Man die agente in Amersfoort aanviel verdacht van poging tot doodslag

Hij zit nog steeds vast en wordt dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Vijf anderen (twee vrouwen en drie mannen van 17 tot en met 22 jaar) die ook werden aangehouden, zijn op vrije voeten, maar blijven nog wel verdachten. Ook zij komen uit Bunschoten-Spakenburg.

De mishandelde agente heeft onder meer een zware hersenschudding opgelopen. Zaterdagochtend rond 03.00 uur sprak op de Nieuweweg een agente een twintigjarige vrouw aan wegens vernieling van een winkelruit.

Op de Nieuweweg sprak een agente een 20-jarige vrouw aan op vernieling van een winkelruit. Een groep van vier mannen en een vrouw begonnen zich met het gesprek te bemoeien. Een 21-jarige man sloeg daarop de agente en begon haar te wurgen. Drie collegas van de agente pasten geweld toe om haar te ontzetten uit haar levensbedreigende situatie. Omdat dit geen effect had op het verzet en geweld door de groep, werd met de inzet van het stroomstootwapen gedreigd. Daarop staakte de 21-jarige man direct zijn wurgpoging en de groep stopte met verzet en het geweld. Deze zes personen – twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd van 17 t/m 22 jaar uit Bunschoten-Spakenburg – werden aangehouden voor mishandeling.

Het groepje waartoe zij behoorde begon zich met het gesprek te bemoeien. De 21-jarige man sloeg de agente en begon haar te wurgen. Drie collegas probeerden de agente te ontzetten. Dat lukte pas toen een agent dreigde een een stroomstootwapen te gebruiken.

Een filmpje van het incident dat circuleert op internet is vele malen bekeken. In Amersfoort wordt gewerkt met een proef waarbij het stroomstootwapen als geweldsmiddel wordt ingezet als alternatief voor het vuurwapen.

AMERSFOORT – De recherche heeft in totaal zes mannen en vrouwen gehoord in verband met hun rol of aandeel bij het openlijk geweld richting agenten op de Nieuweweg op zaterdagmorgen 10 maart. Een 21-jarige man wordt op dinsdag 13 maart voorgeleid bij de rechter-commissaris op verdenking van poging doodslag. Hij zou een agente hebben geslagen en gepoogd te wurgen. De andere vijf aangehouden verdachten zijn heen gezonden. Zij blijven verdachten voor het onderzoek.

Collegas mishandelde agente vreesden voor haar leven: Zonder taser hadden we pistool getrokken

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Politie Vijf verdachten mishandeling agente vrijgelaten 12-03-2018, 18:43 | Van de redactie AMERSFOORT De 21-jarige man die zaterdagmorgen een agente mishandelde wordt dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris op verdenking van poging doodslag. Van de in totaal zes mannen en vrouwen is hij de enige die momenteel nog vast zit. De andere vijf aangehouden verdachten zijn heen gezonden en blijven verdachten voor het onderzoek. 

De mishandelde agente is nog altijd niet in staat om een aangifte te laten opnemen. Zij heeft onder andere een zware hersenschudding opgelopen. Drie andere agenten liepen ook letsel op aan hun schouder, rug, nek en been. Zij maken het naar omstandigheden goed. ,,Na berichtgeving over het incident stroomden steunbetuigingen binnen van bewoners, volgers op social media, kijkers en lezers voor de agenten. Het politieteam heeft die betrokkenheid en het meeleven als grote steun ervaren."

Aanleiding van dit alles was het gegeven dat een agente een 20-jarige vrouw aansprak op vernieling van een winkelruit. Een groep van vier mannen en een vrouw begonnen zich ermee te bemoeien, waarna de 21-jarige man een klap uitdeelde en de agente probeerde te wurgen. 

Drie collega's van de agente pasten geweld toe om haar te ontzetten uit haar levensbedreigende situatie. Omdat dit geen effect had op het verzet en geweld door de groep, werd met de inzet van het stroomstootwapen gedreigd. Daarop staakte de 21-jarige man direct zijn wurgpoging en de groep stopte met verzet en het geweld.  Deze zes personen – twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd van 17 t/m 22 jaar uit Bunschoten-Spakenburg – werden aangehouden voor mishandeling.


Amersfoort at Twitter: