Dit is hoe Koningsdag in Amersfoort eruit gaat zien – AD.nl

Dit is hoe Koningsdag in Amersfoort eruit gaat zien - AD.nl
Amersfoort gaat Oranjes verhalen vertellen op Koningsdag
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Nog een paar weken en dan is het weer Koningsdag. De koninklijke familie viert dit jaar het feest mee in de gemeente Amersfoort. Burgemeester Lucas Bolsius lichtte maandag alvast een tipje van de sluier op. Tijdens een persbijeenkomst onthulde hij een deel van het feestelijke programma.

De Oranjes worden onder het motto Wij, Amersfoort als in een boek vol verhalen meegenomen langs Amersfoort en de omliggende gemeenten, zo vertelde Bolsius.

De organisatie schenkt ook veel aandacht aan de regio. Zo presenteren acht omliggende gemeenten zichzelf, waaronder Bunschoten en Leusden. Dat doen ze door middel van verhalenvertellers en een regioquiz. Teams uit de regio gaan door middel van een fietstocht de strijd aan met elkaar.

Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers. Die hebben een divers verhaal, zei de burgemeester tijdens de bijeenkomst in de Mariënhof, waar op 27 april de twee uur durende rondgang door Amersfoort begint.

“We willen laten zien dat we heel gewoon zijn en dat is juist heel bijzonder”, zegt burgemeester Lucas Bolsius. De nadruk ligt volgens hem tijdens Koningsdag op het woord samen. “Samen maken we de samenleving, stad en regio.”

In het programma is onder meer ruimte voor een presentatie van alle 120 in de stad wonende nationaliteiten. Het koninklijk bezoek wordt muzikaal afgesloten op het Eemplein, maar Bolsius kon nog niet vertellen wie zouden optreden. Dat blijft dus nog even een verrassing!

Er werden maar liefst vierhonderd ideeën aangedragen voor het programma. Maar net als in voorgaande jaren was het schipperen met ruimte en tijd, omdat gezien het wandeltempo maar iets meer dan een kilometer kan worden afgelegd.

Amersfoort wil tijdens Koningsdag onder de noemer Wij, Amersfoort laten zien hoe divers de stad en de regio is. Koning Willem-Alexander viert op 27 april zijn 52ste verjaardag in Amersfoort.