Amersfoort eist geheimhouding rond Koningsdag, anders 25.000… – De Gooi- en Eemlander

Amersfoort eist geheimhouding rond Koningsdag, anders 25.000... - De Gooi- en Eemlander
25.000 euro boete voor weetje over Koningsdag | Binnenland
AMERSFOORT Wie uit de school klapt over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag in Amersfoort, kan tot 25.000 euro boete krijgen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding, meldt RTL Nieuws.

Zo moest de leider van een dansgezelschap dat een stukje uit Het zwanenmeer uitvoert, schriftelijk beloven informatie niet wereldkundig te maken. Opvallend is dat ook de ouders van kinderen die meedoen moesten tekenen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden mag zon dwangsom helemaal niet. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. ,,Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug, aldus Voermans.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden zegt in gesprek met RTL Nieuws dat zon dwangsom helemaal niet mag. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. “Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug,” aldus Voermans.

De gemeente noemt de hoogte van de boeteclausule ,,in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. De inhoud van de verklaring is niet geheim. Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken.

Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken.” De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan.

De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. ,,Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog, aldus een gemeentewoordvoerder.

Ook acht omliggende plaatsen, waaronder Baarn, Woudenberg, Leusden en Barneveld hebben een inbreng bij de invulling van Koningsdag in Amersfoort. De gemeente heeft eerder wel al de route bekendgemaakt die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zullen afleggen.

Ook het thema is bekend: Wij Amersfoort, waarbij volgens burgemeester Lucas Bolsius alle 120 nationaliteiten in de stad aan bod komen. Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat 25.000 euro wellicht te hoog is voor sommige mensen die betrokken zijn bij de route.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinsessen Amalia, Ariane en Alexia tijdens Koningsdag 2018 in Groningen.

AMERSFOORT – Wie uit de school klapt over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag in Amersfoort, kan tot 25.000 euro boete krijgen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding, meldt RTL Nieuws.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinsessen Amalia, Ariane en Alexia tijdens Koningsdag 2018 in Groningen.

Zo moest de leider van een dansgezelschap dat een stukje uit Het zwanenmeer uitvoert, schriftelijk beloven informatie niet wereldkundig te maken. Opvallend is dat ook de ouders van kinderen die meedoen moesten tekenen. Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden mag zon dwangsom helemaal niet. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug, aldus Voermans.

De gemeente noemt de hoogte van de boeteclausule in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. De inhoud van de verklaring is niet geheim. Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken. De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog, aldus een gemeentewoordvoerder.

Ook acht omliggende plaatsen, waaronder Woudenberg, Leusden, Baarn en Barneveld hebben een inbreng bij de invulling van Koningsdag in Amersfoort. De gemeente heeft eerder wel al de route bekendgemaakt die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zullen afleggen. Ook het thema is bekend: Wij Amersfoort, waarbij volgens burgemeester Lucas Bolsius alle 120 nationaliteiten in de stad aan bod komen. Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers.

koningsdagUpdated Vandaag, 17:00Vandaag, 16:16 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S29 mrt.Klimaatmeisje weigert vliegen en regelt dikke Nissan14:44Vrouw radeloos na catastrofale fout29 mrt.Kind verdient vermogen met gamen (en gaat niet naar school)16:12Deze actie maakt weggebruikers woest (maar is legaal)Gerelateerde artikelen29 mrt.EntertainmentMan uit Amersfoort vast voor bedreigen Özcan Akyol25 mrt.BinnenlandPolitiehond overmeestert man (34) die boas zwaar mishandelt15 mrt.Wat U ZegtInspectie heeft niets meer te zeggen25 feb.BinnenlandGehandicapte cliënt: verpleger sloeg me s nachts08 feb.BinnenlandBritse flamingos vinden plekje in Amersfoort24 jan.BinnenlandDoortrapte wisseltruc maakt dief stinkend rijkDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.