Amersfoort geniet van komst koninklijke familie tijdens viering Koningsdag – NU.nl

Amersfoort geniet van komst koninklijke familie tijdens viering Koningsdag - NU.nl
Amalia: Ik wil geen showversie van mezelf | Binnenland
“We wilden vandaag geschiedenis schrijven met u en we zijn ongelooflijk trots”, zegt Bolsius zaterdagmiddag tegen de koning.

Wekenlang heeft Amersfoort uitgekeken naar de komst van de koninklijke familie en het bezoek stelt zeker niet teleur. “We hebben fantastisch weer gehad en volgens mij kijken we terug op een fantastische dag”, aldus de burgemeester.

De prinses had zich grondig voorbereid. "Ik had alleen niet uitgezocht hoeveel pannenkoeken er worden gemaakt in de vijf pannenkoekenhuizen. Dat was een vraag waar ik niet op voorbereid was. Maar ik wil mezelf zo goed mogelijk neerzetten en eigenlijk geen showversie van mezelf. Dat zeg ik heel eerlijk."

Dat weer lijkt er even voor te zorgen dat de viering van Koningsdag letterlijk in het water valt, maar nadat de dag regenachtig begon, wordt het een half uur voordat de koning arriveert droog. Tijdens de tocht van de koninklijke familie door de stad breekt af en toe zelfs even de zon door.

"Het is altijd een enorm feest en ik ben altijd enorm blij dat ik mee mag doen. En ik zie er elk jaar weer enorm naar uit", zei Amalia. Ze zegt ontzettend trots te zijn dat iedereen er elk jaar weer een enorm feest van maakt en dat ze in Nederland woont.

De slechte weersvoorspelling is voor inwoner van Amersfoort Mattie van de Streek reden om wat later naar het plein te komen, waar de koninklijke familie meedoet aan een quiz over Amersfoort en omliggende plaatsen in de regio. “We hadden onze komst vanwege de regen iets uitgesteld, in de hoop dat iedereen thuis zou blijven. Dat was gelukkig het geval”, lacht ze. “We waren er om 10.00 uur en het wachten is zeker beloond.”

Bezoek koninklijke familie afgerond, Amersfoort feest door

Toch heeft Van de Streek niet het uitzicht waarop ze had gehoopt. Vlak voor de vrouw staan wat installaties die de televisieregistratie van het bezoek van de koninklijke familie mogelijk moeten maken. “We balen wel een beetje dat we niet zo veel zien, maar het is alsnog een mooie dag.”

Amalia vindt het wel onwerkelijk om naast haar jarige vader in het middelpunt te staan. "Het is af en toe nog onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is. Maar ik heb het altijd heel leuk."

Een mooie dag is het ook voor de jonge Kasper en Mare, die een uur hebben gewacht op hun plek aan het begin van de route. “Ik vond het handjes geven aan de koning het leukste”, lachte Mare trots.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Regen geen spelbreker bij koninklijk bezoek

Even verderop staat een – uiteraard – in het oranje geklede vrouw met een fototoestel in haar hand. Prinses Amalia, Alexia en Ariane zijn net voorbij gelopen. “Volgens mij heb ik wel een mooie foto kunnen maken van de dochters van Willem-Alexander en Máxima. Het wordt een plaatje”, zegt ze.

Koningsdagblog: 45.000 bezoekers in Amersfoort en Amalia trots op Nederland

Nadat de koninklijke familie het plein weer verlaat en de tocht door Amersfoort vervolgt, vertrekt ook Van de Streek weer. “We gaan nog even naar huis, voor koffie met gebak. Inderdaad, zoals dat hoort.”

Vanaf het moment dat de koninklijke familie in Amersfoort uit de bus stapte kwam er volgens Bolsius “veel energie en enthousiasme vrij” in de stad. Volgens de burgemeester heeft Amersfoort historie geschreven. “Je bent hier maanden mee bezig. Alles is bedacht en voorbereid, maar alles moet dan natuurlijk nog wel worden uitgevoerd. Dat is gelukt.”

Prinses Amalia probeert raak te schieten met een basketbal tijdens de viering van Koningsdag in Amersfoort. (Foto: ANP)

De quiz, waar Van de Streek ruim twintig minuten naar kijkt, is het onderdeel van de tocht dat het langste duurt. Fanatiek probeert koning Willem-Alexander zijn dochter prinses Ariane te verslaan. Terwijl prinses Ariane al roept dat de Pyramide van Austerlitz het goede antwoord op een vraag is, benadrukt de koning dat hij als eerste op de knop heeft gedrukt en dus het antwoord mag geven.

“We hebben gezien wie de meest fanatieke spelletjespeler in het koninklijk huis is”, grapte burgemeester Bolsius net verwijzend naar de koning. Hij kijkt terug op “een fantastische Koningsdag”. Ook koning Willem-Alexander was tevreden. “Namens mijn hele familie wil ik iedereen die hierbij betrokken is hartelijk bedanken”, zei hij.

Zijn dochter – die in een ander team zit – blijkt het antwoord goed te hebben, maar het punt gaat naar het team van de koning. “We hebben gezien wie de meest fanatieke spelletjesspeler van het paleis is”, verwijst burgemeester Bolsius bij zijn afsluitende toespraak naar het moment.

“We hebben samen, met de zon, een fantastisch feest gehad”, besluit koning Willem-Alexander het bezoek aan Amersfoort. “Namens mijn hele familie wil ik iedereen die hierbij betrokken is geweest hartelijk danken. Ik kom hier graag vaak terug!”

Koning Willem-Alexander: Fantastisch feest in de Keistad

AMERSFOORT – Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is. Dat vertelt prinses Amalia zaterdagmiddag tegen RTL Nieuws als ze door Amersfoort wandelt tijdens Koningsdag.

Haar vader beet het spits af. Het is één groot feest, één groot wij-gevoel, aldus koning Willem-Alexander. We hebben gezien dat Amersfoort een moderne stad is van de 21e eeuw tegen een middeleeuwse achtergrond.

Hoe het bevalt? Nou het is altijd een enorm feest, zo gaat prinses Amalia verder. Ik ben blij dat ik weer mee mag doen. Ja, het is af en toe wel onwerkelijk, om te realiseren dat dit mijn leven is, zo geeft ze toe.

Spannend? Ja, af en toe, geeft Amalia toe, die daarna razendsnel gecorrigeerd lijkt te worden door haar moeder. De dames lachen er allebei over. Ik zeg toch af en toe, reageert Amalia.

Ze werd vandaag door mensen massaal aangeklampt en kreeg, na de pesterijen over haar omvang in 2018, nu lyrische commentaren op sociale media. De massale aandacht wordt r nog niet te veel, zo lijkt het. Een handje geven is altijd leuk.

Ook gaf Amalia, op aandringen van haar moeder, toe dat ze zich behoorlijk had voorbereid, bijvoorbeeld op de quiz. Thuis had ze spiekbriefjes gemaakt en veel onderzoek gedaan, vertelt haar moeder.

Ik had die spiekbriefjes niet bij me hoor, reageert Amalia. Maar ja, ik wil me hier gewoon zo goed mogelijk neerzetten. En geen showversie van mezelf.