Inspectie: Amstelveen had bluswatervoorziening niet op orde bij kerkbrand – NU.nl

Inspectie: Amstelveen had bluswatervoorziening niet op orde bij kerkbrand - NU.nl
Kritiek inspectie op blussen kerkbrand | Binnenland
De inspectie stelde vast dat de operationele informatievoorziening bij het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland incompleet was, waardoor de brandweerlieden die de kerk wilden blussen niet wisten waar alle brandkranen waren.

Volgens de inspectie valt de brandweer niets te verwijten. Een betere beschikbaarheid van bluswater had waarschijnlijk ook niet tot een andere uitkomst geleid; de brand werd laat gemeld en tegen de tijd dat de hulpdiensten arriveerden, was die zo groot dat het onmogelijk was om de schade te beperken.

Maar dat het fout ging, lag niet aan de brandweerlieden die de brand te lijf gingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Bij de brand raakte een deel van de net gerestaureerde kerk zwaar beschadigd.

De brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar de pastorie, de klokkentoren en een woonhuis.

De gemeente Amstelveen moet vastleggen wie binnen de gemeente de regie heeft over de bluswatervoorziening, adviseert de Inspectie Justitie en Veiligheid. Dat moet gebeuren in overleg met de brandweer en Waternet.

De inspectie beveelt ook alle andere veiligheidsregios aan de bluswatervoorziening onder de loep te nemen.

AMSTELVEEN – Bij het blussen van de brand in de Amstelveense Sint Urbanuskerk, vorig jaar september, gingen dingen mis. Zo was de brand moeilijk te bestrijden doordat de bluswatervoorziening niet op orde was. De brandweerlieden valt echter niets te verwijten. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een onderzoek. Bij de brand raakte een deel van de net gerestaureerde kerk zwaar beschadigd.

De locoburgemeester kondigde destijds al snel een onafhankelijk onderzoek aan, vooral omdat verhalen de ronde gingen dat het te lang duurde voordat het blussen op gang kwam. De inspectie stelt nu dat de gemeente is tekortgeschoten in het zorgen voor voldoende bluswater. De kranen waren onvindbaar, onbereikbaar of werkten niet. De gemeente had de bluswatervoorziening niet hoog op de agenda staan, stelt de inspectie.

De brand was laat ontdekt en kon zich binnenin de kerk snel verspreiden. Bij aankomst van de brandweer was de brand al zo groot dat het onmogelijk was de schade beperkt te houden. Zelfs indien alle brandkranen hadden gewerkt en water uit een nabije poel direct als bluswater gebruikt had kunnen worden, zou de brand niet anders zijn verlopen, aldus de inspectie. Inzet van de brandweer was om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar de pastorie, de klokkentoren en het woonhuis. Dat is gelukt.

De inspectie adviseert de gemeente vast te leggen wie de regie en sturing heeft op de bluswatervoorziening en wie moet zorgen dat de nodige activiteiten worden uitgevoerd. De brandweer moet haar informatie over de locaties van de brandkranen actualiseren. En die informatie moet weer worden doorgegeven aan het waterleidingbedrijf.