Acht maanden cel voor vier hondengevechten in Amersfoort – DeStadAmersfoort.nl

Acht maanden cel voor vier hondengevechten in Amersfoort - DeStadAmersfoort.nl
Celstraf en taakstraffen voor viertal dat hondengevechten organiseerde
AMERSFOORT (JPU) Een 32-jarige man uit Soest is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot acht maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk. De Soester heeft samen met zijn vriendin en zijn 35-jarige broer vier hondengevechten georganiseerd in Amersfoort.

De broer en de vriendin krijgen allebei 220 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De 35-jarige broer moet ook ruim 12.000 euro criminele winst afdragen aan de staat.

De broers hadden samen een kennel in Soest. Ze fokten pitbulls door zodat ze beter konden vechten en daardoor zijn er dieren met ernstige gedragsafwijkingen gefokt. De honden liepen tijdens de gevechten zeer ernstige bijtwonden op.

De politie kwam de verdachten in 2016 al op het spoor nadat een wijkagent een usb-stick in zijn postvak had gevonden. Daarop stond de eerste anonieme tip in deze zaak, zo bleek. Op de stick waren videobeelden te zien van een hondengevecht. Later in het jaar volgde er nog een anonieme tip, waarbij werd aangegeven dat er regelmatig hondengevechten werden georganiseerd in Amersfoort.

De  straffen vielen iets lager uit dan het OM had geëist. De mannen mogen 3 jaar lang geen honden houden.

Het gaat om drie mannen en een vrouw uit Amersfoort, Soest en Zeist die meerdere hondengevechten hebben georganiseerd. Daarbij waren minimaal veertien honden aanwezig, die allemaal gewond raakten. De rechtbank vindt het schrijnend om te zien hoeveel verschrikkelijk leed de dieren is aangedaan.

Drie mannen en een vrouw uit de provincie Utrecht zijn veroordeeld voor het organiseren van hondengevechten, dierenmishandeling en het fokken van vechthonden. Tussen 2014 en 2016 hebben zij vier hondengevechten georganiseerd in Amersfoort, Zeist en Soest. Die werden ook gefilmd.

Het is de eerste keer dat de rechtbank personen voor een dergelijk feit heeft veroordeeld; nooit eerder stonden mensen hiervoor terecht. Eerder gaven de verdachten al toe dat ze hun honden hadden laten meedoen aan gevechten, maar ze ontkenden zon gevecht ook georganiseerd te hebben.

Een van de mannen, een 32-jarige Amersfoorter, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. Twee andere mannen en een vrouw, uit Soest, Zeist en Amersfoort, kregen taakstraffen van respectievelijk 60, 220 en 240 uur en voorwaardelijke celstraffen. Alle vier mogen ze zeker drie jaar geen honden houden.

Vier hondeneigenaren uit de provincie Utrecht hebben cel- en taakstraffen gekregen voor onder meer het organiseren van hondengevechten. Bij de gevechten raakten de dieren ernstig gewond. Daarnaast moest de politie zestien honden in laten slapen, omdat ze zo agressief waren.

De straffen zijn iets lager dan de eisen van het OM, omdat de rechter het niet bewezen acht dat de veroordeelden een criminele organisatie vormden. Eerder in de rechtszaak zeiden de verdachten dat de gevechten niet om geld gingen, maar om te zien welke honden het sterkst waren.

Bij hondeneigenaar Cornelis van der W. werd thuis ook een hondengevecht gehouden. Hij krijgt 60 uur taakstraf opgelegd en veertien dagen voorwaardelijk. Alle eigenaren mogen drie jaar lang geen honden houden. De honden die ze nog hadden, moeten ze inleveren.

In 2016 werden de vier aangehouden na een anonieme tip over hondengevechten in een woning in Amersfoort. Daar werden sterk vermagerde en slecht verzorgde honden, voornamelijk pitbulls, gevonden. Justitie heeft in totaal 26 honden in beslag genomen van drie verdachten, schrijft RTV Utrecht.

De minimale inzet zou 500 euro zijn, de maximale inzet 3000 euro. Hierna startte de politie een groot onderzoek en na het zien van verschillende bloederige videobeelden en het lezen van vele appgesprekken was er dit jaar genoeg bewijs voor een zaak. 

Na een gedragstest werd besloten om zestien van de honden te laten inslapen, de rest is herplaatst. Het laatste nest bestond uit twaalf puppys. Negen van die pups werden te gevaarlijk geacht voor de samenleving. Ook zij zijn afgemaakt.

In de rechtbank werden gruwelijke details besproken. “De honden liepen tijdens de gevechten ernstige (bijt)wonden op en zijn kreupel geworden. Eén van de honden raakte dusdanig gewond dat haar poot is gehecht met een hechtpistool. Op de videobeelden van de hondengevechten is duidelijk te horen hoe de honden janken als uiting van pijn en uitputting. De rechtbank vindt het schrijnend om te zien hoeveel verschrikkelijk leed de dieren is aangedaan.”

Nieuwsuur maakte eerder een reportage over de zaak. Daarin komt naar voren dat het een gesloten wereld is, waar veel geld in omgaat. De reportage begint met schokkende beelden:

Van Libanon tot Irak en van Egypte tot Algerije. Het hele jaar zijn er in Noord-Afrika en het Midden-Oosten al protesten. Al drie leiders stapten op. Is dit deel 2 van de Arabische Lente uit 2011?

Met weren politieke advertenties pakt Twitter echte probleem niet aan Deskundigen betwijfelen of het besluit van Twitter om politieke advertenties te verbieden, veel uithaalt.