Amersfoort legt wie zijn mond voorbijpraat over Koningsdag 25.000 euro boete op – AD.nl

\Amersfoort legt wie zijn mond voorbijpraat over Koningsdag 25.000 euro boete op\ - AD.nl
25.000 euro boete voor weetje over Koningsdag | Binnenland
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinsessen Amalia, Ariane en Alexia tijdens Koningsdag 2018 in Groningen.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden zegt in gesprek met RTL Nieuws dat zon dwangsom helemaal niet mag. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. “Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug,” aldus Voermans.

AMERSFOORT – Wie uit de school klapt over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag in Amersfoort, kan tot 25.000 euro boete krijgen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding, meldt RTL Nieuws.

Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken.” De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan.

Amersfoort dreigt met 25.000 boete voor wie iets onthult over Koningsdag

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinsessen Amalia, Ariane en Alexia tijdens Koningsdag 2018 in Groningen.

Zo moest de leider van een dansgezelschap dat een stukje uit Het zwanenmeer uitvoert, schriftelijk beloven informatie niet wereldkundig te maken. Opvallend is dat ook de ouders van kinderen die meedoen moesten tekenen. Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden mag zon dwangsom helemaal niet. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug, aldus Voermans.

Zo moest de leider van een dansgezelschap dat een stukje uit Het Zwanenmeer uitvoert, volgens de nieuwssite schriftelijk beloven informatie niet wereldkundig te maken.

De gemeente noemt de hoogte van de boeteclausule in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. De inhoud van de verklaring is niet geheim. Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken. De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog, aldus een gemeentewoordvoerder.

De gemeente Amersfoort heeft haar inwoners laten tekenen voor geheimhouding over alles wat te maken heeft met Koningsdag. De koninklijke familie bezoekt op 27 april die gemeente. Wie toch uit de school klapt over de voorbereidingen van het feest volgende maand, kan een boete krijgen van 25.000 euro, meldt RTL Nieuws.

Ook acht omliggende plaatsen, waaronder Woudenberg, Leusden, Baarn en Barneveld hebben een inbreng bij de invulling van Koningsdag in Amersfoort. De gemeente heeft eerder wel al de route bekendgemaakt die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zullen afleggen. Ook het thema is bekend: Wij Amersfoort, waarbij volgens burgemeester Lucas Bolsius alle 120 nationaliteiten in de stad aan bod komen. Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers.

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden zegt tegen RTL Nieuws dat het opleggen van zon dwangsom helemaal niet mag. Ook noemt hij de boete disproportioneel: “Het is schieten met een kanon op een mug. Bangmakerij.”

koningsdagUpdated Gisteren, 17:00Gisteren, 16:16 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S30 mrt.Vrouw radeloos na catastrofale fout29 mrt.Klimaatmeisje weigert vliegen en regelt dikke Nissan30 mrt.Deze actie maakt weggebruikers woest (maar is legaal)30 mrt.Dan breekt de oorlog uitGerelateerde artikelen30 mrt.BinnenlandGemeentebestuur weet niets van Koningsdagboete29 mrt.EntertainmentMan uit Amersfoort vast voor bedreigen Özcan Akyol25 mrt.BinnenlandPolitiehond overmeestert man (34) die boas zwaar mishandelt15 mrt.Wat U ZegtInspectie heeft niets meer te zeggen25 feb.BinnenlandGehandicapte cliënt: verpleger sloeg me s nachts08 feb.BinnenlandBritse flamingos vinden plekje in AmersfoortDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.