Amersfoortse Carla Kogelman wint World Press Photo Award

Amersfoortse Carla Kogelman wint World Press Photo Award
Amersfoortse Carla Kogelman wint World Press Photo Award
Carla Kogelman Amersfoortse Carla Kogelman wint World Press Photo Award 13-04-2018, 09:15 | Van de redactie AMERSFOORT De Amersfoortse fotografe Carla Kogelman is de winnaar van de World Press Photo Award, in de subcategorie Langetermijnprojecten. Haar inzending heet 'Ich bin waldviertel'.

Jarenlang volgde de fotografe het leven van twee zusjes en een aantal andere kinderen op het Oostenrijkse platteland, genaamd Waldviertel. ,,Het zijn zwart-witfoto's van hoe kinderen opgroeien op het platteland. Toen ik begon met het fotograferen van de zusjes waren ze 7 en 9 jaar oud, inmiddels zijn ze 10 en 13. De meiden groeien op, ik volg hun dagelijks leven. Ze doen wat ze doen en poseren dus niet. Juist daarom zijn de beelden zo aangrijpend of aansprekend. De foto's zijn puur en herkenbaar. Ze herinneren mensen aan hun eigen jeugd", verklaarde Kogelman in 2015 al tegenover De Stad Amersfoort.

Jij bent zelf opgegroeid op het platteland. Herkennen mensen uit grote steden zich ook in de foto's?

,,Zelf kom ik uit Twente. Ik herken het buitenspelen, het ruziemaken met mijn zusje het ontdekken van de wereld en hoe de meiden zich manifesteren in groepen. Maar ook de vrijheid van de zomer, het buiten zijn. Je hoort het al. Het maakt niet uit of je uit de stad komt of van het platteland, iedereen herkent dingen in mijn foto's. Ik zoek naar universele beelden."

Onlangs won de veelbekroonde documentairefotograaf nog de Zilveren Camera voor een fotoserie over het Sportfondsenbad in Amersfoort.

In de categorie langetermijnprojecten won Carla Kogelman met haar serie Ich bin Waldviertel gisteren de prestigieuze World Press Photo Award.

Carla Kogelman is broodnuchter: “De 3e prijs had ik in ieder geval al binnen. Ik ging sowieso niet met lege handen naar huis”, grapt ze. Toch voelde ze gisterenavond tijdens de uitreiking de zenuwen. “Mijn categorie werd als laatste genoemd. Toen ik op het podium werd geroepen had ik toch wel knikkende knieën”.

De in Twente geboren fotografe volgde voor de fotoserie jarenlang de zusjes Hannah en Alena, die in een klein Oostenrijks dorpje tussen Wenen en Tsjechië wonen. De serie laat zien hoe de twee meisje opgroeien in het dorpje, Waldviertel genaamd, tussen 2012 en 2017.

“Ik ben opgegroeid in Twente”, legt Kogelman over de serie uit. “Bijna 10 jaar geleden ging ik terug naar de plaats van mijn jeugd, maar alles was veranderd: ik kon er niks mee.”

Een jaar later vroeg een jeugdtheaterfestival in Oostenrijk haar een serie te maken over het platteland daar. “Dat was zo fijn om te doen. Vanuit een positieve houding een fotoserie maken. Misschien wel als reactie op mijn jeugd”, verklaart Kogelman.

Het was voor de fotografe fascinerend om de kinderen zien op te groeien, zeker in een tijd als deze. “De jeugd is zo creatief, daar kunnen volwassenen wat van leren. Daarnaast laat het zien hoe kinderen misschien wel horen op te groeien: jezelf ontwikkelen, plezier hebben en leuke dingen doen. Zonder angst voor aardbevingen, aanslagen of oorlog”, zegt Kogelman.

Kogelman keert volgende week toch weer terug naar de regio waar zij zelf in is opgegroeid. In de Synagoge van Borne exposeert zij met twee fotoseries. Ook in deze series staan gezinnen centraal, dit keer één uit Amsterdam en één uit Zuid-Afrika.

Presentatrice Inga Tjapkes sprak eerder met de fotografe in OverUIT de kunst.


Amersfoort at Twitter: