Amersfoort dreigt met 25.000 boete voor wie iets onthult over Koningsdag – NOS

Amersfoort dreigt met 25.000 boete voor wie iets onthult over Koningsdag - NOS
Wie zijn mond voorbijpraat over Koningsdag krijgt 25.000 euro boete
De gemeente Amersfoort heeft haar inwoners laten tekenen voor geheimhouding over alles wat te maken heeft met Koningsdag. De koninklijke familie bezoekt op 27 april die gemeente. Wie toch uit de school klapt over de voorbereidingen van het feest volgende maand, kan een boete krijgen van 25.000 euro, meldt RTL Nieuws.

De gemeente Amersfoort bevestigt aan de NOS een dergelijke boete te hanteren. Een woordvoerder laat verder weten dat het hier niet om een 1-aprilgrap gaat.

Het spreekverbod geldt voor iedereen die enigszins betrokken is bij de voorbereidingen. Dat kan gaan om optredens langs de route of dansuitvoeringen voor de koninklijke familie. Het geldt ook voor kinderen.

Zo moest de leider van een dansgezelschap dat een stukje uit Het zwanenmeer uitvoert, schriftelijk beloven informatie niet wereldkundig te maken. Opvallend is dat ook de ouders van kinderen die meedoen moesten tekenen. Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden mag zon dwangsom helemaal niet. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug, aldus Voermans.

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden zegt tegen RTL Nieuws dat het opleggen van zon dwangsom helemaal niet mag. Ook noemt hij de boete disproportioneel: “Het is schieten met een kanon op een mug. Bangmakerij.”

De gemeente noemt de hoogte van de boeteclausule in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. De inhoud van de verklaring is niet geheim. Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken. De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog, aldus een gemeentewoordvoerder.

GroenLinks, een andere partij uit het college, wil weten wat er precies is afgesproken. De partij vindt de boete overdreven.

Ook acht omliggende plaatsen, waaronder Woudenberg, Leusden, Baarn en Barneveld hebben een inbreng bij de invulling van Koningsdag in Amersfoort. De gemeente heeft eerder wel al de route bekendgemaakt die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zullen afleggen. Ook het thema is bekend: Wij Amersfoort, waarbij volgens burgemeester Lucas Bolsius alle 120 nationaliteiten in de stad aan bod komen. Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers.

Tegen RTL Nieuws verdedigt de gemeente het beleid. “Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat in enthousiasme onbedoeld anderen in verlegenheid worden gebracht, of dat er valse verwachtingen worden gewekt, of mensen verkeerd geïnformeerd worden.”

Bovendien zou de gemeente Tilburg twee jaar terug iets vergelijkbaars hebben gehad. Maar die gemeente zegt dat zij geen boete gekoppeld had aan de geheimhoudingsplicht.

De gemeente Amersfoort gaat naar aanleiding van vragen erover wel volgende week onderzoeken of alle betrokkenen nog achter de afspraken over de geheimhouding en de hoogte van het bedrag staan. Als dat niet het geval is, wordt het contract aangepast.

In de algemene wet bestuursrecht staat in artikel 2:5 dat mensen die betrokken zijn bij het uitvoeren van de taak van een bestuursorgaan en daarbij vertrouwelijke gegevens in handen krijgen dit voor zich moeten houden. Maar er staat wel expliciet bij dat dit geldt voor personen die werkzaam zijn voor de gemeente of voor een instelling die door de gemeente is ingehuurd. Maar er is geen relatie tussen de gemeente en vrijwilligers, dus hier kunnen ze geen beroep op doen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.