Stations Amersfoort en Eindhoven krijgen predicaat Centraal Station – SpoorPro.nl

Stations Amersfoort en Eindhoven krijgen predicaat Centraal Station - SpoorPro.nl
Station Eindhoven wordt Station Eindhoven Centraal
Nederland heeft op dit moment zes Centraal Stations: in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en in Arnhem en Leiden. Amersfoort en Eindhoven zijn straks het zevende en achtste station van Nederland die zich zo mogen noemen. De naamsverandering gaat gelden als de nieuwe dienstregeling ingaat in december.

Om als Centraal Station te boek te mogen staan, moet een stad aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten dagelijks minimaal 40.000 reizigers het station aandoen en moet een stad minimaal honderdduizend inwoners hebben.

Een naamswijziging kost veel geld: in Arnhem kostte dat twee ton. NS en ProRail bevestigen tegenover Treinreiziger.nl dat dit naar schatting ook het kostenplaatje voor Amersfoort zal zijn*. Die kosten zullen doorberekend worden aan de gemeente. Die stelt overigens dat het nog niet duidelijk hoe duur de naamswijziging zal uitpakken. Desgevraagd zegt de gemeente dat het minder dan twee ton zal worden. “Maar als je het precieze bedrag wilt weten, moet je over een poosje de vraag nog een keer stellen”, reageert de woordvoerder. Dat zou wel eens kunnen kloppen, want tegenover andere media noemt ProRail ook andere bedragen. Tegenover NU.nl spreekt ProRail over meer dan een ton, en tegenover het FD gaat de spoorbeheerder uit van een kostenpost van snel 150.000 euro. Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven laat aan het FD weten dat de kosten van de naamswijziging nog niet in de gemeentebegroting zijn opgenomen.

Amersfoort heeft nog twee andere stations: Schothorst en Vathorst. Met de nieuwe naam zal het hoofdstation van de Utrechtse stad zich beter kunnen onderscheiden van de andere twee stationnetjes. Vlak bij hoofdstation Eindhoven ligt het station Eindhoven-Strijp S en een halte bij het PSV-stadion voor fans van bezoekende clubs.

Groningen moet Hoofdstation /Hbf als naam krijgen net zoals het daar ook mooi wordt afgekort tot HS. Nijmegen, Tilburg, Hengelo en Enschede kunnen wat mij betreft ook Centraal heten. Er was ooit sprake dat Breda en Zwolle ook Centraal zullen gaan heten, maar daar lijkt het voorlopig niet naar toe te gaan. Station Arnhem Centraal kent deze naam alleen op de perronborden, maar niet op het stationsgebouw en de witte keermuur, waar de trein naar Utrecht Centraal en verder stopt, Wist je dat deze even de keermuur een andere naam gekregen heeft? Dat was Herman het anagram van deze Gelderse hoofdstad. Ook in de Arriva-treinen wordt Arnhem afgeroepen in plaats van Arnhem Centraal. Wel de bestemmingdisplays op deze regionale dieseltreinen geven Arnhem Centraal aan!

Volgens een woordvoerder van de NS zal het nodige moeten veranderen voordat de nieuwe dienstregeling ingaat. Zo moet de NS niet alleen borden en bewegwijzering op het station aanpassen, maar zal de spoorwegmaatschappij ook de naam van het station moeten veranderen in alle systemen, waaronder de reisplanner.

Elke verandering is nog geen verbetering, dus zal de toevoeging Centraal, of afgekort …C nog geen verbetering hoeven gaan vormen voor de kwaliteit van een station. Hoeveel méérwaarde mag de reiziger verwachten als een station straks de naam Centraal krijgt als het geheel van voorzieningen, verbindingen niet nog meer geoptimaliseerd wordt om deze “titel” te rechtvaardigen ? Als de naam te pas en te onpas aan een stationsnaam wordt toegevoegd kan dat leiden tot “devaluatie” van de naam en uiteindelijk zijn doel voorbij schieten. De reiziger wilt uiteindelijk een station waar alles goed functioneert of het wel of niet de naam Centraal meegekregen heeft of zal krijgen…

De gemeente Amersfoort had de naamsverandering aangevraagd en zal dit ook financieren. Volgens een woordvoerder van ProRail gaat dit om zeker 100.000 euro. Over de financiering van de Eindhovense naamswijziging zijn nog geen details bekend.

,,De kosten van de gemeente Amersfoort zitten hem in het aanpassen van de naam in de stationsborden, digitale systemen en bewegwijzering…”, laat wethouder Hans Buijtelaar weten. ,,Dit besluit past binnen de aanpak en upgrade van het Stationsgebied. Hier zijn we begonnen met de plannen voor de fietsenstalling. Deze plannen zijn uitgebreid met de aanpak van het hele gebied. Daar hoort deze naamswijziging ook bij. Het gaat tenslotte om de entree van je stad voor veel reizigers.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Rob Engelaar Station Amersfoort mag voortaan 'centraal' heten 03-09-2019, 12:24 AMERSFOORT Met ingang van december krijgt Station Amersfoort het predikaat Centraal Station. Dat heeft wethouder Hans Buijtelaar bevestigd. ,,Dit moet Amersfoort een meer stedelijk gevoel meegeven.”