Raad Amersfoort boos over geheimhoudings-boete Koningsdag – RTL Nieuws

Raad Amersfoort boos over \geheimhoudings-boete\ Koningsdag - RTL Nieuws
Amersfoort legt wie zijn mond voorbijpraat over Koningsdag 25.000 euro boete op
In Amersfoort is de gemeenteraad boos om de gang van zaken rond Koningsdag. Mensen die betrokken zijn bij de voorbereidingen, moesten een geheimhoudingsverklaring tekenen. Daarin wordt gedreigd met een boete van 25.000 euro voor iedereen die iets loslaat over de plannen voor de dag.

De gemeenteraad en het gemeentebestuur zouden niet op de hoogte zijn geweest van het boetebedrag. De VVD noemt de dwangsom buitenproportioneel en vraagt zich af of het misschien om een aprilgrap gaat. “Een zeer kwalijke zaak”, zegt Maarten Flikkema, fractievoorzitter van de VVD Amersfoort.

koningsdagUpdated Gisteren, 17:00Gisteren, 16:16 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S30 mrt.Vrouw radeloos na catastrofale fout30 mrt.Deze actie maakt weggebruikers woest (maar is legaal)30 mrt.Dan breekt de oorlog uit29 mrt.Klimaatmeisje weigert vliegen en regelt dikke NissanGerelateerde artikelen30 mrt.BinnenlandGemeentebestuur weet niets van Koningsdagboete29 mrt.EntertainmentMan uit Amersfoort vast voor bedreigen Özcan Akyol25 mrt.BinnenlandPolitiehond overmeestert man (34) die boas zwaar mishandelt15 mrt.Wat U ZegtInspectie heeft niets meer te zeggen25 feb.BinnenlandGehandicapte cliënt: verpleger sloeg me s nachts08 feb.BinnenlandBritse flamingos vinden plekje in AmersfoortDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

De gemeente Amersfoort laat weten dat de verklaring is bedoeld om afspraken te maken over hoe we met informatie omgaan. De gemeente zegt dat de hoogte van de boete, 25.000 euro, in lijn is met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. “Achteraf bezien is de 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog.”

Gemeente Amersfoort eist geheimhouding rond Koningsdag

“De VVD snapt dat het leuk is als (een deel van) het programma een verrassing blijft”, zegt VVDer Flikkema. Maar de boete moet wat hem betreft van tafel. Hij heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de boete. “Welk signaal denkt u dat u naar de inwoners van Amersfoort en de betrokkenen bij Koningsdag uitstuurt met deze buitenproportionele boete?”

De gemeente noemt de hoogte van de boeteclausule in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. De inhoud van de verklaring is niet geheim. Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken. De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog, aldus een gemeentewoordvoerder.

Ook GroenLinks, dat net als de VVD in het gemeentebestuur zit, wil weten wat er precies is afgesproken en noemt de boete overdreven.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden zegt in gesprek met RTL Nieuws dat zon dwangsom helemaal niet mag. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. “Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug,” aldus Voermans.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken.” De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan.