Rechter doet uitspraak in zaak hondengevechten Amersfoort – AD.nl

Rechter doet uitspraak in zaak hondengevechten Amersfoort - AD.nl
Celstraf en taakstraffen voor viertal dat hondengevechten organiseerde
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Drie mannen en een vrouw uit de provincie Utrecht zijn veroordeeld voor het organiseren van hondengevechten, dierenmishandeling en het fokken van vechthonden. Tussen 2014 en 2016 hebben zij vier hondengevechten georganiseerd in Amersfoort, Zeist en Soest. Die werden ook gefilmd.

Een van de mannen, een 32-jarige Amersfoorter, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. Twee andere mannen en een vrouw, uit Soest, Zeist en Amersfoort, kregen taakstraffen van respectievelijk 60, 220 en 240 uur en voorwaardelijke celstraffen. Alle vier mogen ze zeker drie jaar geen honden houden.

Het gaat om drie mannen en een vrouw uit Amersfoort, Soest en Zeist die meerdere hondengevechten hebben georganiseerd. Daarbij waren minimaal veertien honden aanwezig, die allemaal gewond raakten. De rechtbank vindt het schrijnend om te zien hoeveel verschrikkelijk leed de dieren is aangedaan.

De straffen zijn iets lager dan de eisen van het OM, omdat de rechter het niet bewezen acht dat de veroordeelden een criminele organisatie vormden. Eerder in de rechtszaak zeiden de verdachten dat de gevechten niet om geld gingen, maar om te zien welke honden het sterkst waren.

Het is de eerste keer dat de rechtbank personen voor een dergelijk feit heeft veroordeeld; nooit eerder stonden mensen hiervoor terecht. Eerder gaven de verdachten al toe dat ze hun honden hadden laten meedoen aan gevechten, maar ze ontkenden zon gevecht ook georganiseerd te hebben.

In 2016 werden de vier aangehouden na een anonieme tip over hondengevechten in een woning in Amersfoort. Daar werden sterk vermagerde en slecht verzorgde honden, voornamelijk pitbulls, gevonden. Justitie heeft in totaal 26 honden in beslag genomen van drie verdachten, schrijft RTV Utrecht.

Vier hondeneigenaren uit de provincie Utrecht hebben cel- en taakstraffen gekregen voor onder meer het organiseren van hondengevechten. Bij de gevechten raakten de dieren ernstig gewond. Daarnaast moest de politie zestien honden in laten slapen, omdat ze zo agressief waren.

Na een gedragstest werd besloten om zestien van de honden te laten inslapen, de rest is herplaatst. Het laatste nest bestond uit twaalf puppys. Negen van die pups werden te gevaarlijk geacht voor de samenleving. Ook zij zijn afgemaakt.

Bij hondeneigenaar Cornelis van der W. werd thuis ook een hondengevecht gehouden. Hij krijgt 60 uur taakstraf opgelegd en veertien dagen voorwaardelijk. Alle eigenaren mogen drie jaar lang geen honden houden. De honden die ze nog hadden, moeten ze inleveren.

In de rechtbank werden gruwelijke details besproken. “De honden liepen tijdens de gevechten ernstige (bijt)wonden op en zijn kreupel geworden. Eén van de honden raakte dusdanig gewond dat haar poot is gehecht met een hechtpistool. Op de videobeelden van de hondengevechten is duidelijk te horen hoe de honden janken als uiting van pijn en uitputting. De rechtbank vindt het schrijnend om te zien hoeveel verschrikkelijk leed de dieren is aangedaan.”

De minimale inzet zou 500 euro zijn, de maximale inzet 3000 euro. Hierna startte de politie een groot onderzoek en na het zien van verschillende bloederige videobeelden en het lezen van vele appgesprekken was er dit jaar genoeg bewijs voor een zaak. 

Tegen een vleeshandelaar is drie jaar cel geëist vanwege fraude met tienduizenden kilos paardenvlees.

Y. vulde aan: “Ik las er veel over en ik was er nieuwsgierig naar. Achteraf heb ik mijzelf zo vaak gevraagd waarom ik het nou deed, ik weet het niet. Daarom ben ik blij dat we zijn opgepakt en dat misschien erger is voorkomen.”

Alle aangehouden bouwdemonstranten weer op vrije voeten Een aantal van hen blijft verdachte. Onder hen is ook de man die gisteren werd opgepakt voor poging tot doodslag.