Magneetvissen verboden in Amersfoort na vondst granaten: te gevaarlijk – RTL Nieuws

De gemeente Amersfoort gaat magneetvissen verbieden. Nu magneetvissers voor de tweede keer in korte tijd een granaat opvisten uit het water, vindt de gemeente het te gevaarlijk worden.

Magneetvissen is een hobby, waarbij mensen met een touw met daaraan een sterke magneet in het water halen om metalen voorwerpen op te halen. 

De gemeente laat vandaag weten te werken aan een verbod, maar nu al worden magneetvissers weggestuurd door handhavers. 

Afgelopen maandag werd er een bazooka-granaat uit de Tweede Wereldoorlog opgevist uit de Eem, waarna de Explosieven Opruimingsdienst moest uitrukken om die veilig te verwerken. Vervolgens trok die locatie alleen maar meer magneetvissers aan, waarna er vandaag opnieuw een granaat werd gevonden.

Jeroen van der Veer De Eem vol met explosieven: 'Magneetvissen is ons verboden' 31-05-2019, 12:40 AMERSFOORT Al enkele dagen wordt er met een magneet in de Eem gevist maar dit lijkt nu verleden tijd. Nadat er vrijdagmiddag opnieuw een granaat boven water werd gehaald, zijn de vissers door het handhavingsteam gedwongen te stoppen. ,,Het zou te gevaarlijk zijn”, aldus de teleurgestelde Dylan. 

Nadat er eerder al kogels waren gevonden bij de Eem voor de Koppelpoort, visten de vriendengroep van Dylan afgelopen maandag een bazooka-granaat op. Het gebied werd direct afgezet en de explosieven opruimingsdienst kwam naar Amersfoort. De spanning steeg bij de magneetvissers en daarom zijn ze in de dagen daarna opnieuw naar dezelfde plek gegaan. 

Vrijdagmiddag werd er opnieuw een granaat boven water gehaald en wederom werd het gebied afgezet. ,,Het gaat verboden worden”, herhaalt Dylan de woorden van de handhaving. ,,Daarom moesten wij weg en mogen we hier niet meer magneetvissen. Je kon er een boete voor krijgen. Wij zijn maar weggegaan…”

De gemeente meldt het volgende: ,,Vandaag is voor de tweede keer in korte tijd een granaat opgevist. Magneetvissen is gevaarlijk en daarom is ons advies om dit niet te doen. Magneetvissen wordt verboden. We werken op dit moment aan het aanpassen van de regelgeving om dat verbod mogelijk te maken.”