De wereldbeker van het vrouwenvoetbal komt naar de stad – DeStadAmersfoort.nl

AMERSFOORT Liefhebbers van voetbal krijgen Koningsdag een mooi extraatje. De wereldbeker voor het vrouwenvoetbal komt tijdens het bezoek van de koninklijke familie naar Amersfoort. Dat vertelde burgemeester Lucas Bolsius tijdens de bekendmaking van het Koningsdag-programma. Komende zomer strijden de Oranje Leeuwinnnen tijdens het achtste wereldkampioenschap voetbal vrouwen in Frankrijk om deze bokaal.

Door een samenwerking met de KNVB lukte het de gemeente de gouden cup naar de stad te halen. Deze krijgt een prominente plek op de route die de koninklijke familie zaterdag 27 april door Amersfoort aflegt. 

Nog een paar weken en dan is het weer Koningsdag. De koninklijke familie viert dit jaar het feest mee in de gemeente Amersfoort. Burgemeester Lucas Bolsius lichtte maandag alvast een tipje van de sluier op. Tijdens een persbijeenkomst onthulde hij een deel van het feestelijke programma.

Prins Maurits ontmoet Van Oldenbarnevelt op Koningsdag in Amersfoort

Het is nog onbekend wat er die dag met de beker gedaan wordt. Wel is duidelijk dat deze te bewonderen zal zijn op het Stadhuisplein. Op deze locatie maken de koning en zijn familieleden kennis met diverse takken van sport in de stad.

Of er –straks op Koningsdag– zoiets als een verzoening komt tussen het koningshuis en Johan van Oldenbarnevelt, wil een journalist weten. We zullen zien hoe de koninklijke familie het beleeft, zegt de burgemeester van Amersfoort diplomatiek.

Er werden maar liefst vierhonderd ideeën aangedragen voor het programma. Maar net als in voorgaande jaren was het schipperen met ruimte en tijd, omdat gezien het wandeltempo maar iets meer dan een kilometer kan worden afgelegd.

In de kapel van de Mariënhof wijst burgemeester Bolsius achter zich, naar de Zuidsingel: de raadpensionaris wiens leven vier eeuwen geleden op het schavot eindigde, heeft hier rondgelopen. Eén straat verder, aan de Muurhuizen, groeide Van Oldenbarnevelt op in Huis Bollenburgh.

Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers. Die hebben een divers verhaal, zei de burgemeester tijdens de bijeenkomst in de Mariënhof, waar op 27 april de twee uur durende rondgang door Amersfoort begint.

Amersfoort laat op 27 april graag zien welke bekende inwoners de stad had, en heeft. Die krijgen dan ook aandacht als de jarige koning met zijn familie door de oude binnenstad loopt.

Die wandeling start in de Mariënhof, en in dat voormalige klooster werd maandag dan ook het programma gepresenteerd. Ergens in de buurt van de Koppelpoort ontmoet de vorst straks de acteur die Van Oldenbarnevelt pretendeert te zijn. Wat die verzoening betreft: Ik weet niet hoe 400 jaar geschiedenis in één moment kan worden ingehaald, weifelt de burgemeester. Prins Maurits is erbij, dat wel. Je weet maar nooit. Al is de oudste zoon van prinses Margriet doorgaans erg druk met het publiek: handen geven, gesprekjes voeren, even op de foto. Wie weet, straks een selfie van Maurits junior met de replica van zijn grote tegenspeler.