Toonkunst brengt Matthäus

Toonkunst brengt Matthäus
Gezellig Pasen vieren in Heerenstraat Theater
Vocaal ensemble Sonante Vocale en Orchestra van Wassenaer voeren op vrijdag 16 maart onder leiding van dirigent Patrick Pranger in de Sint-Joriskerk in Amersfoort Bachs Johannes Passion uit.

Solisten zijn Ellen Valkenburg (sopraan), Marian Dijkhuizen (alt), Jeroen de Vaal (tenor) en Berend Eijkhout (bas). Leon van Liere is de evangelist, terwijl Daniël Hermán Mostert de woorden van Christus vertolkt.

Bachs Johannes Passion is compacter van opzet dan zijn Matthäus Passion. Meer dan in de Matthäus Passion ligt de nadruk op Jezus als de Verlosser, als handelende Persoon Die de wil van Zijn hemelse Vader uitvoert.

AMERSFOORT Oratoriumkoor Toonkunst Amersfoort onder leiding van Bas van den Heuvel brengt zaterdag 10 maart de Matthäus Passion in de St. Joriskerk. De uitvoering begint om 19.00 uur. ,,Ja, dat is aan de vroege kant", voegt koorlid Henk Mul toe. Hij is belast met de pr van de meer dan een eeuw oude oratoriumvereniging. ,,Dat vroege tijdstip heeft vooral te maken met de lengte van het stuk. En hoewel het tempo zeker van deze tijd is, willen we onze uitvoering vooral rust en bezinning laten uitstralen."

Bach schreef de Johannes Passion in 1724 in drie maanden tijd. Op 7 april van dat jaar, Goede Vrijdag, werd het stuk voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaïkirche in Leipzig. Een jaar later verving de componist het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking, waarschijnlijk omdat er kritiek was gekomen op de (te uitbundige) muziek. Bach bleef wijzigingen in de Johannes Passion aanbrengen, zodat er tegenwoordig vier verschillende versies bestaan, uit 1724, 1725, 1728 en 1749.

Het is zeker niet de eerste keer dat Toonkunst Amersfoort de Matthäus Passion uitvoert. ,,In de frequentie van onze uitvoeringen van dit stuk zat zeker geen regelmaat. Nu hebben we ervoor gekozen om de Matthäus Passion eens in de twee jaar uit te voeren. Een jaarlijkse gebeurtenis zal het zeker niet worden want de realisatie van een dergelijk grootse uitvoering is ook een financiële inspanning voor onze vereniging," verklaart Henk Mul.

De Johannes klonk in Bachs tijd tijdens de vesperdienst op Goede Vrijdag. In deze dienst werd naast de passie ook andere muziek uitgevoerd, aldus het persbericht van Sonante Vocale. Om een indruk te geven van zon liturgische context voert het vocaal ensemble voorafgaand aan de Johannes Passion het a capellamotet Crucifixus a 8 van de in 1740 overleden Italiaanse componist Antonio Lotti uit. Dit motet is gevonden in de bibliotheek van Bach. Het is dus goed mogelijk, aldus Sonante Vocale, dat hij dit werk heeft uitgevoerd in een soortgelijke dienst. Het Crucifixus kijkt, net als de Johannes Passion, door het lijden van Jezus heen naar Gods eeuwige plan.

Ook orgelmuziek maakte volgens het ensemble deel uit van de liturgie. Tijdens het concert zullen enkele orgelwerken klinken, waaronder Bachs Praeludium in h-moll, BWV 544. Ter afsluiting van het eerste deel en als opening van het tweede deel van de Johannes Passion worden twee koraalbewerkingen gespeeld.

Hoewel veel zangers het werk al kennen is repeteren nog altijd heel zinvol. ,,Omdat de meeste zangers de noten kennen, kan het proces van vervolmaken en weer eigen maken al gauw beginnen. De dirigent legt andere accenten dan voorheen. Dat maakt elke uitvoering weer anders en levendig", besluit Henk Mul.

Sonante Vocale geeft twee solisten een andere plek dan gebruikelijk. De evangelist en de solist die de Christuspartij vertolkt staan –samen met de organist en de cellist– opgesteld in de dooptuin van de Joriskerk. Vanaf de 14e eeuw werd het Paasevangelie gereciteerd (gezongen) volgens een vaste rolverdeling. De priester of voorganger zong de woorden van Christus (vox Christi) en de diaken zong de rest (vox evangelista). Dit gebeurde altijd in het liturgisch centrum.

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 27,50 (volwassenen), 17,50 (CJP/studenten) en 12,50 (kinderen tot en met 16 jaar) euro.

jonathan olley Gezellig Pasen vieren in Heerenstraat Theater 09-03-2018, 06:48 | Van de redactie WAGENINGEN Muziek- en filmliefhebbers kunnen met Pasen (1 en 2 april) genieten van twee speciale evenementen in het Heerenstraat Theater. Op Eerste Paasdag vertoont het Wagenings filmtheater de indrukwekkende film Mary Magdalene in combinatie met een uitgebreide paasbrunch die wordt verzorgd door Restaurant Robuust. Op Tweede Paasdag wordt de integrale uitvoering van de Matthäus Passion o.l.v. dirigent Reinbert de Leeuw vertoont op het witte doek.

Mary Magdalene vertelt het verhaal van een van de meest omstreden en fascinerende figuren uit de Bijbel. Maria Magdalena (Rooney Mara) probeert een nieuwe wending te geven aan haar leven en sluit zich aan bij de groep van de charismatische Jezus van Nazareth (Joaquin Phoenix). De paasbrunch staat klaar vanaf 10.30 uur. All-in ticketprijs € 16,50.

De Matthäus-Passion is gecomponeerd door Johann Sebastian Bach en één van zijn bekendste werken. Het oratorium vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Bijbelboek Mattheüs. Dirigent Reinbert de Leeuw heeft zijn leven gewijd aan klassieke muziek. Maandenlang heeft hij de partituur van de Matthäus bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. ,,Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen", zegt hij. Aanvang 14:00 uur. Ticketprijs: € 12,50 inclusief een hapje en drankje.


Amersfoort at Twitter: