerpen die veel terugkomen zijn: openingstijden van horeca en van winkels,  zondagsluiting, belastingen (OZB en hondenbelasting), afval, het referendum en schoolzwemmen.

ProDemos heeft StemWijzers gemaakt voor 44 gemeenten: Aalten, Achtkarspelen, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam (21 februari online), Apeldoorn, Baarn, Beuningen, Borger-Odoorn (21 februari online), Bronckhorst, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, De Fryske Marren, Gooise Meren, Halderberge (19 februari online), Hengelo, Huizen, Kampen, Katwijk, Krimpenerwaard, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Loon op Zand, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Nieuwkoop (17 februari online), Nijkerk, Oldambt, Oss, Rijswijk, Schagen, Schiedam (17 februari online), Smallingerland, Staphorst, Tilburg, Tytsjerksteradiel, Utrechtse Heuvelrug, Vlaardingen (17 februari online), Waalwijk (21 februari online), Zaanstad, Zuidplas.

De grootste gemeenten met een StemWijzer zijn Amsterdam, Den Haag en Tilburg. De kleinste zijn Borger-Odoorn, Staphorst en Loon op Zand. Niet alleen het inwoneraantal is heel verschillend, ook het aantal deelnemende politieke partijen varieert. Zo zijn er in Amsterdam 24 partijen en in Loon op Zand en Nijkerk 5. In totaal zijn 436 politieke partijen in de StemWijzer vertegenwoordigd.


Amersfoort at Twitter: