Dit is hoe Koningsdag in Amersfoort eruit gaat zien – AD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Of er –straks op Koningsdag– zoiets als een verzoening komt tussen het koningshuis en Johan van Oldenbarnevelt, wil een journalist weten. We zullen zien hoe de koninklijke familie het beleeft, zegt de burgemeester van Amersfoort diplomatiek.

In de kapel van de Mariënhof wijst burgemeester Bolsius achter zich, naar de Zuidsingel: de raadpensionaris wiens leven vier eeuwen geleden op het schavot eindigde, heeft hier rondgelopen. Eén straat verder, aan de Muurhuizen, groeide Van Oldenbarnevelt op in Huis Bollenburgh.

In het programma is onder meer ruimte voor een presentatie van alle 120 in de stad wonende nationaliteiten. Het koninklijk bezoek wordt muzikaal afgesloten op het Eemplein, maar Bolsius kon nog niet vertellen wie zouden optreden. Dat blijft dus nog even een verrassing!

Oranjes vieren Koningsdag 2019 in Amersfoort

Amersfoort laat op 27 april graag zien welke bekende inwoners de stad had, en heeft. Die krijgen dan ook aandacht als de jarige koning met zijn familie door de oude binnenstad loopt.

Er werden maar liefst vierhonderd ideeën aangedragen voor het programma. Maar net als in voorgaande jaren was het schipperen met ruimte en tijd, omdat gezien het wandeltempo maar iets meer dan een kilometer kan worden afgelegd.

Die wandeling start in de Mariënhof, en in dat voormalige klooster werd maandag dan ook het programma gepresenteerd. Ergens in de buurt van de Koppelpoort ontmoet de vorst straks de acteur die Van Oldenbarnevelt pretendeert te zijn. Wat die verzoening betreft: Ik weet niet hoe 400 jaar geschiedenis in één moment kan worden ingehaald, weifelt de burgemeester. Prins Maurits is erbij, dat wel. Je weet maar nooit. Al is de oudste zoon van prinses Margriet doorgaans erg druk met het publiek: handen geven, gesprekjes voeren, even op de foto. Wie weet, straks een selfie van Maurits junior met de replica van zijn grote tegenspeler.