GroenLinks de grootste in Amersfoort, voor VVD en Forum – DeStadAmersfoort.nl

GroenLinks de grootste in Amersfoort, voor VVD en \Forum\ - DeStadAmersfoort.nl
Exitpoll: FVD grote winnaar Eerste Kamer, coalitie verliest meerderheid
BDUMedia GroenLinks de grootste in Amersfoort, voor VVD en 'Forum' 21-03-2019, 01:51 | Van de redactie AMERSFOORT GroenLinks is in de gemeente Amersfoort de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. De partij haalde 17,0 procent van de stemmen.

VVD is de tweede partij van de gemeente (14,0 procent) en nieuwkomer Forum voor Democratie werd derde met 10,2 procent van de stemmen.

PROVINCIALE VERKIEZINGEN De Provinciale Statenverkiezingen worden eens per vier jaar gehouden. De leden van de Provinciale Staten worden rechtstreeks door de stemgerechtigde inwoners van de provincie gekozen. De gekozen leden mogen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer kiezen.

Baudet koos in zijn overwinningsspeech voor een frontale aanval op zijn collega-politici, het onderwijs en journalisten. “We worden kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen”, zei hij. “We worden ondermijnd door universiteiten en journalisten, door mensen die onze gebouwen ontwerpen.”

Dat blijkt uit de exitpoll van Ipsos uitgevoerd in opdracht van de NOS. Dit is nog geen officiële uitslag, maar een peiling op basis van het stemgedrag van de kiezers. De definitieve uitslag kan afwijken.

De andere grote winnaar is GroenLinks, dat het zetelaantal ziet stijgen van vier naar negen zetels. Jesse Klaver ziet een sleutelrol weggelegd voor zijn partij. “Vorige week werden er klimaatbeloften gedaan door Rutte. Wij gaan hem aan die beloftes houden.”

De rechts-populistische partij van Thierry Baudet krijgt in één klap 10 zetels, de VVD verliest een zetel en komt op 12. Met een foutmarge van een zetel kunnen de twee partijen gezamenlijk de grootste worden.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

Exitpoll: coalitie verliest meerderheid Eerste Kamer, Forum op 10 zetels

Baudet koos in de zijn overwinningsspeech voor een frontale aanval op zijn collega-politici, het onderwijs en journalisten.

“We worden kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen”, zei hij. “We worden ondermijnd door universiteiten en journalisten, door mensen die onze gebouwen ontwerpen.”

Ook GroenLinks boekt flinke winst. De partij van Jesse Klaver verdubbelt en gaat van 4 naar 8 zetels. Hij ziet een sleutelrol voor zijn partij weggelegd. “Vorige week werden er klimaatbeloften gedaan door Rutte: er komt een CO2-belasting en de energierekening gaat omlaag. Wij gaan Rutte aan die beloftes houden”, aldus Klaver.

Volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos zakken de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie in de senaat samen van 38 naar nog maar 31 zetels: de VVD daalt van 13 naar 12 , D66 van 10 naar 7, het CDA van 12 naar 8 en de ChristenUnie stijgt van 3 naar 4.

Uitslag gemeente Westerkwartier: ChristenUnie en CDA domineren

De grootste verliezen tekenen zich af bij de PVV (van 9 naar 6), SP (van 9 naar 4), en coalitiepartners D66 (van 10 naar 7) en CDA (12 naar 8). De PvdA levert 1 zetel in en gaat naar 7.

SPMaarten Everling van de SP baalt. Zijn partij gaat volgens de exitpoll van 9 naar 5 zetels. "Dat is even schrikken als je dat ziet", reageert hij. "Je weet dat er meerdere partijen meedoen, meer dan voorheen. Je weet dat er partijen tussen zitten die stemmen gaan trekken, en die moeten ergens vandaan komen. Ik denk dat er veel proteststemmen bij zitten."

Naast Forum kunnen ook de ChristenUnie (van 3 naar 4), PvdD (van 2 naar 3) en 50PLUS (van 2 naar 3) rekenen op winst. DENK mag hopen op 1 zetel.

Video: Metin Celik (Denk)

VVD-leider Mark Rutte feliciteert GroenLinks en FvD voor de geboekte winst. Hoewel de VVD een zetel inlevert, lijkt het erop dat zijn partij wederom de grootste partij zal worden. De coalitie verliest de meerderheid, maar daar lijkt de premier zich weinig zorgen om te maken.

ChristenUnie-SGP en Lokaal Brabant"Volgens mij ziet het er goed uit", zegt Hermen Vreugdenhil van ChristenUnie-SGP. "Tel even snel door want ik ben heel benieuwd", grapt hij. Wil van Pinxteren van LokaalBrabant hoopt op twee zetels. "De telling is nog gering."

