Taakstraf voor Amersfoortse veroorzaker dodelijk ongeluk

Taakstraf voor Amersfoortse veroorzaker dodelijk ongeluk
Vrachtwagenchauffeur die dodelijk ongeval veroorzaakte: Ik ben een moordenaar
Een 26-jarige vrouw uit Amersfoort die in 2016 een dodelijk ongeluk veroorzaakte is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf en een rijontzegging van een jaar, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Bij het ongeval op de A27 bij Almere kwam een 58-jarige man om het leven.

Kort na middernacht botste de vrouw, een beginnend bestuurder, met haar auto op de auto van het slachtoffer. Beide auto’s zijn in een slip geraakt en over de kop geslagen. De auto van de 58-jarige man is hierdoor in het water terecht gekomen. Ondanks dat zij vermoeid was heeft zij de cruisecontrol van haar auto ingeschakeld op 130 km/uur. Uit het rapport van het NFI blijkt dat er een aanzienlijk snelheidsverschil was tussen haar auto en de auto van het slachtoffer. De rechtbank acht ook bewezen dat de vrouw tijdens het autorijden korte tijd in slaap gevallen is. Als gevolg daarvan had zij haar auto onvoldoende onder controle.

De rechtbank is van mening dat deze zaak alleen verliezers kent, maar dat de verdachte verwijtbaar heeft gehandeld door onvoorzichtig en/of onoplettend te rijden. In de strafbepaling is meegenomen dat de vrouw voorafgaand aan het ongeluk en na het ongeluk niet betrokken is geweest bij verkeersincidenten en dat zij haar rijbewijs nodig heeft voor haar werk. De vrouw wordt veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een deels onvoorwaardelijke rijontzegging. Daarnaast moet zij een schadevergoeding betalen.

Een 28-jarige vrachtwagenchauffeur uit Roelofarendsveen heeft wat officier van justitie Ineke van Overbeeke betreft schuld aan een ongeval met dodelijke afloop bij het oude verkeersplein Joure. Overbeeke eiste donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van 12 maanden waarvan de helft voorwaardelijk.

Het ongeval gebeurde op 12 september 2016, iets voor vier uur s middags. De verdachte kwam met zijn truck vanuit de richting Sneek en was bijna zonder snelheid te minderen achterop een rij autos gereden die voor de rotonde stonden te wachten. De vrachtwagen sleepte de Seat Ibiza van een 51-jarige inwoner van Zaandam mee. Tachtig meter verderop kwamen de autos tot stilstand, beide voertuigen vlogen in brand. In totaal waren er acht autos bij de botsing betrokken.

De Zaandammer zat bekneld in zijn auto, hij overleed ter plaatse. De vrachtwagenchauffeur werd door een collega uit de cabine gehaald. De man schreeuwde Ik ben een moordenaar, hij was in tranen en volkomen overstuur. De vrachtwagenchauffeur zei in eerste instantie tegen de agenten dat hij tijdens het rijden met zijn navigatiesysteem bezig was geweest. Dat zwakte hij in latere verhoren en op de zitting af: hij had misschien een seconde op het scherm gekeken.

Prutsen aan de navigatie deed hij niet. Dat doe ik nooit, ik stel het altijd in voor ik vertrek. Hij zou alleen hebben gekeken hoe lang het nog rijden was tot hij bij het eindpunt was, in dit geval Emmeloord. Waarschuwingsborden -Kans op file- had hij niet gezien. Hij kon zich überhaupt niets meer herinneren, vanaf het moment dat hij bij Sneek de A7 was opgereden.

Het geheugen reageert vaak zo in dit soort situaties, wist rechtbankvoorzitter Kees Post: We zien dat hier vaker. Weggebruikers die achter de vrachtwagen van de verdachte reden hadden geen remlichten zien oplichten. De man is waarschijnlijk met een gang van 80 kilometer per uur achterop de file gebotst. Volgens de ongevalsanalisten van de politie is het ongeval aan de vrachtwagenchauffeur te wijten, hij heeft niet of onvoldoende opgelet. Daar ging de officier ook van uit. De man is volgens Van Overbeeke niet opzettelijk op de file ingereden, maar hij heeft wel schuld aan het ongeval.


Amersfoort at Twitter: