Gemeente Amersfoort: toch geen Koningsdagsboete van 25.000 euro – AD.nl

Gemeente Amersfoort: toch geen Koningsdagsboete van 25.000 euro - AD.nl
Amersfoort schrapt boete voor wie mond voorbijpraat over Koningsdag
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, moesten van de gemeente tekenen voor geheimhouding, meldde RTL Nieuws zaterdag.

De boete gold voor alle betrokkenen bij Koningsdag, van gemeenteambtenaren tot mensen die bijvoorbeeld zouden deelnemen in optredens langs de route.

De geheimhoudingsverklaring met de boete werd opgesteld op het moment dat bekend werd dat de Koning zijn verjaardag in Amersfoort zou vieren. Om te voorkomen dat meewerkende bedrijven uit de school zouden klappen, werd de verklaring opgesteld. Dat meldt RTV Utrecht.

Een gemeentewoordvoerder stelde zaterdag al dat de boete voor sommige personen wat aan de hoge kant was. Burgemeester Bolsius zegt nu, dat de boete überhaupt een misverstand is.

De geheimhoudingsverklaring was volgens Bolsius namelijk opgesteld toen nog maar net bekend was dat Koning Willem-Alexander naar Amersfoort komt op Koningsdag. Met de boete zou de gemeente hebben willen voorkomen dat informatie uit zou lekken over de komst van de koninklijke familie, voordat de gemeente hierover zelf gecommuniceerd zou hebben.

De gemeente Amersfoort heeft haar inwoners laten tekenen voor geheimhouding over alles wat te maken heeft met Koningsdag. De koninklijke familie bezoekt op 27 april die gemeente. Wie toch uit de school klapt over de voorbereidingen van het feest volgende maand, kan een boete krijgen van 25.000 euro, meldt RTL Nieuws.

Bolsius stelt dat er twee versies van de geheimhoudingsverklaring hadden moeten komen: één met en één zonder boete. Alle Koningsdag-vrijwilligers krijgen binnenkort een brief waarin staat dat de boete wordt geschrapt.