Van Amersfoort: “Mick Schumacher niet zo gek als Max”

Van Amersfoort: \
Voormalig teambaas Verstappen: “Max is de grootste waaghals die ik heb gezien”
Formule 3-teambaas Frits van Amersfoort vindt Max Verstappen en Mick Schumacher duidelijk twee verschillende typen coureurs. De man die beide coureurs in de opstapklassen onder zijn hoede had, denkt dat Schumacher meer zijn hoofd gebruikt, terwijl Verstappen de waaghals van de twee is.

‘Max, Mick en Charles Leclerc (ook een voormalig protegé, red.) zijn heel anders’, zegt Van Amersfoort tegen het Duitse Sport1. ‘Ik heb nog nooit iemand gezien die zo’n waaghals is als Max. Maar dat kan natuurlijk ook tegen hem werken, zoals we dat vaak bij hem hebben gezien.

Van Amersfoort had Schumacher junior in de Formule 4 voor zijn team rijden en Verstappen junior in de Formule 3. Hij maakte de ontwikkeling van de jonge coureurs van dichtbij mee. ‘Mick is een coureur die hard moet werken. Hij is niet zo gek als Max. Mick gebruikt zijn hoofd. Zijn kracht is dat hij races kan winnen door zijn hoofd te gebruiken.’

Mick Schumacher is niet zo gek als Max Verstappen

Leclerc, die volgend jaar voor Ferrari rijdt, is weer een ander type dan Verstappen en Schumacher, zegt Van Amersfoort. ‘Leclerc is eerder een nadenkend type, maar ook eentje met een hoge topsnelheid. Ik geloof dan ook dat Ferrari de juiste keuze heeft gemaakt.’

“Wat dat betreft is Charles Leclerc misschien meer een nadenker op de baan, zonder dat dat overigens zijn pure snelheid in de weg zit. Wat mij betreft heeft Ferrari de juiste keuze gemaakt door hem volgend jaar te promoveren naar Ferraris hoofdmacht.”

Met Charles Leclerc die volgend seizoen bij Ferrari rijdt en Max Verstappen die al genesteld is bij Red Bull, heeft Frits van Amersfoort in ieder geval twee grote successen waar hij deels voor verantwoordelijk is. Zowel Max als Charles reden voor Van Amersfoort in de Formule 3 en de teambaas krijgt dan ook geregeld de vraag hoe de twee verschillen. En met Mick Schumacher komt daar op den duur mogelijk nog een derde vergelijkbare factor bij. Schumacher reed in de Formule 3 niet voor Van Amersfoort, maar voor Prema. In het seizoen daarvoor reed de zoon van Schumi wel voor de Nederlander, zij het in de Formule 4. Eén van de grote verschillen, maar er zijn er volgens Van Amersfoort meer.

Als Frits van Amersfoort door het Duitse Sport1 gevraagd wordt om Max Verstappen, Charles Leclerc en Mick Schumacher met elkaar te vergelijken, steekt één iemand er met kop en schouders bovenuit voor wat betreft zijn gewaagde acties.

“Max kreeg bijvoorbeeld ontzettend veel begeleiding van zijn vader in zijn tijd bij ons, Mick niet. In zekere zin heeft hem dat ook sterker gemaakt denk ik”, blikt de Nederlander terug bij het Duitse Sport1.

“Verder zijn zowel Max als Charles en Mick ook totaal anders in veel opzichten. Max is bijvoorbeeld de grootste waaghals die ik ooit heb gezien en dat kan soms tegen je werken. Charles denkt iets meer na en ik denk dat zijn verhuizing naar Ferrari de juiste keuze is. Mick is niet zo gek als Max en onderscheidt zich doordat hij ook in zijn hoofd een race wil domineren.”

Tot slot natuurlijk de vraag of al zijn vroegere protegees op een gegeven moment met elkaar zullen vechten om de titel. “Je moet de combinatie van Red Bull en Honda zeker niet onderschatten. Vergeet niet dat Red Bull echt flink wat geld heeft om het werkend te krijgen. De samenwerking tussen Red Bull en Renault was nooit echt goed te noemen, maar met Honda komt daar verandering in. Mercedes en Ferrari zullen zich zeker zorgen moeten maken.”