Van Amersfoort: “Mick Schumacher niet zo gek als Max”

Van Amersfoort: \
F3-teambaas Van Amersfoort vergelijkt: Nog nooit zon waaghals als Verstappen gezien
Formule 3-teambaas Frits van Amersfoort vindt Max Verstappen en Mick Schumacher duidelijk twee verschillende typen coureurs. De man die beide coureurs in de opstapklassen onder zijn hoede had, denkt dat Schumacher meer zijn hoofd gebruikt, terwijl Verstappen de waaghals van de twee is.

‘Max, Mick en Charles Leclerc (ook een voormalig protegé, red.) zijn heel anders’, zegt Van Amersfoort tegen het Duitse Sport1. ‘Ik heb nog nooit iemand gezien die zo’n waaghals is als Max. Maar dat kan natuurlijk ook tegen hem werken, zoals we dat vaak bij hem hebben gezien.

Van Amersfoort had Schumacher junior in de Formule 4 voor zijn team rijden en Verstappen junior in de Formule 3. Hij maakte de ontwikkeling van de jonge coureurs van dichtbij mee. ‘Mick is een coureur die hard moet werken. Hij is niet zo gek als Max. Mick gebruikt zijn hoofd. Zijn kracht is dat hij races kan winnen door zijn hoofd te gebruiken.’

Leclerc, die volgend jaar voor Ferrari rijdt, is weer een ander type dan Verstappen en Schumacher, zegt Van Amersfoort. ‘Leclerc is eerder een nadenkend type, maar ook eentje met een hoge topsnelheid. Ik geloof dan ook dat Ferrari de juiste keuze heeft gemaakt.’

In de Formule 4 en 3 heeft Van Amersfoort meerdere talenten onder zijn hoede gehad die uiteindelijk de Formule 1 binnen kwamen. Naar eigen zeggen was Max Verstappen het meest verbazingwekkend: “Ik heb nog nooit zon waaghals gezien als Max. Dat kan natuurlijk ook averechts werken, zoals je dat regelmatig bij hem hebt kunnen zien,” zo vertelt hij Sport1. “Zo zijn er veel coureurs die het idee hebben dat ze alles op hun eigen manier moeten doen.”

Als Frits van Amersfoort door het Duitse Sport1 gevraagd wordt om Max Verstappen, Charles Leclerc en Mick Schumacher met elkaar te vergelijken, steekt één iemand er met kop en schouders bovenuit voor wat betreft zijn gewaagde acties.

Frits van Amersfoort zag al een aantal van zijn vroegere pupillen naar de Formule 1 gaan. De Nederlandse teambaas van Van Amersfoort Racing werkte in het verleden met Max Verstappen en Charles Leclerc en ziet nu ook zijn voormalige coureur Mick Schumacher hard naar de topklasse van de autosport toewerken. Er is volgens hem een groot verschil tussen Schumacher jr., Verstappen en Leclerc.

“Ik heb nog nooit zon waaghals gezien als Max Verstappen”, aldus Van Amersfoort, die dat niet per se als een positief punt ziet: “We hebben al meer dan eens kunnen zien dat dat ook tegen je kan werken.”

De Nederlander voegt eraan toe dat het prima is als Schumacher nu eerst een jaar in de Formule 2 gaat rijden, voordat hij eventueel in de Formule 1 terechtkomt: “Ik adviseer al mijn coureurs dat ze voorzichtig moeten zijn met de Formule 1. Het is mentaal erg zwaar. Ik denk dat de Formule 2 voor hem op dit moment de beste keuze is.”

“Wat dat betreft is Charles Leclerc misschien meer een nadenker op de baan, zonder dat dat overigens zijn pure snelheid in de weg zit. Wat mij betreft heeft Ferrari de juiste keuze gemaakt door hem volgend jaar te promoveren naar Ferraris hoofdmacht.”

Bij datzelfde Ferrari boekten Michael Schumacher in het vorige decennium natuurlijk ongekende triomfen. De laatste tijd wordt er veel geschreven over waar diens zoon toe in staat is na het winnen van het Europese Formule 3-kampioenschap. Van Amersfoort denkt dat Schumacher wellicht meer weg heeft van Leclerc dan van Verstappen.

“Ook Mick rijdt met zijn zijn hoofd. Hij doet niet zo gek als Max”, aldus de teambaas, die hoopt dat zijn voormalig pupil voorzichtig richting de Formule gebracht wordt.

“Net zoals al mijn rijders adviseer ik ook Schumacher voorzichtig met de Formule 1 om te springen. De Formule 1 is mentaal erg zwaar, zeker als je zoveel fans hebt als Mick nu al heeft. Ik zou hem dan ook adviseren eerst een jaartje Formule 2 te rijden, al denk ik sowieso niet dat er nog een plekje voor hem beschikbaar is in de Formule 1.”