VVD-lijsttrekker Eerste Kamer Jorritsma: “Teleurstellend, maar valt mee”

“We gaan de komende tijd zorgen voor meerderheden”, zegt de VVDer. “Dat betekent veel koffie drinken en nog meer bellen.”

Terwijl achter de vleugel in het provinciehuis van Flevoland een pianist jazzmuziek speelt, kijken de lijsttrekkers naar het televisiescherm met de exitpolls in de andere provincies. Over de eigen provincie is rond 22.00 uur nog niets bekend, maar CDA-lijsttrekker Jan-Nico Appelman vreest dat zijn partij ook in Flevoland zetels zal kwijtraken aan FvD. We beleven een nieuw Fortuyn-moment, zegt hij. Het midden wordt uit elkaar getrokken, en de flanken groeien.

Ook Sybrand Buma (CDA) en Rob Jetten (D66) feliciteren de winnaars, maar zien tegelijkertijd dat het politieke landschap nog verder versplinterd raakt. “We zullen meer samen moeten werken”, concludeert Jetten.

Stil valt het ook in het provinciehuis van Groningen om half tien, bij het zien van de eerste exitpoll. In de zaal klinkt verbazing over het verlies van oppositiepartij VVD en coalitiepartij D66 (beide partijen gaan van vier naar twee zetels). De lijsttrekkers van SP en PvdA schudden zachtjes hun hoofd. Debutant FvD is met vier verwachte zetels voorlopig de grote winnaar, maar ontbreekt in het provinciehuis. Nait normoal, roept een man door de zaal.

Klaas Dijkhoff (VVD) vindt dat FVD nu moet leveren. “Als je zo flink wint, dan moet je verantwoordelijkheid nemen.”

De Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman denkt woensdagavond dat de aantrekkingskracht van Forum te maken kan hebben met het verlangen naar vroeger, naar een tijd die niet meer bestaat en misschien nooit heeft bestaan. Er verandert veel in de wereld, die bovendien ingewikkeld wordt gevonden. In die situatie vinden mensen het prettig als iemand duidelijke, eenvoudige taal spreekt.

Ook Geert Wilders (PVV) heeft felicitaties voor Baudet die volgens hem eenzelfde geluid als de PVV laat horen. Wilders noemt het verlies “beperkt” en vindt niet dat hij of zijn partij glans heeft verloren.

– SP: 5,2 procent van de stemmen.- Partij van de Arbeid: 10,3 procent van de stemmen.- CDA: 13,0 procent van de stemmen.- D66: 4,5 procent van de stemmen.- VVD: 8,4 procent van de stemmen.- ChristenUnie: 16,3 procent van de stemmen.- PVV: 4,8 procent van de stemmen.- Groninger Belang: 9,3 procent van de stemmen.- GroenLinks: 10,0 procent van de stemmen.- Partij voor de Dieren: 2,4 procent van de stemmen.- Partij voor het Noorden: 2,9 procent van de stemmen.- Forum voor Democratie: 10,5 procent van de stemmen.- 50PLUS: 2,2 procent van de stemmen.- DENK: 0,1 procent van de stemmen.

Het verlies van de coalitiemeerderheid in de senaat betekent een aantasting van de slagkracht van het kabinet-Rutte III.

Premier Rutte (VVD) moet voor voorstellen van zijn kabinet over bijvoorbeeld het klimaatbeleid, hervorming van de arbeidsmarkt en pensioenen nu op zoek naar steun bij oppositiepartijen.

In Hardinxveld-Giessendam zijn er maar nauwelijks meer stemmen voor de SGP, in vergelijking met de Christenunie. Er zit maar anderhalf procent tussen beide partijen. Forum voor Democratie kon rekenen op twaalf procent van de stemmen. 

De coalitie hield al rekening met een verlies van de meerderheid. Voor Rutte zal het niet de eerste keer zijn dat hij moet regeren met een minderheid in de senaat.

Dat de SGP in Alblasserdam de grootste is geworden is geen verrassing. De SGP leverde wel wat procenten in.  Ook in het damdorp maakte Forum voor Democratie een behoorlijke entree, met ruim 15 procent van de stemmen. 

Baudet stelde eerder onder andere als voorwaarde voor zijn steun dat drie bewindspersonen (Ollongren, Harbers en Wiebes) het veld moeten ruimen, de klimaatwet van tafel gaat en het referendum weer wordt ingevoerd.

Brabant Kiest: kijk hier hoe in jouw gemeente is gestemd voor de Provinciale Staten

Het lijkt niet in de lijn der verwachting te liggen dat de coalitiepartijen met deze eisen zullen instemmen. Gezien de toon van Baudets overwinningsspeech, lijkt FVD niet voor samenwerking te kiezen. Bekijk de verhouding in de Eerste Kamer in onderstaande tool: