Bezoek koninklijke familie afgerond, Amersfoort feest door – NU.nl

Bezoek koninklijke familie afgerond, Amersfoort feest door - NU.nl
Amalia: Ik wil geen showversie van mezelf | Binnenland
AMERSFOORT – Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is. Dat vertelt prinses Amalia zaterdagmiddag tegen RTL Nieuws als ze door Amersfoort wandelt tijdens Koningsdag.

Haar vader beet het spits af. Het is één groot feest, één groot wij-gevoel, aldus koning Willem-Alexander. We hebben gezien dat Amersfoort een moderne stad is van de 21e eeuw tegen een middeleeuwse achtergrond.

In Amsterdam lijkt het vandaag vooralsnog niet erg druk. “Maar een goede inschatting maken van het aantal mensen blijft lastig”, zegt verslaggever Gerri Eickhof. “Om een indruk te geven kan ik een vergelijking maken met andere jaren: normaal loop ik vanaf mijn huis in vijf minuten naar het Centraal Station. Nu deed ik er tien minuten over, en er zijn jaren geweest waarin ik er wel een half uur over deed.”

Hoe het bevalt? Nou het is altijd een enorm feest, zo gaat prinses Amalia verder. Ik ben blij dat ik weer mee mag doen. Ja, het is af en toe wel onwerkelijk, om te realiseren dat dit mijn leven is, zo geeft ze toe.

Vanaf het moment dat de koninklijke familie in Amersfoort uit de bus stapte kwam er volgens Bolsius “veel energie en enthousiasme vrij” in de stad. Volgens de burgemeester heeft Amersfoort historie geschreven. “Je bent hier maanden mee bezig. Alles is bedacht en voorbereid, maar alles moet dan natuurlijk nog wel worden uitgevoerd. Dat is gelukt.”

Spannend? Ja, af en toe, geeft Amalia toe, die daarna razendsnel gecorrigeerd lijkt te worden door haar moeder. De dames lachen er allebei over. Ik zeg toch af en toe, reageert Amalia.

Ze werd vandaag door mensen massaal aangeklampt en kreeg, na de pesterijen over haar omvang in 2018, nu lyrische commentaren op sociale media. De massale aandacht wordt r nog niet te veel, zo lijkt het. Een handje geven is altijd leuk.

De quiz, waar Van de Streek ruim twintig minuten naar kijkt, is het onderdeel van de tocht dat het langste duurt. Fanatiek probeert koning Willem-Alexander zijn dochter prinses Ariane te verslaan. Terwijl prinses Ariane al roept dat de Pyramide van Austerlitz het goede antwoord op een vraag is, benadrukt de koning dat hij als eerste op de knop heeft gedrukt en dus het antwoord mag geven.

Ook gaf Amalia, op aandringen van haar moeder, toe dat ze zich behoorlijk had voorbereid, bijvoorbeeld op de quiz. Thuis had ze spiekbriefjes gemaakt en veel onderzoek gedaan, vertelt haar moeder.

Ik had die spiekbriefjes niet bij me hoor, reageert Amalia. Maar ja, ik wil me hier gewoon zo goed mogelijk neerzetten. En geen showversie van mezelf.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Hij noemde de samenwerking, die ook over de provinciegrens heen ging, ,,ongekend. ,,Samen met de zon hebben we een fantastisch feest gehad, aldus de de jarige koning.