Amersfoort eist 25.000 euro boete bij lekken over Koningsdag – AD.nl

Amersfoort eist 25.000 euro boete bij lekken over Koningsdag - AD.nl
Amersfoort dreigt met 25.000 boete voor wie iets onthult over Koningsdag
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De gemeente Amersfoort heeft haar inwoners laten tekenen voor geheimhouding over alles wat te maken heeft met Koningsdag. De koninklijke familie bezoekt op 27 april die gemeente. Wie toch uit de school klapt over de voorbereidingen van het feest volgende maand, kan een boete krijgen van 25.000 euro, meldt RTL Nieuws.

25.000 euro boete voor weetje over Koningsdag | Binnenland

De gemeente Amersfoort bevestigt aan de NOS een dergelijke boete te hanteren. Een woordvoerder laat verder weten dat het hier niet om een 1-aprilgrap gaat.

Het spreekverbod geldt voor iedereen die enigszins betrokken is bij de voorbereidingen. Dat kan gaan om optredens langs de route of dansuitvoeringen voor de koninklijke familie. Het geldt ook voor kinderen.

De gemeente noemt de hoogte van de boeteclausule in lijn met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. De inhoud van de verklaring is niet geheim. Het is een bezegeling van de wil om zorgvuldig met elkaar samen te werken. De gemeente heeft RTL laten weten dat betrokkenen zal worden gevraagd of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. Achteraf bezien is 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog, aldus een gemeentewoordvoerder.

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden zegt tegen RTL Nieuws dat het opleggen van zon dwangsom helemaal niet mag. Ook noemt hij de boete disproportioneel: “Het is schieten met een kanon op een mug. Bangmakerij.”

Ook acht omliggende plaatsen, waaronder Woudenberg, Leusden, Baarn en Barneveld hebben een inbreng bij de invulling van Koningsdag in Amersfoort. De gemeente heeft eerder wel al de route bekendgemaakt die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zullen afleggen. Ook het thema is bekend: Wij Amersfoort, waarbij volgens burgemeester Lucas Bolsius alle 120 nationaliteiten in de stad aan bod komen. Op verschillende halteplaatsen staan verhalenvertellers.

GroenLinks, een andere partij uit het college, wil weten wat er precies is afgesproken. De partij vindt de boete overdreven.

Tegen RTL Nieuws verdedigt de gemeente het beleid. “Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat in enthousiasme onbedoeld anderen in verlegenheid worden gebracht, of dat er valse verwachtingen worden gewekt, of mensen verkeerd geïnformeerd worden.”

De gemeente Amersfoort laat in een reactie weten dat de verklaring is bedoeld om afspraken te maken “over hoe we met informatie omgaan”. Volgens een woordvoerster is dit niet uniek, omdat ook de gemeente Tilburg dit zou hebben gedaan bij de organisatie van Koningsdag in 2017. Navraag bij de gemeente Tilburg leert echter dat dit alleen gold voor de organisatie en niet voor individuele deelnemers. “Wij hadden geen boetebeding, we wilden het wel leuk houden”, zegt een woordvoerster. 

Bovendien zou de gemeente Tilburg twee jaar terug iets vergelijkbaars hebben gehad. Maar die gemeente zegt dat zij geen boete gekoppeld had aan de geheimhoudingsplicht.

In de algemene wet bestuursrecht staat in artikel 2:5 dat mensen die betrokken zijn bij het uitvoeren van de taak van een bestuursorgaan en daarbij vertrouwelijke gegevens in handen krijgen dit voor zich moeten houden. Maar er staat wel expliciet bij dat dit geldt voor personen die werkzaam zijn voor de gemeente of voor een instelling die door de gemeente is ingehuurd. Maar er is geen relatie tussen de gemeente en vrijwilligers, dus hier kunnen ze geen beroep op doen.

De gemeente Amersfoort gaat naar aanleiding van vragen erover wel volgende week onderzoeken of alle betrokkenen nog achter de afspraken over de geheimhouding en de hoogte van het bedrag staan. Als dat niet het geval is, wordt het contract aangepast.

De gemeente zegt dat de hoogte van het boetebeding, 25.000 euro, in lijn is met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken. “Achteraf bezien is de 25.000 euro voor sommige betrokkenen bij de route hoog.” De gemeente zegt betrokkenen te zullen bevragen of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan. De volledige reactie van de gemeente Amersfoort is hier te lezen.