Inspectie: Meer regie nodig op bluswatervoorziening Amstelveen – Parool.nl

Inspectie: Meer regie nodig op bluswatervoorziening Amstelveen - Parool.nl
Kritiek op gemeente Amstelveen over fouten bij blussen brand kerk
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Bij het blussen van de brand in de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen, vorig jaar september, ging van alles mis. Zo was de bluswatervoorziening niet op orde, en was het onduidelijk waar de brandkranen waren.

De brand was laat ontdekt en kon zich binnenin de kerk snel verspreiden. Bij aankomst van de brandweer was de brand al zo groot dat het onmogelijk was de schade beperkt te houden. Zelfs indien alle brandkranen hadden gewerkt en water uit een nabije poel direct als bluswater gebruikt had kunnen worden, zou de brand niet anders zijn verlopen, aldus de inspectie. Inzet van de brandweer was om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar de pastorie, de klokkentoren en het woonhuis. Dat is gelukt.

Maar dat het fout ging, lag niet aan de brandweerlieden die de brand te lijf gingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Bij de brand raakte een deel van de net gerestaureerde kerk zwaar beschadigd.

De locoburgemeester kondigde destijds al snel een onafhankelijk onderzoek aan, vooral omdat verhalen de ronde gingen dat het te lang duurde voordat het blussen op gang kwam. De inspectie stelt nu dat de gemeente is tekortgeschoten in het zorgen voor voldoende bluswater. De kranen waren onvindbaar, onbereikbaar of werkten niet. De gemeente had de bluswatervoorziening niet hoog op de agenda staan, stelt de inspectie.