Verdachten van hondengevechten in Amersfoort voor de rechter – AD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

AMSTERDAM – Stuk voor stuk betuigden ze spijt van wat ze met hun honden hebben gedaan. Drie organisatoren van hondengevechten die zich vandaag moeten verantwoorden voor hun daden, trokken in de rechtbank het boetekleed aan.

Van de Ven ziet wel dat er bij de politie en het Openbaar Ministerie nu het besef is dat er grote bendes achter dit soort gevechten zitten. ” Een veroordeling van deze mensen zou echt kunnen helpen. Hopelijk gaat er dan een preventieve werking vanuit, want mensen die gepakt worden, gaan nu vaak gewoon door. De verdachten in deze zaak hebben ook alweer nieuwe honden. Als ze nu flink gestraft worden dan stopt dit misschien.”     

Ik vind het zo erg voor mijn honden. Ik kan alleen maar beloven dat het nooit meer zo gaat worden. Ik kan het niet meer uitleggen, zei verdachte Batikan Y. tegen de rechter. Ja, hij was bij een reeks gevechten geweest. Om te kijken, niet als scheids. En ja, hij had ook zijn honden laten deelnemen. Het was een uit de hand gelopen hobby. Ik was geobsedeerd door de honden.

Ook Stephanie B. en Cornelis van der W. betuigden spijt, al hield laatstgenoemde vooral zijn mond tijdens de eerste zittingsdag in de unieke zaak in Nederland. Nog nooit kwamen mensen voor de rechter voor het organiseren van hondengevechten. Maar dankzij video-opnames, appgesprekken en een anonieme tipgever is er een stortvloed aan bewijs van een reeks gevechten.

De politie gaf na de aanhoudingen in 2016 al aan dat het moeilijk is om betrokkenen bij de gevechten te pakken. “Het is uitzonderlijk dat wij aanhoudingen hebben kunnen verrichten, omdat niemand erbij gebaat is dat dit naar buiten komt”, zei een woordvoerder destijds. “Hondengevechten vinden meestal plaats in huizen. De honden komen ook vaak niet buiten.”

De verdachten ontkenden dan ook niet. Maar dat er sprake was van een criminele organisatie willen ze bestrijden. Zo bleef B. herhalen dat er geen sprake was van gokken. Ze is een liefhebster van honden, ging naar shows. Hoe het dan kwam dat ze honden zoals haar Boogy en Mini in een pit liet vechten tot bloedens toe? Ze kan het niet meer uitleggen.

Het viertal wordt verdacht van betrokkenheid bij de gevechten en van de organisatie daarvan. Deze gevechten zijn verboden en zorgen voor heftige verwondingen bij de honden. Bovendien kunnen de getrainde honden een gevaar vormen voor mensen en voor andere honden. 

In de rechtbank kwamen meermaals gruwelijke details aan bod. Na een gevecht in oktober was Van der W.s hond Dunja zo gewond, dat de verdachte het dier in een dekentje naar buiten droeg. Agenten die postten zagen het kopje hangen. Toen ze even later Dunja vonden in het Zeistse huis van Van der W. was die nauwelijks meer in leven.

In andere gevallen waren honden opgelapt met krammetjes, hadden ze littekens en open wonden. Twee honden die betrokken waren bij de gevechten kwamen om bij ongelukken. Boogy werd gedood door een andere hond in de tuin van B. toen hij losbrak. Hond Troja wurgde zichzelf bij een nieuwe eigenaar, toen hij aan de ketting lag.

Een vierde verdachte, de oudere broer van Y., hield de kaken stijf op elkaar. Hij zou vooral een faciliterende rol hebben gespeeld, als geldschieter. Tegelijk bestookte zijn jonge broertje hem met berichten over gevechten. Dat deed Y. wel vaker, naar andere mensen. Ik wilde stoer doen. Ik kan het u niet uitleggen. Het heeft me absoluut kapotgemaakt wat er is gebeurd met mijn honden.