Amersfoortse Van Duijn zorgt voor daverende verrassing met EK-titel

Amersfoortse Van Duijn zorgt voor daverende verrassing met EK-titel
Daverende verrassing: schoonspringster Van Duijn pakt EK-goud
Celine van Duijn heeft voor een daverende verrassing gezorgd door bij de EK schoonspringen het goud te veroveren op de toren. De 25-jarige schoonspringster scoorde in totaal 319,10 punten.

Met vijf uitstekende sprongen hield ze de Italiaanse Noemi Batki (315,00 punten) achter zich. Vorig jaar werd Van Duijn nog tiende op hetzelfde onderdeel bij de EK in Kiev.

“Het is voor mij toch anders omdat ik pas op mijn achttiende ben begonnen met schoonspringen. Ik ben dan wel oud maar een jonkie in deze sport”, legt de 25-jarige uit.

Schoonspringster Van Duijn stunt met Europese titel op 10-metertoren

Op haar zesde begon ze met turnen en na vele blessures stopte ze in 2010 met de sport. “In het schoonspringen krijg je minder snel blessures en de overgang van de turnsport naar het springen is niet zo groot.”

Celine van Duijn heeft bij de Europese titelstrijd schoonspringen verrassend goud veroverd op het onderdeel toren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Duijn komt zondag om 13.30 uur nog in actie in de finale van de 3-meterplank. Ze vormt een duo met Inge Jansen, die eerder op woensdag met Pascal Faatz naast de medailles greep bij het gemengd synchroonspringen.

Van Duijn had in de kwalificatie al een knappe serie neergezet, waarmee ze zich als eerste plaatste voor de finale.

De jury beoordeelde het Duitse duo Lou Massenberg/Tina Punzel met de hoogste score: 313,50. Daarachter pakte Groot-Brittannië met Ross Haslam en Grace Reid het zilver (308,67).

En waar toppers als de Oekraïense Sofia Lyskoen, titelverdedigster Lois Toulson en Batki zeer goede sprongen afwisselden met slordige sprongen, toonde Van Duijn haar klasse door vijf vrijwel foutloze uitvoeringen te presenteren. Met 319,10 bleef ze Batki vier punten voor.

Voor Van Duijn is het de eerste EK-medaille uit haar loopbaan. Vorig jaar bij de EK in het Oekraïense Kiev werd de Nederlandse nog tiende op hetzelfde onderdeel.

Van Duijn: “Het was erg spannend, maar dat ik win is echt een grote verrassing. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste jaren en nu betaalt het zich eindelijk uit.”

In de kwalificatie van eerder op woensdag imponeerde Van Duijn ook al door de hoogste score neer te zetten in de Royal Commonwealth Pool in Edinburgh.

Atleten van zeven grote sporten (atletiek, zwemmen, wielrennen, turnen, roeien, golf en triatlon) strijden tot en met zondag 12 augustus om de Europese titels. De Europese Kampioenschappen zijn dagelijks te volgen bij de NOS via radio, televisie en internet.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.


Amersfoort at Twitter: